Sjung till honom en ny sång, spela vackert med jubelrop, för Herrens ord är rätt och han är trofast i allt han gör.
Psaltaren 33:3–4

Världen idag

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika · Publicerad 00:10, 15 sep 2021

Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt dominerat nyhetsbilden i Israel och det palestinska självstyret (PA). Den har också tydligare än på länge bekräftat det enorma gap i verklighetsuppfattning – för att inte säga de två parallella universum – som råder i Israel respektive PA.

Samtidigt har jakten på terroristerna avslöjat starka skiljelinjer bland israeliska araber i deras syn på rymlingarna.

Det har länge varit känt att det bland araberna i PA finns två saker som mer än något annat förenar dem och som bygger ett oöverkomligt gap mellan dem och israelerna: dels de palestinsk-arabiska fångarna i israeliska fängelser, dels tempelplatsen. Båda dessa uppfattas som symboler för det de anser vara deras rättfärdiga kamp mot ”ockupationen”.

När nyheten kom att sex personer hade flytt ledde det till massivt firande i PA och Gaza. Man delade ut sötsaker och organiserade gatumarscher med väpnade terrorister, som sköt vilt med sina automatvapen i luften. Man hängde upp stora banners med bilder av de sex och hotade Israel med en terrorvåg om de så krökte ett hår på rymlingarnas huvuden.

Flykten presenterades som bevis på att Israel var svaga, bara en papperstiger.

När så den ene efter den andre av rymlingarna greps sjönk moralen samtidigt som hoten ökade – och i desperation började man skicka raketer från Gaza. Man manipulerade till och med bilderna av de tillfångatagna, nedbrutna terroristerna så att det såg ut som om de log sina bästa segerleenden!

Medan terroristerna var på flykt sökte de flera gånger hjälp bland israeliska araber, men avvisades varje gång. Polisen fick också dussintals telefonsamtal från personer som hade sett rymlingarna. Israels säkerhetsminister gick senare till och med ut och tackade de israeliska araberna för att ha hjälpt till med att ta fast rymlingarna.

Men en liten grupp fanatiska arabiska israeler valde att uttrycka sitt stöd för terroristerna. Några av dem gick till angrepp mot en reporter som täckte häktningsförhöret i tingsrätten i Nasaret. Inte oväntat, men desto mer sorgligt, gick också ledaren för det arabiska partiet Förenade arablistan, Ayman Odeh, ut till försvar för terroristerna och sade: ”Jag har en dröm att alla ska friges.”

Odeh ”förklarade” också varför: ”Ockupationen är roten till allt ont.”

Och detta är lögnen som tar oss tillbaka till de två parallella universumen. Från palestinsk-arabisk sida är de själva bara offer; all rätt ligger på deras sida och Israel är ansvarigt för all orätt. Allt de palestinska araberna gör (inklusive mord på kvinnor och barn) är därför legitimt. Ofta förstärks detta av religiösa islamistiska principer.

Att den stora majoriteten av de israeliska araberna inte stödde rymlingarna visar att de har en annan syn. Man ska inte glömma att också några av deras familjemedlemmar har fallit offer för terroraktioner på olika platser i Israel.

Det är därför så oändligt sorgligt när deras valda Knessetledamöter väljer att stödja hatmentaliteten. De tjänar varken sina väljares eller sin nations bästa.

Tumme upp

För den israeliska organisationen Shomrim al Hanetzach, som arbetar för att bevara arkeologiska platser i Judéen och Samarien. Förra veckan kom de ut med en viktig rapport som avslöjade att PA delvis har förstört 80 procent av de 365 viktigaste platserna.

Tumme ner

För den förmodat dödade al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahiri, som i en nyligen publicerad video hotar Israel och säger att ”Jerusalem inte kommer att judaiseras”. Al-Zawahiri (om han ännu lever) inser tydligen inte att han är 3 000 år för sent ute.

Judar attackerade i London och New York

Antisemitism. En judisk chanukka-firande grupp fick sin buss attackerad av aggressiva unga män på Oxford street i... tisdag 7/12 18:00

Det är en kristen plikt att stå upp för och värna livet!

Debatt Den tredje advent står vi upp för livet och firar Livets söndag. Vi vill visa vår tacksamhet och... onsdag 8/12 00:00

S-ledarens smekmånad kan snart ta slut

Ledare Helgens förtroendemätning från Expressen/Sifo om partiledarna visar på att nya S-ledaren Magdalena... onsdag 8/12 00:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

En hjälp att kunna lyfta blicken och se framåt.

Vardagskrönika Man bär dem som i en osynlig liten påse hängandes om halsen och ångorna sipprar ut rakt i ansiktet.... onsdag 8/12 00:00

Ärkebiskop Antje Jackelén går i pension

Svenska kyrkan. Antje Jackelén valdes till ärkebiskop 2013 och påbörjade uppdraget året efter. Nu ska hon ”lägga... tisdag 7/12 13:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier