Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Rebecka Hagsten, 40 år

Örebroaren och trebarnsmamman Rebecka Hagsten, som även återfinns på Församlingsliv i dagens tidning, kan titulera sig såväl pastor som lärare och biträdande rektor. Nu fyller hon jämnt och ämnar springa så fort det bara går med det Gud gett henne.

Jubilar · Publicerad 00:00, 1 sep 2020

– Om någon hade sagt till mig när jag var tonåring att jag skulle bli lärare och pastor hade jag nog skrattat dem rakt i ansiktet, säger Rebecka Hagsten.

Vi befinner oss i Rynningeviken i norra Örebro en ljummen augustikväll, ett stenkast från det som både är hennes arbetsplats och församling.

– Jag hade en annan bild av mig själv, som inte var Guds sanning om vem jag var, säger Rebecka.

Hon växte upp i en pastorsfamilj med pappa Per-Åke och mamma Hedvig och två yngre systrar.

– Det som har präglat mig mest som barn är att ha föräldrar som älskar Jesus, inte bara i ord utan också i handling, säger hon.

Hon är tacksam för att de gav henne en vardagsnära tro, ett liv med Jesus som hon kunde titta på och själv började längta efter att ha.

– De var alltid tydliga med kallelsen, men den gick aldrig ut över oss eller ersatte oss som familj. Snarare tvärtom, så inkluderade den oss, säger Rebecka.

Hon minns att hon redan som barn gjorde erfarenheter i trons liv. Det var dock under tonåren hon fick bestämma sig för att inte haka på mamma och pappa utan själv landa i en relation till Gud. Flytten till Örebro som 15-åring var en viktig pusselbit i den processen.

– Jag ville egentligen inte flytta till Örebro, men mina föräldrar uppmanade mig att själv be och fråga Gud, säger Rebecka.

Egna stunder med Jesus och Bibeln är återkommande i Rebeckas berättelse om vad som format henne. Hon minns särskilt ett tillfälle i tjugoårsåldern då hon satt ensam på sin balkong och bad. I henne fanns frågor om inriktning och mål i livet.

– Jag har alltid fått höra att det finns ett syfte med mitt liv, att Gud har en plan, men där och då brottades jag med vad det skulle vara, säger hon.

Hon minns då hur hon återvände till ett bibelsammanhang hon läst många gånger, men den här gången stannade hon kvar och läste vidare. Det resulterade i vad hon beskriver som en kallelsestund.

– I hela det sammanhanget brännmärkte Gud mig och jag förstod att det är det här mitt liv kommer att handla om.

– Jag grät och grät och det enda jag kunde säga var ”ja”, säger Rebecka.

Nära tjugo år senare, kan hon se att mycket av det som bibelordet innefattade får hon leva med i dag.

Tillsammans med sin man, Tommy, har hon fått tre barn. Utöver det berättar hon om nyfrälsta ”barn” som hon och hennes familj välsignats med.

Som kemilärare på högstadiet får hon möta tonåringar och i arbetet som biträdande rektor vara med att forma ungas liv. I församlingsarbetet predikar hon, arbetar med kvinnor i olika åldrar och ansvarar för flera internationella projekt med fokus på Israel och föräldralösa barn i Uganda och Kenya.

– Det är ett underbart intensivt och rikt liv, säger Rebecka och skrattar.

Hon beskriver att sedan hon fick det där ordet på balkongen har livet handlat om att göra så mycket det bara går av det Gud kallat henne till. Att bygga församling beskriver Rebecka som ett äventyr.

– Vi vill ge oss till det Gud tänkte med den här församlingen från början och i det fråga oss: Hur kan vi bli till välsignelse för människor utanför oss själva?

Rebecka beskriver vägen från en blyg tonåring till där hon är i dag som en ”rejäl resa”, där Gud fått visa henne sanningen om vem hon är i honom.

– Att få komma dit där man kapitulerar för hans kärlek och få bli fri, och sedan ge allt vad jag är och har in i ett evighetsbygge – det är det finaste en människa kan få vara med om.

I dagens Församlingsliv kan du läsa om Kristet center Örebro där Rebecka Hagsten arbetar som en av pastorerna.

Jag har alltid fått höra att det finns ett syfte med mitt liv, att Gud har en plan, men där och då brottades jag med vad det skulle vara.

Rebecka Hagsten

Födelsedag: den 1 september.

Familj: Maken Tommy och barnen Angeli (9 år), Emelie (8 år) och Jonatan (snart 7 år) + de andra ”barnen” som Gud gett dem.

Kopplar av: Genom att vara med familjen eller läsa en bok.

Blir lycklig av: Livet med Jesus. Att få leva gör mig lycklig.

Bibelord som följt med genom livet: Efesierbrevet 2:10: ”Vi är hans verk, skapade genom Kristus Jesus till att göra de goda gärningar som Gud från början har bestämt oss till” (B2000), samt Matteusevangeliet 6:33: ”Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också” (B2000).

Så firar jag firar födelsedagen: I denna märkliga tid har vi inte landat i exakt vad det blir, men något slags firande blir det.

Önskar sig: Som Lewi Petrus sade, ”Jag vill leva tills jag dör” – det är vad jag önskar mig.

En av åtta saudier vill se normalisering med Israel

Mellanöstern. Närmare 80 procent av saudierna är positiva till att deras land normaliserar relationen till Israel... onsdag 21/10 21:00

Lita på att han slåss för dig.

Vardagskrönika För dig som fallit offer för en dålig pastor vill jag uttrycka hur det vände sig i min mage var... onsdag 21/10 00:10
E-tidning
Senaste magasinen