Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

När angriparens rättigheter trumfar försvararens

Israelkrönika · Publicerad 00:10, 8 sep 2021

Soldaten Barel Shmuelis tragiska och så uppenbart onödiga död förra veckan har lett till en intensiv diskussion i Israel angående hur den israeliska armén opererar i förhållande till våldet och terrorn från Gaza. Shmueli sköts i huvudet när han genom en liten öppning i en betongspärr försökte hindra våldsamma demonstranter och terrorister från att bryta igenom gränsspärren utanför Gaza.

En terrorist lyckades ta sig ända fram till muren och skjuta den intet ont anande Shmueli i huvudet på nära håll.

Den stora frågan är varför IDF lät demonstranterna komma så nära spärren. Och när de först gjorde det, varför inte soldaterna drogs tillbaka.

Det är omöjligt att förstå den intensiva diskussionen runt detta i Israel om man inte förstår hur högt aktade IDF är i det israeliska samhället och vilket värde man sätter på varje soldats liv. Israelerna vet att för att deras vardag ska fungera, är de helt beroende av IDF. Därför tjänar de också i IDF med stor stolthet och hedrar sina soldater varhelst de stöter på dem.

Men de förväntar sig också att IDF:s officerare och det politiska ledarskapet inte ska utsätta soldaterna för onödig fara.

Detta är orsaken till att IDF:s stabschef, Aviv Kochavi, i förra veckan skickade ett öppet brev till IDF:s officerare. Här beskriver han tydligt den oskrivna regeln mellan staten Israel och dess soldater: ”Ett samhälle som inte stöttar sina soldater och officerare, inklusive när de gör misstag, kommer snart att märka att de inte har någon som strider för sig.”

I kölvattnet av Shmuelis död har en grupp israeliska soldater gått ut med en kampanj där de ber IDF att ”lösa deras händer”. De menar att soldaterna ställs i ständigt fler livshotande situationer eftersom kraven för att öppna eld är så strikta. Man blir beordrad att ”absorbera” angreppen, inte att eliminera hotet.

Orsaken till IDF:s absorberingstaktik är tvåfaldig: man vill inte skada civila eller obeväpnade, och man vet att varje skott rapporteras världsvitt och används i hatkampanjen mot den judiska staten. Ledaren för det palestinska självstyret, Mahmoud Abbas, till exempel, letar med ljus och lykta efter en möjlighet att dra israeliska soldater och officerare inför Brottsmålsdomstolen i Haag.

Hamas och andra terrorgrupper utnyttjar självklart detta fullt ut. Och så långt verkar de ha internationell lag i ryggen. Internationell rätt har nämligen inte anpassats till okonventionellt krig och lägger orimliga begränsningar på den försvarande parten. Israel är ett av mycket få länder som på daglig basis står under angrepp från terrorregimer, och det är definitivt det enda landet som 365 dagar om året har världssamfundets ögon riktade mot sig, ögon som inte sällan är fulla av fördomar, förakt och hat.

Men det finns gränser för hur många Barel Shmueli det israeliska samhället kan tåla; det finns gränser för hur länge rättfärdigheten kan trampas på. Om internationell rätt har blivit ett vapen som försvarar angriparen, har den förlorat all moralisk auktoritet och gjort sig själv irrelevant.

Tumme upp

För de bibliska högtiderna trumpetfesten (det judiska nyåret), försoningsdagen och lövhyddohögtiden, som med inledning i måndagskväll nu pågår nästan en månad. Under dessa veckor är majoriteten av israelerna fokuserade på förlåtelse och att söka Israels Gud.

Tumme ner

För ännu en begäran från regeringen om att skjuta upp demoleringen av beduinbyn Khan al-Ahmar. Trots en dom från Högsta domstolen om att rasera denna olagligt byggda by har Netanyahu- och Bennett-regeringar bett om halvårsvis fördröjningar alltsedan 2018.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier