Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Netanyahu som president?

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 31 mar 2021

Det israeliska valet gav högersidan en knockoutseger – men slutade med oavgjort. Detta motstridiga uttalande har sin förklaring i ”Netanyahufaktorn”. Även om vänstersidan de senaste veckorna före valet försökte tona ner retoriken mot premiärminister Benjamin Netanyahu, väl medvetna om att detta bara leder till större mobilisering hos hans anhängare, var även detta i huvudsak ett val för eller emot premiärministern.

Därav blev resultatet oavgjort.

Om man däremot tittar på partiernas politiska program fick högerpartiet 72 av de 120 mandaten i parlamentet, en knockoutseger. En majoritet vill ha högerpolitik, men ett flertal, om än marginellt, vill inte ha Netanyahu. Israels mest kände politiske kommentator, Amit Segal, menar att landet därmed är på väg mot ett femte val.

Motståndet mot Netanyahu är en patologisk besatthet på vänstersidan, som inser att de inte lyckas besegra honom på vanligt demokratiskt vis. Man överdriver därför – eller i värsta fall letar upp – fel och brister hos premiärministern och framställer honom (fullständigt grundlöst, enligt min åsikt) som en fara för demokratin och rättsstaten.

Men Netanyahu är inget oskuldsfullt offer. Han är en lysande politiker – men en mindre bra förebild. Netanyahu framställer sig själv som den ende som kan leda landet, och hans tillvägagångssätt tyder på en uppfattning om att om något är bra för honom så är det bra för Israel – snarare än tvärtom.

Där polemik och splittring bland grupper i samhället har varit bra för honom, har han eldat på detta.

Men den här gången skedde en förändring. För första gången genomförde Netanyahu en kampanj riktad till den arabiska delen av befolkningen. Han såg det helt riktigt som en politisk nödvändighet för att skapa majoritet, men eftersom det kommer från landets mest inflytelserika politiker – och en politiker på högersidan – har det lett till en helt ny legitimering av de israeliska araberna. Dessa har ofta valt Knesset-ledamöter som stöder terror.

Netanyahu var nog den ende som skulle kunna vända sig till de israeliska araberna och få folket med sig – utan att själv ”ta skada” av det.

Under Netanyahu har den ultraortodoxa befolkningen redan börjat inlemmas alltmer i samhället, och om det här nu leder till ett inlemmande även av de israeliska araberna har premiärministern lyckats integrera de två grupper som i hög grad har upprätthållit parallella samhällen i staten.

Till sommaren ska Israel välja ny president. Netanyahu bör vara en solklar kandidat. Ingen tvivlar på hans förmågor på den internationella arenan, och det som sker med den ultraortodoxa och arabiska sektorn visar att han är i stånd till att vara en enande person. Mannen är full av energi, vill göra något för landet, och har förmågan att göra det.

Det finns dock ett inte helt obetydligt hinder: de juridiska rättsfallen emot honom. Men kanske kan man hitta en lösning även där.

Netanyahu som president skulle avlägsna ”Netanyahufaktorn” och förhindra ett femte val. Detta skulle vara bra för Israel.

Tumme upp

För bosättarna i Samarien som vägrar ge efter för vandalism. Under påsken påbörjas en kampanj för att rädda det som arkeologer tror är Josuas altare. Man förbereder platsen för besökare i hopp om att ökat fokus ska förhindra ytterligare förstörelse.

Tumme ner

För Yesh Atid-ledaren Yair Lapid, som verkar villig att avskaffa Kaminitz-lagen som bestraffar olaglig byggaktivitet. Detta är ett försök att få de arabiska partiernas stöd i en koalition. Olovlig bebyggelse är utbrett i den arabiska sektorn.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier