Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Gunnar Johansson, 70 år

Gunnar Johansson har alltid varit mån om att vara tillgänglig för människor som inte vanligen går i kyrkan. Att han nu fyller 70 betyder inte att han pensionerar sig.

Jubilar · Publicerad 07:30, 9 jul 2020

Gunnar Johansson växte upp i ett pastorshem och har bara goda ord att säga om sina föräldrar. Pappa var pastor och mamma arbetade som barnmorska.

– Mina föräldrar var alltid så uppmuntrande och förstående och jag kunde inte ha haft en bättre uppväxtmiljö, säger Gunnar.

– Under min uppväxt var tron något naturligt för mig och jag var bara en ung pojke när jag blev döpt av min far i pingstkyrkan, minns Gunnar.

När han kom i tonåren gillade han att lira elgitarr på hög volym tillsammans med sin kompis Tommy. Sångduon Curt och Roland var deras förebilder och alla i kyrkan var inte så positiva till de poppiga tongångarna.

Den 15-årige Gunnar blev besviken på de negativa reaktionerna och gjorde ett dramatiskt uppbrott från den fromma uppväxtmiljön.

Gunnar berättar att föräldrarna upplevde det som en stor prövning, men utan att vända honom ryggen. De fortsatte visa kärlek och han fanns hela tiden med i deras böner. Bönerna behövdes säkert, när Gunnar hamnade i ett raggargäng i Gävle.

Det kan tyckas som ett stort steg från pastorshemmet till raggarbilen, men Gunnars stora motorintresse hade skaffat honom många vänner inom den kretsen.

– Jag har alltid varit intresserad av bilar och gillat att meka med motorer, säger Gunnar.

–  Jag var bara 15 när jag och en äldre kille köpte en Dodge Coronet tillsammans; en amerikansk bil med stora stjärtfenor och mycket krom, säger Gunnar och låter riktigt lyrisk.

Under åren i raggarbilen fanns tron ändå där någonstans, även om den gick på sparlåga. Många bad troget för Gunnar och efter fem år i raggarsvängen hade han börjat ledsna på det livet. Vändningen kom när Gunnar för första gången på länge sa nej till kompisarna och i stället gick till pingstkyrkan.

– När jag befann mig i kyrkan kom ett profetiskt ord som bekräftade min känsla av att jag bar på en kallelse från Gud, berättar Gunnar.

– Den kvällen bestämde jag mig för att återknyta till min barnatro.

Gunnar som alltid varit en handlingens man var snabbt uppe på banan igen. Han bröt med raggarlivet och gick en bibelskola i Örnsköldsvik tillsammans med sin bror. Sedan dess har han satsat sitt liv på att dela med sig av evangeliets goda nyheter som pastor i ett antal pingstförsamlingar runtom i landet.

– Under mina år som förkunnare har jag lagt mig vinn om att finnas ute bland människor, säger Gunnar.

– Där tror jag att jag haft nytta av mina år i raggarlivet. Det har hjälpt mig att på ett naturligt sätt nå fram till de människor som inte spontant går i kyrkan.

Han berättar att han iklädd pastorskrage har rört sig i köpcenter, på gågator och i andra offentliga miljöer.

– Jag har också varit turistpastor på Gran Canaria, rest som evangelist, turnerat med ett countryband och ordnat webbsändningar.

Några planer på att lägga av och slå sig till ro, försäkrar Gunnar att han inte har. Sedan i höstas jobbar han som ambassadör för missionsorganisationen Tältmissionen och biståndsorganisationen Hoppets stjärna.

46 framträdanden hann han med, i en jubileumsturné för Hoppets stjärna, innan pandemin slog till. Men i höst drar han igång Kärrsjö web church.

– Jag har redan stor vana vid det konceptet, efter de cirka 130 program som jag sände från Sundsvall under några år, och fick mycket fin respons på, berättar Gunnar.

Från det vackra Kärrsjö, där Tältmissionen och Hoppets stjärna utgår från, börjar de med sändningar en gång i månaden.

– Programmen kommer bland annat innehålla intervjuer, aktuella rapporter, koncentrerad förkunnelse och sång, förklarar Gunnar Johansson entusiastiskt.

Jag var bara 15 när jag och en äldre kille köpte en Dodge Coronet tillsammans; en amerikansk bil med stora stjärtfenor och mycket krom

Gunnar Johansson

Födelsedag: 12 juli.

Bor: i lägenhet i nybyggt område i Sundsvall.

Familj: gift med Annika, som är barnbarn till pingstledaren Lewi Pethrus, två söner och två döttrar, sju barnbarn.

Gör: pensionerad pingstpastor och församlingsföreståndare. Resande ambassadör för Tältmissionen och Hoppets stjärna.

Avkoppling: gillar att fiska med ett gäng gubbar.

Hemlig dröm: att än en gång få äga (och meka med) en klassisk ”amerikanare”.

Firar: med familjen på annan ort.

Önskar mig: Själv har jag vad jag behöver, men gärna en gåva till Tältmissionens sociala arbete bland romer i Rumänien.
 

Palestinsk ledare ger dubbla budskap om terrorlöner

Mellanöstern. Palestinska självstyret avskaffar sin modell för stöd åt dömda terrorister, hävdade bland andra DN... lördag 28/11 07:00

Adventsbudskap extra viktigt i coronamörker

Ledare I år är det inte bara en mörk årstid som ackompanjerar advent. Frågan är om stämningen i landet,... lördag 28/11 00:00

Federley tar paus – närstående dömd för våldtäkt mot barn

Brott. Centerpartiets Fredrick Federley, tongivande politiker och Europaparlamentariker, tar en paus från... fredag 27/11 22:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00
E-tidning
Senaste magasinen