Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Landet som jagar efter fred

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 9 sep 2020

Det har varit särskilt roligt att följa dialogen i Israel veckorna efter att avtalet om normalisering med Förenade arabemiraten (UAE) publicerades. Även om man på den politiska vänsterkanten försöker minimera avtalet, eftersom man inte vill stärka premiärminister Netanyahus position, lyckas man inte dölja sin entusiasm.

Israeliska reportrar har gått land och rike – eller man kanske ska säga skyskrapor och öken – runt i UAE och intervjuat alltifrån politiker och diplomater till handlare, researrangörer och människor på gatan. Man frågar om de är glada över avtalet och om de själva kan tänka sig att besöka Israel. Svaren är uteslutande positiva.

Det israeliska fotbollslaget Hapoel Beersheva har bjudit in det ledande laget i den emiratiska ligan till en vänskapsmatch i Israel, och israelerna planerar shopping, bad och jeepsemestrar i det arabiska landet. Representanter från den judiska miljön i UAE försäkrar att det inte finns något säkerhetshot mot judar i landet.

När israelerna ser en muslim, i traditionella arabiska kläder och med ett stort leende som säger ” salaam” och önskar israelerna varmt välkomna till deras land, blir de djupt berörda. De drömde om detta, och trodde de skulle få se det, när Egypten skrev fredsavtal med dem 1978, och senare när Jordanien gjorde samma sak 1994. Men vid båda tillfällena blev det en kylig fred.

Även om israeler kan besöka länderna, mottas de med en synnerligen kall axel på båda platserna. Under långa perioder avråder till och med israeliska myndigheter dem från att besöka länderna på grund av säkerhetshot.

Med UAE är det annorlunda, och israelerna känner stor glädje över det.

I västvärlden presenteras Israel som en mycket aggressiv stat, en stat som lätt tar till vapen, som brutalt förtrycker de palestinska araberna, och som ständigt brukar övervåld. Man kritiserar Israel för att utveckla och köpa de mest avancerade vapnen; landet presenteras som en krigsmaskin. I värsta fall – och inte minst i akademiska kretsar – beskylls man otroligt nog för apartheid.

Avtalet med UAE, och nu även med Kosovo, slår stora hål i denna falska bubbla. Det kan inte vara lätt att upprätthålla den manipulerade bilden av en aggressiv apartheid­stat när det är Europas favorit – det palestinska självstyret – som motsätter sig fredsavtalet.

Sanningen har alltid varit en annan än den illusion man har skapat i väst. Israel är och har alltid varit ett land som ”söker fred och jagar efter den”, exakt som deras förfäder uppmanade dem till i Psalm 34:15. Detta framkommer tydligt i den urgamla hälsningen som judarna använder: Shalom!

Det är Israels grannar som har omöjliggjort fred. Inte bara fred med Israel, utan även fred sinsemellan. De interna muslimsk-arabiska konflikterna har dödat tiotals miljoner, medan offren i den israelisk-arabiska konflikten – som får nästan all uppmärksamhet i media – bara utgör en liten promille av det.

Med andra ord, även när Israel tvingas föra krig gör man det så humant som möjligt. Mitt i krigföringen har man fred för ögonen. Sådan är den judiska världssynen.

Tumme upp

För organisationen Regavim, som kräver att den israeliska regeringen ska stoppa det olagliga EU-stöttade arabiska uppförandet av hundratals byggnader i Judéen och Samarien. Byggnaderna används för att ta illegal kontroll över marken.

Tumme ner

För den extrema värmebölja som har legat över Israel de senaste veckorna och slagit över hundra år gamla värmerekord. Israelerna skämtar om att det inte var detta de menade med ”en varm fred”.

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10