Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Lösningen som aldrig fungerar

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 1 sep 2021

Ett anfallande fotbollslag försöker alltid sprida ut spelet på en så stor del av planen som möjligt. Detta tunnar ut försvaret och ger anfallarna mer utrymme att sätta in sin avgörande stöt. Liknelsen kanske inte är perfekt, men en liknande princip gäller i krigföring: kontroll över territorier ger fördelar.

Man ser detta tydligt i de tragiska händelser som äger rum i Afghanistan just nu, där islamister tar över landet. De senaste veckorna har amerikanska soldater bara haft kontroll över delar av Hamid Kharzai-flygplatsen och därmed varit ur stånd att kontrollera händelserna. De har i princip utgjort levande måltavlor för sina motståndare.

Utan att ta ställning till om den amerikanska reträtten från Afghanistan var nödvändig, samt eventuell tidpunkt och på vilket sätt detta borde ha skett, kan man redan nu slå fast att i kampen om mänskliga rättigheter är det som sker ett gigantiskt nederlag. Liknande saker hände när IS tog över, där den iranska mullaregimen har inflytande, samt där Hizbollah och Hamas är i kontroll – för att nämna några exempel.

Det är alltid en dålig idé att ge territorium till islamister och icke-demokratiska krafter.

Detta för oss till fredagens möte i Washington mellan USA:s president, Joe Biden, och Israels premiärminister, Naftali Bennett. I det stora hela bör Israel vara nöjda med uttalandena från den amerikanska presidenten, inte minst hans löfte om att Iran aldrig kommer att tillåtas ha atomvapen. Om löftet kommer att hållas är en annan sak, men orden skickar rätt signaler till Teheran.

Biden nämnde inte heller ”en palestinsk stat” eller ”tvåstatslösningen” under mötet med Bennett. Glädjande nog var denna sak inte ett viktigt tema. Men, och det är ett stort men, i det officiella uttalandet från Vita huset efter mötet upprepar Biden påståendet att en framförhandlad tvåstatslösning är den enda framkomliga lösningen på konflikten.

Det palestinska självstyret (PA) kan inte beskrivas som islamistiskt – även om det islamistiska Hamas står väldigt starkt där – men det är en regim som använder och propagerar för terrorbruk, och dess största parti, Fatah, har utplånandet av Israel som ett uttalat mål enligt sitt grunddokument.

Den erkända organisationen Freedom House säger att PA ”styr på auktoritärt vis”. Man trampar med andra ord på demokratiska värden.

Men för den nuvarande amerikanska presidenten och hans administration verkar det som om territorier som övertas av totalitära krafter inte är ett problem. Man beskriver faktiskt detta som ”en lösning”, ja, som ”den enda framkomliga lösningen”! Något är allvarligt fel när sådana ”lösningar” propageras för.

Israel lever i dag med hotet från islamistiska krafter på sin tröskel. När USA för ganska exakt tjugo år sedan konfronterades med samma hot på sin hemmafront tog man det på allvar. Ändå har de aldrig visat samma förståelse för Israels situation. Nu verkar USA till och med ha glömt sitt eget lidande.

Tumme upp

För de över två miljoner israeliska elever som i dag (onsdag) återvänder till skolan. Detta sker efter att de under mer än ett år inte har sett insidan av skolan eller sina medstudenter.

Tumme ner

För det rapporterade status quo-avtalet mellan Biden och Bennett angående Judéen och Samarien: USA kommer inte att driva på två­stats­lösningen och Israel kommer inte att bygga där i större utsträckning. Under tiden görs ingenting åt det illegala, massiva palestinsk-arabiska byggandet.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00