Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

”Framför allt är jag tacksam för att jag fått möta min älskade fru Annicki, för min familj, för mina barn och för min tro på Jesus. Jag är tacksam hela tiden”, säger Magnus Oscarsson inför sin 50-årsdag. Foto: Privat

Magnus Oscarsson, 50 år

Han har varit såväl jordbrukare som kommunalråd och har nu sin arbetsplats i riksdagssalen. Nu fyller Kristdemokraten Magnus Oscarsson 50 år.

Jubilar · Publicerad 08:00, 12 mar 2020

Med en pappa som var väldigt engagerad i politiken, och som var med och startade Kristdemokraterna i Ödeshög, var det inte så konstigt att även Magnus började engagera sig politiskt.

– Vi pratade alltid väldigt mycket politik. Det var pappas stora grej. Det var kyrkan och Kristdemokraterna som var hans intressen, så vi barn fick med det i modersmjölken, berättar han.

Intresset spred sig, förutom Magnus, även till storebror Mikael som i dag även han är riksdagsledamot för Kristdemokraterna, och till lillebror Mattias som är engagerad i lokalpolitiken i Jönköping. Dessutom är Magnus fru Annicki politiskt engagerad i Ödeshögs kommun. Det borde alltså bli en hel del politiskt snack när familjen träffas?

– Man får tänka sig för lite, för det är klart att vi jämt skulle kunna prata om politiken. Men väl hemma försöker Annicki och jag tänka oss för, politik och arbetet har sin tid och familjen och barnen har sin tid. 

Magnus första politiska uppdrag var då han som 24-åring blev invald till kommunfullmäktige i Ödeshög.

– Jag hade inte så stora planer egentligen, det var mer att jag kände att jag kunde vara med till någon stöttning och hjälp i lokalpolitiken. Familjen var viktig för mig och Kristdemokraterna var det enda parti som tog ställning för familjen, så då var det naturligt att vara med där, berättar han.

På den vägen är det. Sedan dess har han, bland annat, hunnit med att vara kommunstyrelseordförande i Ödeshög, och är sedan 2014 riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

– Det var ett jättestort kliv, det var det. I lokalpolitiken kommer man väldigt nära människor i ett ganska litet sammanhang, men i riksdagen handlar det ju mer om att stifta lagar som direkt påverkar många människor, säger han, och berättar att han är tacksam och glad för att få verka i riksdagen.

– Det har varit en jättespännande resa att få vara med i politiken både i kommun och i riksdagen.

För Magnus är drivkraften i politiken att lyssna in människor och se vad som kan göras för att de ska få det bättre.

– Jag vill göra det lite bättre för människor i vardagen. Ibland kan man få vara med som en kugge i ett hjul till det och det tycker jag är så fantastiskt. Men jag är väldigt ödmjuk inför det.

– Och jag hoppas på bästa sätt kunna förvalta det förtroende som jag fått från människorna i Östergötland som röstade på mig till riksdagen, tillägger han.

I riksdagen är det landsbygds- och jordbruksfrågorna som ligger honom närmast om hjärtat, och han är även talesperson för dessa frågor i partiet.

– Jag upplever att det är otroligt viktiga frågor, klyftan mellan stad och land och att lönsamheten måste öka inom jordbruket.

– Jag försöker vara ute minst en dag i veckan och träffa företag och bönder. Just nu sitter vi ju i opposition, men efter nästa val hoppas jag att vi faktiskt kan göra skillnad för landets jordbrukare, berättar han.

Hemma på gården i Ödeshög, som drivits som jordbruk i fem generationer, är hagarna nu utarrenderade som betesmark till nötkreatur. Just livet som lantbrukare har format honom mycket. Det har även den kristna tron som han fått med sig från hemmet.

– Jag är otroligt tacksam för att jag kommer från ett sammanhang där båda föräldrarna var kristna. För mig är det viktigt med tron och att ha en relation med Gud.

Samtidigt konstaterar han att livet inte alltid är rosenrött – något han fått erfara på nära håll.

– Vi upplevde det när min brors fru gick bort. Men mitt i allt detta så har vi också en tro som bär, och det ger en dimension till som gör att man även i svåra, tuffa stunder vet att Gud är där. Även fast det är mörkt.

Tron har han även med sig i sitt arbete som riksdagsledamot.

– Min önskan och bön är att jag ska vara ett ljus och salt där jag är, säger han.

När han nu ska försöka summera känslorna inför att fylla 50 år så är tacksamhet ett ord som snabbt dyker upp hos honom.

– Jag är så otroligt tacksamt att jag får fylla 50 och att jag fått uppleva så otroligt mycket saker. Framför allt är jag tacksam för att jag fått möta min älskade fru Annicki, för min familj, för mina barn och för min tro på Jesus. Jag är tacksam hela tiden, säger han.

Min önskan och bön är att jag ska vara ett ljus och salt där jag är.

Födelsedag: 16 mars.

Bor: Ödeshög.

Familj: Frun Annicki, fyra barn mellan 18 och 25 år.

Yrke: Riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Bästa avkopplingen: Familjen och att vara på gården och i skogen.

Firar: Firar födelsedagen med vänner och kommer även ha en tillställning i riksdagen för riksdagsgruppen och några vänner i Stockholm.

Önskar: I stället för presenter önskar jag mig pengar till Barnsamariten.

Hagia Sofia kan åter bli moské – domstol ska avgöra

Turkiet. Det turkiska Statsrådet meddelade på torsdagen att de inom 15 dagar kommer att ta ställning till en... söndag 5/7 09:00

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Hit kan svenskar åka i sommar

Resor. Nu har utrikesdepartementet lättat på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Men se upp –... söndag 5/7 06:00

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00
E-tidning
Senaste magasinen