Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

En glad Joakim Lundqvist på väg att fylla 50 år. Foto: Samuel Björk / Arkiv

Joakim Lundqvist 50 år: ”Gud har varit med under hela resan”

I de tidiga tonåren lämnade Joakim Lundqvist sin barndomstro. Men ett möte med Jesus skulle förändra allt. Efter att ha varit ungdomspastor, startat Ny generation och levt i ett kollektiv leder han nu en församling med över 3 000 medlemmar. – Att få ta någons hand – vare sig personen är sex år eller 60 år – och leda honom eller henne till Jesus – det är fantastiskt, säger han.

Jubilar · Publicerad 00:01, 10 feb 2017

Joakim Lundqvist växte upp i ett svenskkyrkligt hem i Leksand. Hans pappa var präst, och det var även hans morfar, farfar, farbröder och morbror.

– Jag har en genuin kyrklig bakgrund, men det var mer av en familjetradition. Både mamma och pappa sökte efter en levande tro, berättar Joakim Lundqvist.

I tonåren gled Joakim bort från Gud, men när han var 16 år följde han med några vänner till en liten nyårskonferens i Uppsala. Året var 1984, och konferensen han hamnade på var Livets ords andra nyårskonferens någonsin.

– Där hörde jag evangeliet om Jesus. Jag tog emot honom, fick ett starkt gudsmöte och blev fylld av den helige Ande.

Även Joakims mamma och pappa blev andedöpta och förnyade i sin tro, varpå pappan – Sture Lundqvist – började predika evangeliet, be för sjuka och införa lovsång i kyrkan där han var verksam.

Joakim själv började leda ”Kyrkans ungdom”-gruppen i församlingen – en skara på tre tonåringar. Ett år senare hade skaran vuxit till 40 personer som hade tagit emot Jesus.

– Jag visste inte att den lilla ungdomsgruppen jag ledde skulle bli embryot till kallelsen till det jag skulle göra senare i livet, säger Joakim.

Han berättar att dottern till en av de första ungdomarna som kom till tro hemma i Leksand gick på Livets ords bibelskola härom året.

– Det känns fantastiskt, säger han.

Ju mer Sture Lundqvist predikade om andedop och införde lovsång, desto större spänningar blev det i församlingen. Till slut kände familjen Lundqvist sig ledda att starta en ny församling. Resultatet blev församlingen ”Segerbaneret” som fortfarande är verksam i Leksand.

Sture var pastor, Joakim var ungdomspastor och mamma Berit ansvarade för själavård och förbön.

– Det var en så fin och spännande tid. Jag träffade min hustru Maria, vi fick våra två döttrar, och vår plan var att stanna där för att bygga församling och tjäna Gud, säger Joakim.

Men planerna skulle komma att ändras.

År 1997 fick Joakim en förfrågan från Livets ord i Uppsala, om att flytta ner och arbeta som ungdomspastor. Paret Lundqvist tackade ja, och Joakim var snart i full gång i den församling där han en gång blivit frälst.

– Vi såg en stark expansion och mycket kreativitet. Vi startade den stora Youthkonferensen för tonåringar, evangelisationsresan Eurotour och mycket annat, berättar Joakim.

Återigen tänkte han: ”Det här ska jag göra resten av mitt liv”. Men återigen så ändrades planerna.

Joakim hade länge känt en frustration över svårigheten för kyrkor att komma in på skolor och förmedla Jesus till tonåringar. År 2002 fick han en vision om att starta en organisation för kristna skolgrupper – och snart var ”Ny generation” född.

Från att ha jobbat med 100-tals ledare i Livets ord fick han nu börja om från början – och i stort sett ensam.

Joakim började söka efter volontärer som gått ut gymnasiet och ville tjäna i team på skolor. Att hitta ungdomar som ville haka på visade sig inte vara så svårt, problemet var bara var de skulle bo. Det hela löste sig till slut så att Joakim och Maria magasinerade sina möbler, packade sina väskor och flyttade till ett enfamiljshus. Där bodde de sedan, med sina döttrar – och elva stycken tonåringar.

– Vi var inte 20 år då, utan 35. Det är en fas i livet då många sätter sig till rätta och vill ha en viss bekvämlighet. Men vårt steg var andligt hälsosamt – vi underströk för oss själva att vi alltid ville vara beredda att ta nya trossteg med Jesus. Och våra döttrar älskade det!

Ny generation växte med en hastighet som Joakim inte hade kunnat ana, och en konferens som organisationen arrangerade i Göteborg bara två år efter starten drog 4 000 ungdomar. Internationellt växte organisationen till 25 000 medlemmar.

Under åren med Ny generation förblev Livets ord paret Lundqvists hemförsamling.

– Vi har alltid känt att det är vårt andliga hem, säger Joakim.

Pastorn Ulf Ekmans pension började så småningom närma sig, varpå Joakim Lundqvist fick en förfrågan om att ta över pastorstjänsten i församlingen. Efter en tids samtal och bön accepterade han förfrågan.

– Vi hade pratat om detta till och från i ett antal år, så det kändes väldigt naturligt.

Han uttrycker stor glädje över att församlingen har varit så välkomnande mot honom.

– Jag har inte haft någon ambition att vara en ny Ulf Ekman, jag försöker vara ”den bästa mig själv” i stället. Ulf har varit en central figur – men det har visat sig att allt inte byggde på honom, som många trodde. Det har varit fantastiskt att se hur församlingen har omfamnat den förändringen.

Hur har de här åren efter Ekmans konvertering varit?

– 2014/2015 var väldigt turbulenta. Vi hade Ulfs konvertering, utmaningarna med ursprungsstyrelsens pensionsavtal, och tidigare andrepastorn Robert Ekhs livsval. Det var en svårnavigerad period som krävde mycket hårt arbete och ansvarsfullt ledarskap. 

– Det som var bland det svåraste för mig under den här tiden var upplevelsen av att inte räcka till. Jag hade så gärna velat sitta ner med var och en i församlingen som satt med frågetecken, för att lyssna och prata – hinna finnas där för alla.

Joakim berättar att han och andrepastorn Jan Blom en dag stod och tittade rakt in i ögonen på varandra och sa: ”Tänk att få lägga all den här energin på att bygga kyrka i stället.”

– Det har inte varit lätt alla gånger, man när man tittar i backspegeln så kan man se Guds godhet. Mitt i allt har hans trofasthet varit makalös. Under hela resan har han varit med. Jag är så tacksam för det.

Joakim Lundqvist berättar om ett möte med en brittisk kyrkoforskare som följt församlingar som gått igenom olika svårigheter – en av dessa församlingar är Livets ord.

– Han sa: ”Jag hoppas att ni vet hur unika ni är. Normalt sett så klarar inte församlingar den här sortens skakningar.” Han hade aldrig sett en församling resa sig upp efter att ha gått igenom så allvarliga stormar. Jag känner en stor tacksamhet till Gud i mitt hjärta för att han varit med.

Joakim anser att det finns risk för att hamna i två diken efter sådana skakningar som Livets ord har varit med om.

– Det första diket är att man vill förändra saker mitt i stormen, att man agerar i reaktion, innan man har översikt och en sund distans till vad som hänt. Det andra diket är att man, efter stormen, bara fortsätter som vanligt som om inget hänt.

I stället ska man, efter turbulensen, stanna upp och göra de förändringar som behövs, menar han.

Joakim Lundqvist berättar att det var så han resonerade när han och övriga ledningen valde att gå ut och be personer, som farit illa i kontakten med Livets ord, om förlåtelse.

– Vi ville inte göra det mitt i stormen, då kunde det uppfattas som något vi gjorde för att vi var pressade eller för att tjäna snabba pluspoäng. Men bönen var och är djupt ärligt menad, och något jag verkligen från mitt hjärta ville göra.

Vad står ni i framöver?

– Häromåret fick vi ett ord från Gud om ”en ny våg av mission”. Nu är det uppenbart att en stor del av den nya vågen handlar om Mellanöstern. Både den geografiska regionen och den del som nu lever mitt ibland oss som flyktingar.

Nu driver församlingen ett missionsarbete på hemmaplan – de flesta personer som har döpts på Livets ord den senaste tiden är före detta muslimer, och man har nyligen startat en ny bibelskola för arabisktalande – men församlingen satsar även utomlands. Bland annat har Livets ord startat bibelskola i Beirut, Aleppo och norra Irak, förbereder omfattande tv-sändningar över Iran, och har satt i gång ett ”safe house-program” som ska ge en säker hemvist åt kvinnor som varit sexslavar åt Islamiska staten.

– När Mosul faller kommer det röra sig om tusentals människor. Dessa vill vi betjäna med Guds ord, tröst, omsorg och framför allt kärlek, säger Joakim.

Hur är det att vara pastor i en så stor församling?

– Trots att den är stor i antal finns en värme och en hemkänsla som jag uppskattar så. Här finns alla generationer, alla personligheter, så många olika etniciteter – och alla kan höra hemma här. Något annat som är fantastiskt är att det är en bedjande församling. Vi har haft en böneperiod nu, som vi har i början av varje termin, med hundratals människor i kyrkan varje kväll. De kommer inte för att det är en häftig talare eller bra lovsång. De kommer bara för att be och söka Gud. Det tycker jag är ett kvalitetstecken på en församling.

Vad är det som driver dig?

– Mötet med Jesus jag fick som 16-åring. Då upptäckte jag skillnaden mellan att känna till Gud och känna Gud. Att känna Gud innebär inte att känna honom komplett, utan att ha en personlig relation med honom. Jag brinner för att ge den vidare till andra. Att ta någons hand – vare sig personen är sex år eller 60 år – och leda honom eller henne till Jesus – det är fantastiskt.

Där hörde jag evangeliet om Jesus. Jag tog emot honom, fick ett starkt gudsmöte och blev fylld av den helige Ande.

Joakim Lundqvist

Bor: Villa i Örsundsbro

Familj: Fru Maria, dottern Evelina, dottern Julia, svärsonen Tobias och barnbarnet Zion.

Så firar jag födelsedagen: Med släkt och vänner på lördag. På söndag sker någon sorts firande i gudstjänsten. Sedan ska jag och Maria packa våra väskor och åka ut på en månadslång resa för att fira min 50-årsdag och att vi varit gifta i 30 år. Resmålet är hemligt, men vi ska dels hälsa på vänner, dels åka till platser där ingen av oss varit, men som vi velat åka till länge.

Det betyder min fru för mig: Den största gåvan jag fått av Gud är Maria. Hennes stöd, visdom, livsglädje och förmåga att ge perspektiv på saker är mirakulös. Hon är min bästa vän.

Önskar mig: Svår fråga. Det låter som en klyscha, men jag har fått ett så rikt liv med en underbar fru, underbara barn och en underbar församling. Det känns som att jag redan har det bästa.

Favoritbibelord: Filipperbrevet 1:6

Islamister knyts till barnverksamheter

Samhälle. Misstänkta islamister med extrema åsikter kopplas till förskolor och familjedaghem. Det skriver Aftonbladet, som har gjort en kartläggning. –...

Fördjupa reformationens och väckelserörelsernas arv

Ledare Den kristna kyrkan är en båt som navigerar på ett stormigt hav. Det är då helt avgörande att veta vart man ska och hur man hittar rätt. Svensk...

Föreslår kannibalism för att rädda klimatet

Utspel. Att börja äta människokött kan vara ett sätt att rädda klimatet. Det menar Magnus Söderlund, professor på Handelshögskolan i Stockholm. Vissa tabun...
E-tidning