På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Tragedin som många såg komma

Israelkrönika · Publicerad 00:10, 5 maj 2021

Tragedin på Meron-berget förra veckan, där 45 personer blev ihjältrampade under Lag B'Omer-firandet, har skakat Israel. Eftersom händelsen ägde rum i Galiléen, som är täckt av små arabiska städer – judiska, drusiska och arabiska – var det folk från dessa som först anmälde sig till tjänst för att hjälpa till.

Det var en ovanlig syn att se ultraortodoxa judar, vars livsstil och tro kräver att de håller sig för sig själva, få hjälp av personer de annars aldrig skulle ha haft något med att göra. Faktum är att hela landet mobiliserade sig för att hjälpa på olika sätt, med transport, som blodgivare eller genom ekonomiskt stöd.

Processen att hitta orsaker till tragedin är i gång, men alla vet att detta inte härleder till någon institution eller person; här är det många aktörer som måste bära ett kollektivt ansvar. Rapport efter rapport de senaste femton åren har varslat om att en katastrof kan ske när som helst, och efter varje Lag B'Omer-firande har man skattat sig lycklig över att det gick bra även den här gången.

Händelsen sätter fingret på ett problem som är unikt för landet Israels del. Som vagga för de tre stora världsreligionerna finns det från århundraden tillbaka religiösa traditioner – som pågått långt innan den moderna staten Israel upprättades – som det är otroligt svårt att reglera.

Ett annat, liknande exempel är den ortodoxa kyrkans heliga eldceremoni i samband med påsken. Tiotusentals kristna samlas då i extrem trängsel inuti Gravkyrkan i Jerusalem och går därefter med brinnande ljus genom Gamla stans trånga gator. Det behövs inte mycket för att något skulle kunna gå fel. Men Israel kan inte bara avlysa ceremonin. Redan att begränsa den till ett visst antal skulle skapa starka internationella reaktioner.

Detta gäller i ännu högre grad fredagsbönerna under ramadan, eller muslimernas eid-högtider.

Faktum är att religiösa ceremonier i Israel är undantagna från de vanliga säkerhetsreglerna på grund av den stora känsligheten både runt internationell storpolitik och religiös yttrandefrihet.

Det stora undantaget, där israeliska myndigheter ändå har lyckats reglera förhållandena, är Västra muren. Men där begränsade man ingenting – tvärtom ökade man antalet människor som kunde delta genom att skapa ett stort torg framför muren. Då var man samtidigt i en position att kunna sätta upp säkerhetsregler.

Detta kommer inte att fungera uppe på Tempel­platsen eller i Gravkyrkan, men för Meron-berget har staten försökt att expropriera marken och reglera förhållandena. Högsta domstolen har däremot sagt att man måste finna en kompromiss som inte innebär just expropriering.

Under tiden har situationen fortsatt, där olika aktörer kräver auktoritet över olika delar av platsen – men frånskriver sig ansvar. Detta har stöttats av politiker som pressas av sina väljargrupper, vilket har gjort att polisen står nästan maktlös.

År 2021 kommer nog ändå bli en vändpunkt i förhållande till säkerheten vid Meron – men för familjerna till de 45 offren är det inte till mycket tröst. Kanske kan den enhet som kommit till uttryck i nationen efter tragedin tjäna som en liten tröst mitt i saknaden.

Tumme upp

För tron på Gud. Det är imponerande att höra hur ultraortodoxa familjemedlemmar till offren från Meron hämtar sin styrka hos Israels Gud. Frågorna och saknaden är verkliga – men tron rubbas inte.

Tumme ner

För Twitter, som inte censurerat extrema uttalanden från ett antal arabiska användare där man gläder sig över tragedin på Meron. ”Gläd dig inte över mig, du min fiende. Har jag fallit ska jag resa mig igen …” (Mika 7:8)

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier