Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

EU på kollisionskurs med nya regeringen

Israelkrönika · Publicerad 00:10, 28 dec 2022

EU har i länge spelat ohederligt gentemot Israel när det gäller Judéen och Samarien. En intern EU-rapport som skrevs i somras, skapade rubriker i israeliska medier förra veckan när innehållet avslöjades av Israels Kanal 13. Där bekräftades det vi länge har vetat, att EU:s mål är att skapa en faktisk palestinsk stat, utan att behöva förhandla med Israel.

Rapporten som går under namnet ”European Joint Development Programme for Area C”, slår fast att ”EU har åtagit sig till att bidra till uppbyggnaden av en palestinsk stat inom 1967 års gränser och att för detta syfte mobilisera sina politiska och ekonomiska verktyg.” Vidare står det att EU ska använda sina resurser för att ”stärka den palestinska närvaron i C-området.”

Då ska man komma ihåg att C-området, som alltså utgör 60 procent av Judéen och Samarien (Västbanken), enligt Osloavtalet står under israelisk myndighet. All byggnation i område C kräver Israels godkännande.

Den israeliska organisationen Regavim har länge dokumenterat EU:s omfattande illegala byggnadsprogram. De europeiska länderna visar i och med detta ett fullständigt förakt för internationella avtal som de själva har slutit sig till. De uppvisar också en arrogans och förmyndarmentalitet gentemot Israel som inte tidigare skådats demokratier emellan.

Än så länge har israeliska regeringar, antingen under Netanyahu eller Bennet/Lapid, sett genom fingrarna med EU:s korrupta uppförande. Man har försökt undvika en konfrontation – och EU har utnyttjat detta till att intensifiera sin illegala utveckling.

Men den tillträdande regeringen i Israel kan komma att möta EU:s planer med allvarligt motstånd. Bezalel Smotrich, ledare för Religious Zionism Party (RZP), ska enligt koalitionsavtalet bli minister inom försvarsministeriet (en anmärkningsvärd ministerpost om sanningen ska fram) med speciellt ansvar för bosättningarna och den civila myndigheten i C-området. Detta är en helt ny ministerpost upprättad för att RZP ska kunna genomföra en av sina kärnfrågor: utveckling av bosättningarna.

Smotrich bor själv i en bosättning, är en av Regavims grundare och en stark förkämpe för Israels rättigheter i Judéen och Samarien. Med sin bakgrund, samt sin starka ideologiska övertygelse, kan han inte tillåta att EU fortsätter med det som i praktiken är en smygannektering av Judéen och Samarien.

Koalitionsavtalet säger däremot att Smotrichs beslut kräver premiärminister Benjamin Netanyahus godkännande, och Netanyahu har alltså försökt undvika en frontalkonflikt med EU. Detta kommer att bli ett av Netanyahus många dilemman att lösa. De olika koalitionsavtalen har skapat ett antal dylika dilemman för honom eftersom de kolliderar med hans positioner hittills.

Men med tanke på EU:s subversiva uppförande i C-områdena och med tanke på koalitionssammansättningarna som har ett stort antal förkämpar för Israels rättigheter i Judéen och Samarien, verkar en konflikt med EU vara nära förestående.

Tumme upp
För aktivisten Eldad Yaniv som ledde stora demonstrationer mot Netanyahu, men i dag är en av hans starkaste försvarare. Yanivs kritik består, men han ser att mycket av den är orättvis.'

Tumme ned
För Netanyahus son Yaniv som menar att de som ställt hans far inför rätta för korruption bör åtalas för förräderi. Omodernt, kontraproduktivt och dumt. Låt domstolen få avgöra.

Detta kommer att bli ett av Netanyahus många dilemman att lösa.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10