Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Väljarnas budskap: ”Ge oss en regering!”

Israelkrönika · Publicerad 00:10, 2 nov 2022

Vid sabbatens slut på lördagskvällen befann jag mig på minnesceremonin efter mordet på Israels tidigare premiärminister, Yitzhak Rabin, på Zion Square i Jerusalem. Det israeliska Laborpartiet, som har tagit kontroll över denna ceremoni, hade beslutat att flytta fram den till före valet som ägde rum igår, tisdag. Avsikten med det var att använda ceremonin som en del av valkampanjen.

Mordet på Rabin var en nationell tragedi utförd av en högerextremist. Samtliga politiska partier har givetvis tagit tydligt avstånd från missdådet, och det är synd att en minnesceremoni, som representerar en nationell tragedi, under de senaste åren alltmer har använts som partipropaganda för vänstersidan där hårda anklagelser mot högersidan är normen. Ceremonin splittrar i stället för att förena.

En av talarna, tidigare minister i Labor-regeringar Ephraim Sneh, beskrev till och med den israeliska högersidan som kollaboratörer till Hamas; personer som bara är ute efter konflikt och försöker sätta eld på den kruttunna som denna konflikt utgör.

Ett annat parti på vänsterkanten, Meretz, använder sina valvideor till att beskriva den skrämmande verklighet som skulle komma efter valet om högersidan skulle få majoritet. Det nämns inte ett ord om den egna politiken.

Och detta bemöts av inte mindre splittrande ordbruk från högerkanten. Även där använder man ordet kollaboratörer, men i det fallet om vänstersidan. Hårda personangrepp i stället för att diskutera sakfrågor är vanligt.

Politikerna är förmodligen övertygade om att denna taktik ger flest röster. Kanske har de rätt – men kanske inte. I den sista opinionsundersökningen före valet, publicerad i fredags, frågade man väljarna om deras sympatier om det skulle visa sig att valresultatet lett till en fastlåst situation där ingen av blocken lyckats skapa majoritet. Föredrog de då att deras parti bröt vallöften i stället för att man än en gång ska utlysa nyval? Fyrtionio procent svarade ja; bryt vallöftena.  

Budskapet till politikerna torde vara att folk är trötta på deras krångel, trötta på deras ömsesidiga uteslutande av varandra, trötta på personangrepp som drar ner motståndarna i smutsen, trötta på att brännheta sakfrågor inte diskuteras på djupet och trötta på att viktiga beslut och budgetanslag inte kan göras eftersom man inte lyckas forma en stabil och fungerande regering.

I skrivande stund är inte valresultatet klart, men väljarna har sänt ett tydligt budskap: ”Fixa detta! Skaffa oss en ny regering, börja jobba för nationens bästa, sluta med krånglet och låt oss fortsätta med våra liv.” När allt som sägs och görs inte måste relateras till politikernas senaste utbrott mot varandra, kommer vanligt folk snart att hitta tillbaka till det samhälle de känner; extremt högljutt och med hela spektret av åsikter – men med ömsesidig respekt. För Am Israel chai – Israels folk lever!

Tumme upp
För Labor som trots sitt missbruk av Rabins minnesceremoni även hade bjudit in en religiös kvinna från en bosättning till att tala. Hon tryckte på behovet för enhet och fred i relationerna. Det finns hopp!

Tumme ned
För de dussintals muslimer som i fredags kväll kastade stenar på den ortooxa kyrkan i Bet Sahur i PA-styrda Betlehem. Det palestinska självstyret säger sig vara kristnas och muslimers försvarare gentemot Israel – ett absurt påstående på alla sätt.

Budskapet till politikerna torde vara att folk är trötta på deras krångel.

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00