Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Fritt fram för PA:s illegala byggprogram

Israelkrönika · Publicerad 00:30, 10 maj 2023

Ett beslut i Israels Högsta domstol i söndags kan på lång sikt få dramatiska konsekvenser för Israels närvaro i Judéen och Samarien.

Ärendet gäller det illegalt uppförda beduinlägret Chan al-Ahmar, beläget längs vägen från Jerusalem till Döda havet. Sedan 2009 har det pågått en juridisk process för att avlägsna lägret, och för fyra år sedan slog HD fast att det är lagstridigt och måste avlägsnas.

Domstolen har gång på gång fastställt datum för evakuering, men de olika israeliska regeringarna, från höger till vänster, har hela nio gånger bett om uppskov – och fått det.

Chan al-Ahmar är av enorm betydelse för det palestinska självstyret (PA) på grund av sin mycket strategiska placering i hjärtat av triangeln mellan de PA-kontrollerade städerna Ramallah, Jeriko och Betlehem. Tanken är att den ska ingå i en halvmåne av palestinsk-arabisk befolkning som omringar Jerusalem från norr till söder på den östra sidan och därigenom skapa arabisk dominans över Israels huvudstad.

Detta skulle också få konsekvenser för Israels kontroll över stora delar av Judéen och Samarien.

PA har därför, med stort stöd från EU både ekonomiskt och diplomatiskt, gjort allt de kan för att bevara lägret och hotar Israel med internationella reaktioner, bojkotter och åtal om de skulle våga röra Chan al-Ahmar.

Den israeliska organisationen Regavim, som har drivit kampen för att få bort beduinlägret, tänkte nog att under den nuvarande regeringen, som uteslutande består av högerpartier, så skulle Chan al-Ahmar äntligen evakueras. De vände sig därför till HD och krävde att domstolens beslut skulle verkställas.

Men i söndags gav HD upp hela ärendet. Domstolen medgav att Chan al-Ahmars invånare är lagbrytare och att lägret i princip måste flyttas, men sade att de hade överbevisats av regeringens argument om att ”statens säkerhet och dess utrikespolitiska relationer” gör att rättsbeslutet inte kan genomföras vid denna tidpunkt – exakt som vid tidigare uppskjutande.

Det unika den här gången var att domstolen, till skillnad från tidigare, inte satte någon ny deadline för flyttning av lägret. Med andra ord: Politikerna är nu fria från bördan Chan al-Ahmar – och beduinlägret kommer att stå kvar.

De troliga konsekvenserna av detta är dussintals nya Chan al-Ahmar. PA:s EU-stöttade illegala handlingsmönster kommer att upprepas om och om igen. Det sker redan, men nu vet man att det fungerar. Regavim skrev i sin kommentar till beslutet: ”Regelboken för israelisk reträtt är nu skriven … den israeliska regeringen kommer att ge upp sin egen politik och nationella intressen när man kommer under press.”

Premiärminister Netanyahu har än en gång visat att när det gäller säkerhetspolitisk hänsyn talar han som en hök, men agerar som en duva. Det verkar som om han läser sina egna böcker från trettio år tillbaka – och gör tvärtom.

Tumme upp:
För säkerhetsrådgivare Ya’akov Amidror, som tvärtemot flertalet militära experter menar att Israels avskräckande effekt ännu fungerar med liten risk för ett flerfrontskrig. Korrekt eller fel – han skapar diskussion, vilket skärper argumenten.

Tumme ned:
För den israeliske judiske parlamentsledamoten Ofer Cassif, som efter ett möte med belgiska antisionister skrev på Facebook att han stöder deras bojkott av Israel ”så länge ockupationen och fascismen fortsätter”.

PA:s EU-stöttade illegala handlingsmönster kommer att upprepas om och om igen.

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

Den gamla pingsteelden faller än

Bönekrönika ”Guds rike består inte i ord utan i kraft” (1 Kor 4:20). Vid en städning i hemmet härom dagen kom... tisdag 30/5 00:00