Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Sol-Britt och Bengt Sundberg önskar sig fortsatt god hälsa så de får vara med under den sista väckelsen innan Jesus kommer tillbaka. Foto: Privat

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år senare kan de konstatera att kärleken bestått genom soliga dagar och molniga stunder längs vägen tillsammans.

– Bönen om Guds hjälp i äktenskapet hjälper kärleken att bestå, menar de.

Jubilar · Publicerad 00:00, 6 aug 2020

Sol-Britt och Bengt möttes på ett ungdomsläger i Nora. Första gången de såg varandra hände inget speciellt, men när de båda under den närmast efterföljande sommaren återvände dit, sade det klick på en gång.

– Vi blev jättekära, minns Bengt med värme i rösten.

De båda makarna har upplevt ett innehållsrikt liv tillsammans. Bröllopet ägde rum i Lidingös gamla kyrka och förgylldes av sommarvarm sol. Paret minns dagen då närmare hundra släktingar och vänner från när och fjärran delade deras stora högtidsdag.

– Vi minns den dagen så väl och kan inte förstå att det gått 60 år! Samtidigt känns det så länge sedan då vi har så många minnen tillsammans, säger Sol-Britt.

Eftersom hennes pappa ville att hon först skulle bli klar med sin lärarutbildning i Göteborg blev det en tålmodig väntan på den stora dagen.

– Vi var förlovade i tre år innan vi gifte oss, berättar hon.

Vårt samtal kommer in på vad äktenskapet i grund och botten handlar om. Såväl Bengt som Sol-Britt betonar att inte heller deras långa liv tillsammans enbart innehållit rosor. De framhåller betydelsen av att om och om igen söka Gud och hans ledning.

Paret har tjänat Gud som missionärer under en stor del av sitt liv, och de kallelser de upplevt att Gud gett dem har fört dem till länder som Nepal och Bangladesh.

– När vi befann oss i Bangladesh hade vi av olika skäl en jobbig period i vårt äktenskap. Vi sökte Gud och upplevde tydligt att den helige Ande visade oss ett bibelord som hjälpte oss i vår situation, berättar Bengt.

Paret har även bott i Uppsala under ett tiotal år och där arbetat i församlingen Livets Ord. Bengt jobbade som lärare på bibelskolan medan Sol-Britt var med att starta den kristna skola som församlingen fortfarande driver. Under dessa år reste även Bengt som förkunnare och besökte ett 40-tal länder.

– Vi har delat ett underbart och spännande liv tillsammans, sammanfattar Bengt.

Sol-Britt tillägger:

– En nyckel är att vara tacksam till Gud, det föder så mycket av glädje och tillfredsställelse.

Deras sista längre utlandsvistelse blev i Nepal åren 1996–2000. Efter hemkomsten har de rotat sig i Gamleby, ett småländskt samhälle nära Västervik.

– Vi har bott här i tjugo år nu, så länge har vi aldrig tidigare bott på samma plats, konstaterar Sol-Britt.

Sedan hemkomsten till Sverige har paret Sundberg även upplevt prövningar. År 2000 insjuknade Sol-Britt i koloncancer. En operation blev nödvändig, och efter en påfrestande tid tillfrisknade hon. Något år senare drabbades Bengt av en hjärtinfarkt, som föranledde en stor bypassoperation.

– Vi har båda varit nära döden, men hela tiden valt att förlita oss på Gud, säger Bengt, och Sol-Britt instämmer.

Numera njuter Sol-Britt av att få pyssla i trädgården och båda uppskattar att vara ute i naturen. Men mest av allt gläds de när människor ringer och vill ha förbön för olika behov. Paret uppskattar även gemenskapen i bönegruppen med möjlighet att betjäna varandra i förbön.

– Vi har fått hjälpa andra människor i själavård och förbön, och har fått uppleva hur Gud välsignat dem. Vi har valt att vara beroende av den helige Andes ledning i allt vi gjort, säger Bengt.

När tankar om framtiden förs på tal visar det sig att de har en gemensam önskan:

– Under vårt liv tillsammans har vi fått uppleva ett flertal väckelser och andeutgjutelser. Nu önskar vi oss fortsatt god hälsa så vi får vara med också under den sista väckelsen innan Jesus kommer tillbaka!

En nyckel är att vara tacksam till Gud, det föder så mycket av glädje och tillfredsställelse.

Bengt och Sol-Britt Sundberg

Bröllopsdag: den 6 augusti 1960.

Familj: Barnen Samuel och Anna-Karin, ett barnbarn samt två bonusbarnbarn.

Bor: Gamleby.

Bästa avkoppling: Vi tycker om att vara ute i naturen, där vi gärna plockar bär och svamp.

Firar vår bröllopsdag: På tu man hand på en trevlig restaurang.

Önskar oss: Fortsatt god hälsa.

Politiker: Lägg Förintelsemuseet i Stockholm

Dragkamp. Den grönblå majoriteten i Stockholm anser att det planerade svenska Förintelsemuseet borde placeras... söndag 27/9 06:30

Vår tillhörighet som kristna är Guds rike

Ledare Två rörelser i tiden brukar kallas för nationalism och globalisering. Hur ska vi som kristna... lördag 26/9 00:00

Driver podd som kritiserar evolutionen

Ung. Stämmer det läraren säger på NO-lektionen? Hur väl underbyggd är egentligen evolutionsteorin? Redan... lördag 26/9 18:00

Ingen paus för förföljelsen under corona

Missionsglimten Under corona­pandemin har jag skickat flera vädjanden om förbön för kristna som förföljs på grund... torsdag 24/9 00:10

Ny verksamhetsledare inom Pingströrelsen

Församling. Pingst styrelse har utsett en ny verksamhetsledare till Pingst Församling. Det blir Richard... lördag 26/9 14:00
E-tidning
Senaste magasinen

Var muslim – i dag läser hon till pastor

Ung. När Elnaz Moradis familj flyttade till Sverige från Iran krossades deras framtidsdrömmar av ett...