Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Göthe Sandsgård, 90 år

Göthe Sandsgård har varit med om flera olyckor som kunnat sluta illa, men har haft änglavakt och aldrig skadats allvarligt. Efter ett långt och händelserikt liv har han fortfarande aptit på livet.

Jubilar · Publicerad 18:00, 5 jun 2020

Vi träffar Göthe Sandsgård tillsammans med trogna livskamraten Elsa på uteplatsen hos sonen Stefan, som bor nära föräldrarna i Bollnäs. Så här i coronatider följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer att hålla ett visst avstånd från varandra.

Göthe växte upp i en gudfruktig familj, men gick sina egna vägar tills han var 18 år. Vid ett flertal tillfällen har han sett döden i vitögat men i sista stund undkommit dess hotfulla käftar.

– En olycka med en skenande häst höll på att kosta mig livet redan i 12-årsåldern. När jag slungades iväg upp i luften ropade jag, ”Gud, hjälp mig”, och landade mjukt. Alldeles i närheten fanns det en grop full av stenar och om jag ramlat ner där hade jag aldrig överlevt, konstaterar Göthe allvarligt.

Men Göthe glömde snart Gud och övergick till ett vilt liv med alltför hög alkoholkonsumtion. När han var 18 år ville hans mor ha med honom på en väckelsekampanj i hembygden i Värmland.

– Jag svor åt henne och sade att frälsningen inte var något för mig. Men hur det nu var gick jag ändå till kapellet en kväll. Jag satte mig långt bak så att jag skulle hinna fly så fort som möjligt, men när jag var på väg ut var det någon som tog tag i mig. Den gästande evangelisten såg allvarligt på mig och talade om att han såg två eldar över mig: helvetets eld och Guds kärleks eld.

Göthe gick hem allvarligt omskakad och på natten hörde han en röst som ropade hans namn. Sedan dröjde det inte länge förrän han hade fattat det livsavgörande beslutet att gå Guds väg.

– En natt upplevde jag att Jesus kom tillbaka, jag kände hur jag rycktes upp i luften och upplevde en våldsam glädje. Men när jag blickade ner på jorden såg jag människor med skräck och fasa i sina ansikten. Inom mig kände jag stor smärta när jag tänkte på hur lite jag gjort för att förmedla Guds stora erbjudande om frälsning och nåd.

Efter den upplevelsen började Göthe medverka i möten i olika sammanhang. Han poängterar att han alltid älskat allt Guds folk och gått in i de dörrar som öppnats. I alla lägen har han varit angelägen om att inte kompromissa, utan följa den inre maningen.

– När jag fått något att förmedla så gör jag det, även om det skulle stöta på patrull. Ingen kampanj har varit fruktlös; skaror har fått uppleva frälsning, helande och befrielse från ondskans andemakter, konstaterar Göthe tacksamt.

Vid flera tillfällen har Göthe fått vara med om att mötesserierna har fått förlängas därför att så många fått uppleva ett personligt möte med Gud. En uppgift han ser tillbaka på med glädje är när han var sommarpastor på Löttorps camping på Öland. Många semesterfirare som han mötte i samtal och förbön fick uppleva Guds kraft.

En speciell upplevelse var också att få döpa båda sönerna i Östersjön.

Det finns så mycket mer att berätta från ett händelserikt liv, till exempel att Göthe under sina besök i olika kyrkor samlat in flera miljoner till Trosgnistans missionsarbete.

– Jag möter då och då människor som fått ett möte med Gud i mina kampanjer och fortfarande står fast i sin tro, det är en stor glädje för mig, säger Göthe med sprucken röst.

Till sist försäkrar han att han fortfarande inte är mätt på att leva.

– Jag vill gärna stanna kvar ett tag till, för att se hur det går, säger han skämtsamt, och med ett försiktigt leende.

Jag vill gärna stanna kvar ett tag till, för att se hur det går.

Göthe Sandsgård

Födelsedag: den 6 juni.

Bor: Villa i Bollnäs.

Familj: Gift med Elsa, sönerna Stefan och Urban, tre barnbarn.

Gör: Pensionerad riksevangelist och själavårdare, med profetisk gåva.

Avkoppling: Att cykla (cirka en mil per dag brukar det bli), att vara ute i naturen och att plocka bär.

Gör mig glad: Det som Gud har gjort och fortfarande gör.

Firar: Stillsamt firande med närmaste familjen.

Önskar mig: ”Inga blommor och presenter, har vad jag behöver i överflöd,

men ge mig gärna rika gåvor till människor som är i nöd.”

Larm: Kyrkor i Kina omvandlas till propagandacentraler

Kommunism. Nu kommer nya vittnesmål om hur den kinesiska staten arbetar för att förvandla kyrkor till... lördag 28/11 13:30

Adventsbudskap extra viktigt i coronamörker

Ledare I år är det inte bara en mörk årstid som ackompanjerar advent. Frågan är om stämningen i landet,... lördag 28/11 00:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00
E-tidning
Senaste magasinen