Ropa till mig, så ska jag svara dig och låta dig höra om stora och ofattbara ting som du inte känner till.
Jeremia 33:3

Världen idag

Högst på önskelistan: fler missionärer ut i tjänst

Jonas Andersson beslöt sig redan som barn att följa Jesus. När han för första gången stod ute på missionsfältet och predikade visste han att mission skulle bli hans liv.

Jubilar · Publicerad 00:00, 18 aug 2022

Som pastorsson har tron på Gud alltid varit nära. Jonas Andersson minns hur han som ung grabb, redan i fyraårsåldern, började be för folk i ledande ställningar.

– Varje kväll innan vi skulle sova bad jag för polisväsendet, för Sveriges regering, för blå­ljus­personal och för vår hyresvärd, säger Jonas och skrattar, samtidigt som han konstaterar att det även är ett bevis på att tron på Gud alltid varit en naturlig och självklar del i hans liv.

När han fyllt 13 år manifesterades det genom att han tog beslut om att låta döpa sig, som ett tydligt avstamp i Jesu efterföljelse. Tre år senare upplevde han en annan milstolpe på vandringen när han blev döpt i den helige Ande.

– På något sätt blev det ytterligare en växel, där kallelsen började göra sig påmind. Saker började aktiveras i mitt liv som jag i dag kan se väldigt tydligt i backspegeln, berättar Jonas.

Han började dra i gång verksamheter i kyrkan och försökte hitta olika sätt att hjälpa människor att få tag på Jesus.

Därefter beskriver Jonas att det började pågå någon sorts ”växelverkan” i honom mellan det som han upplevde som skygglappar bland många unga som växte upp i kyrkor med stora ungdomsverksamheter och mellan insikten om att många i Sverige aldrig varit på en ungdomssamling.

Att det gick att växa upp på platser i landet där det inte ens fanns en kyrka.

– Det var både en frustration och ett driv att göra något åt det.

Under gymnasietiden hade han dock siktet inställt på att göra något annat – han drömde om att bli ambassadör.

– Men jag blev ambassadör för Guds rike i stället och det är inget som jag ångrar.

Han gick bibelskola och flyttade sedan direkt till Öland för att arbeta med församlingsplantering. Där kom han för första gången i kontakt med Gå ut mission. Han blev utmanad att följa med ut på missionsfältet och så blev det också när han deltog i flera missionsresor de kommande åren. 

Jonas minns särskilt sin första resa till Pakistan, där meningen ”Ta allt du får” upprepades i hans hjärta. I Pakistan ringde Gå ut missions ledare, bad att få prata med Jonas och sade bara orden: ”Ta allt du får” innan han lade på igen.

Några dagar senare fick Jonas tala på ett stort kampanjmöte, där hundratals blev frälsta, blinda fick sin syn och lama började gå. Sedan dess har det varit så på plats efter plats.

– När jag stod på scenen den kvällen upplevde jag att den här typen av saker kommer jag arbeta med resten av mitt liv, berättar han.

Jonas kom hem på många sätt förvandlad efter den resan och inom honom började det koka som en gryta av helig frustration över insikten av att det finns 3,2 miljarder människor i världen som ingen kommer berätta om Jesus för.

– Jag kom i kontakt med Gå ut mission igen och kände att det var ett sammanhang som lever ut tron på det sätt som jag ser att det står i Bibeln.

År 2002 kom Jonas Andersson i kontakt med Gå ut mission för första gången och sedan 2006 har han varit heltidsanställd. Sedan 2015 som ledare för organisationen.

– Jag älskar det! Det är en så stor del av mitt liv och det är så sammansmält med det jag upplevt som Guds personliga kallelse. Jag känner mig rik och tacksam, men samtidigt oerhört otillfredsställd. Oj, vad mycket som har hänt på 20 år, men oj, vad vi har mycket kvar att göra, säger Jonas.

När han nu blickar framåt drömmer Jonas om att Gå ut mission ska få möjlighet att skicka ut ännu fler missionärer, men också för egen del om att djupdyka mer i både historia och i litteratur – saker som fått stå tillbaka under småbarnsåren.

– Jag går också och värker på några böcker, men vi får se när det blir tid för det.

Vad han önskar sig i 40-årspresent behöver han i alla fall inte fundera länge kring:

– Pengar till mission, så vi kan få fler missionärer ut i tjänst. Det vore den absolut bästa födelsedagspresenten.

Jag känner mig rik och tacksam, men samtidigt oerhört otillfredsställd.

Jonas Andersson

Födelsedag: 19 augusti.

Bor: Nässjö.

Familj: Fru, samt två barn på fem och tio år.

Yrke: Missionsledare för Gå ut mission.

Så firas födelsedagen: Ett kombinerat 40-årsfirande samtidigt som Gå ut mission fyller 20 år. Firas på Ralingsåsgården.

Önskar: En gåva till missionen.

Bönefrukost i Bryssel ger inspiration för Sverige

Ledare 480 politiker och andra kristna ledare – därav även ett antal från Sverige – var i onsdags morse... fredag 9/12 00:10

Tågkaos och samhällets skörhet

Ledare Tågresandet från Uppsala och söderut i landet slogs helt ut under onsdagskvällen, detta till följd... fredag 9/12 00:00