Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Berndt Gardestrand, 70 år

Kärleken till Gud och människor har gjort att Berndt Gardestrand satt avtryck både inom och utanför Sveriges gränser. Med känsla för ord och ton minns han det som varit och blickar mot det som kommer.

Jubilar · Publicerad 08:00, 27 mar 2020

När Världen idag får tag på den blivande 70-åringen är han just på gång att kontakta äldreboendet i hemorten Gränna där de regelbundet har andakter och sångstunder.

– De har ju besöksförbud nu på grund av viruset. Men jag tänkte att jag ändå ska ringa och se om det finns något vi kan göra som kan uppmuntra de som bor där, säger Berndt Gardestrand på sin klingande göteborgska.

Gudstron formades i en trygg familj. Även söndagsskolans berättelser om hur Jesus bemötte människor med både kärlek och skärpa, präglar hans liv än idag.

– På ett sommarläger bestämde jag mig som 15-åring att följa Jesus. Det var ett viljebeslut där en hållbar kärlek blivit till, säger Berndt.

Berndts liv har inneburit många flyttar, både frivilliga och ofrivilliga. Första tydliga och dramatiska minnet av en flytt fick han som sjuåring.

– Min pappa arbetade på ett pappersbruk i Götaälvdalen norr om Göteborg. 1957 gled hela fabriken ner i älven, fabriken fick stänga och fick flytta, berättar Berndt om den händelse som också är känd som Götakatastrofen.

En annan flytt, en helt annan tid i livet, gick till Bolivia. Berndt hade nu arbetat både som pastor och varit med och startat upp Viebäcks folkhögskola. Men han och hans fru Siw bar en längtan att få åka ut på mission. De hade förberett sig genom att gå en ettårig u-landskurs.

Vi flyttade som familj till Bolivia för ett arbete med ett skolprojekt där barn i byarna i en region kunde få gå i högstadium och gymnasium. Och ett av syftena var att stärka flickor i sin skolgång, berättar Berndt.

Han berättar att de flyttade hem från Bolivia efter lite drygt ett år, på grund av hälsoskäl.

– Det vi planerat blev kortare än vad vi först tänkt. Men i efterhand ser jag Guds omsorg om våra barn som hade en knepig situation. De bodde på svenska skolan 100 mil bort från oss, säger Berndt och förklarar att han nog hade valt annorlunda gällande barnens skolsituation idag.

När vi pratar om milstolpar i livet och vad som betytt mest är familjen det första som dyker upp.

– Våra barn är det bästa som hänt oss. Och barnbarnen. Det överglänser allt i återblickarna.

Men det finns också annat som dyker upp. 70-talet som ung, troende i Göteborg var en händelserik tid. Det rörde sig mycket i staden, radikalisering, men också en Jesusrörelse. I Smyrna räknade man med att det fanns omkring 1500 under 25 år.

– Ungdomstiden i Smyrna var viktig för mig. Vi fick som ungdomar ansvar för utåtriktade möten mitt i veckorna. Jag minns hur vi åkte ut till Kortedala, sjöng och predikade och sökte kontakt med ungdomar, berättar Berndt.

– Det blev en skola i hur man berättar om Jesus och vem han är, för människor som inte tror, menar han.

Sedan tonåren har Berndt skrivit sånger i flera olika genrer. Sonen har lovat att nu hjälpa honom att spela in fem av alla de sånger som skrivits genom åren. Han uppskattar en stor bredd av musik och är glad när han får möjlighet att uppmuntra människor med sin musik, i stort och smått.

– En bra melodi och en bra text är viktigt, säger Berndt och understryker också att värdet av en sång inte sitter i hur många som känner till den.

Genom livets toppar och dalar, vill Berndt beskriva Gud som en sann människovän. Något som kanske också passar in på jubilaren i fråga.

– Misstagen man begått genom åren är också milstolpar. De visar att det vi inte klarar av, det förmår Gud att göra. Gud är människovänlig. Han kommer inte med förbud – han kommer med kärleksbud.

Våra barn är det bästa som hänt oss. Och barnbarnen. Det överglänser allt i återblickarna.

Berndt Gardestrand

Födelsedag: den 27 mars

Familj: Frun Siw, tre barn, fyra barnbarn

Bor: Gränna

Bästa avkopplingen: En promenad i vackra Gränna. Sätta sig att skriva eller läsa. Avkoppling kan vara att lyssna på go' musik eller se på Youtube, där det finns go'a konserter och intressanta föredrag.

Gör mig lycklig: Att jag har frid med Gud och frid med frun, och vänner.

Så firar jag min födelsedag: Jag och Siw planerar att åka till Göteborg. Sedan kommer vi att göra någonting enkelt tillsammans med barnen och familjerna, något som barnbarnen också uppskattar.

Önskar mig: Ingenting mer än att få umgås med vänner och familj.

Larm: Kyrkor i Kina omvandlas till propagandacentraler

Kommunism. Nu kommer nya vittnesmål om hur den kinesiska staten arbetar för att förvandla kyrkor till... lördag 28/11 13:30

Adventsbudskap extra viktigt i coronamörker

Ledare I år är det inte bara en mörk årstid som ackompanjerar advent. Frågan är om stämningen i landet,... lördag 28/11 00:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00
E-tidning
Senaste magasinen