Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

PA-polisens omöjliga uppgift

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 5 aug 2020

Befolkningen i det palestinska självstyret (PA) har en extremt negativ inställning till sin egen polis. Polisen bektraktas ofta som en förrädare som samarbetar med fienden. Även familj och vänner behandlar dem med förakt.

Det framkom tydligt i en artikel i New York Times för en dryg vecka sedan, samt i en uppföljande podd, där man intervjuade ett antal poliser inom PA.

PA-polisen uttryckte också starkt missnöje med att de israeliska myndigheterna inte tar kriminell verksamhet på allvar, även i fall den utförs av israeliska medborgare i PA-områden. De klagade vidare på att PA-poliser måste få godkännande av Israel för kunna att röra sig mellan olika PA-kontrollerade städer, något som kan ta timmar och skada polisens effektivitet.

När PA:s president Mahmoud Abbas avbröt säkerhetssamarbetet med Israel förvärrades naturligtvis förhållandena avsevärt.

Zahi Jamhour har jobbat inom polisen i tjugo år, men hans tro på sitt arbete fick sig en knäck vid en händelse i Abu Dis nära Jerusalem för två år sedan. PA-polisen räddade då en israel från att bli lynchad av en pöbel, som angrep denne efter att han av ett misstag kört in i den arabiska staden.

Men när israeliska soldater kom för att hämta mannen – och rädda polisen från mobben – blev Zahi av misstag skjuten i benet. Efter det slutade han att ta några risker för att rädda israeler.

Oavsett om målet med NYT-artikeln var att sätta sökljus på PA-polisens svåra situation, kommer läsaren att lämnas med en fullständigt ensidig, och felaktig, bild av situationen.

Låt oss ta det i punktform: 

1. Föraktet för PA-polisen beror inte bara på samarbetet med Israel, utan också på det faktum att de är hantlangare för en korrupt regim – hantlangare som inte sällan har fängslat och torterat politiska aktivister som inte stöder Abbas regim. 

2. Israel kan säkert förbättra kampen mot brottsligheten i PA-områdena, men deras huvuduppgift är kampen mot terrorism. Så länge som PA-polisen inte förmår, eller är villig, att bekämpa terrorismen kommer Israel vara tvungna att ta saken i egna händer. 

3. PA-polisen har, särskilt för några år sedan, vänt sina vapen mot israelerna vid terrorangrepp. Detta är svårt att glömma och är en utmaning för tilliten till dem.

Man kan analysera detta fram och tillbaka på mikronivå, men till syvende och sist måste man se den större bilden och fråga sig: Hur kommer det sig att oskyldiga israeler som råkar köra fel och hamnar i en PA-kontrollerad stad, befinner sig i livsfara? Varför finns det så många terrorister inom PA? Och vad är den underliggande orsaken till föraktet för PA-polisen?

Svaret är, som nästan alltid i PA, systemet – och därmed de och den som kontrollerar detta. Om folket i snart 30 år, alltsedan upprättandet av PA, har matats med antisemitisk information i alla möjliga kanaler – skola, medier, moskéer och kultur – bör man inte bli överraskad över att hatet mot Israel och judar är intensivt.

Så länge som den sittande regimens ideologi härskar, kommer PA-polisen ha en omöjlig uppgift.

Tummen upp

För det israeliska företaget Watergen, som har donerat tre vattengeneratorer till sjukhus i Gaza. Generatorn kan producera 5 000 liter dricksvatten om dagen och utvinna vatten ur luften.

Tummen ned

För den kandensisk-judiske komikern Seth Rogen, som menar att en judisk stat inte är nödvändig varken av religiösa skäl eller för att beskydda det judiska folket. Historielöst, naivt och verklighetsfrämmande!

Politiker: Lägg Förintelsemuseet i Stockholm

Dragkamp. Den grönblå majoriteten i Stockholm anser att det planerade svenska Förintelsemuseet borde placeras... söndag 27/9 06:30

Vår tillhörighet som kristna är Guds rike

Ledare Två rörelser i tiden brukar kallas för nationalism och globalisering. Hur ska vi som kristna... lördag 26/9 00:00

Driver podd som kritiserar evolutionen

Ung. Stämmer det läraren säger på NO-lektionen? Hur väl underbyggd är egentligen evolutionsteorin? Redan... lördag 26/9 18:00

Ingen paus för förföljelsen under corona

Missionsglimten Under corona­pandemin har jag skickat flera vädjanden om förbön för kristna som förföljs på grund... torsdag 24/9 00:10

Ny verksamhetsledare inom Pingströrelsen

Församling. Pingst styrelse har utsett en ny verksamhetsledare till Pingst Församling. Det blir Richard... lördag 26/9 14:00
E-tidning
Senaste magasinen

Var muslim – i dag läser hon till pastor

Ung. När Elnaz Moradis familj flyttade till Sverige från Iran krossades deras framtidsdrömmar av ett...