Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

En ny farlig generation terrorister

Israelkrönika · Publicerad 00:10, 7 sep 2022

Israel upplever en säkerhetsmässigt orolig tid, och just nu kommer det största omedelbara hotet från Judéen och Samarien (Västbanken). Den risknivå man nu ligger på har man inte haft sedan al Aqsa-intifadan åren 2000–2005.

Det hela började i samband med ramadan för fyra månader sedan, när 17 israeler mördades och 268 terrorangrepp ägde rum på 30 dagar. Israel satte omedelbart i gång med operation Shover Galim (Bryt vågorna) och har de senaste fyra månaderna arresterat över 1 200 terrorister.

Likväl fortsätter terrorangreppen, men eftersom Israel har reparerat säkerhetsstängslet och ökat patrulleringen längs det lyckas inte terroristerna ta sig in i Israel lika lätt som under april–maj, varför angreppen ökar mot israeliska militärer och bosättare i Judéen och Samarien.

En ny generation terrorister har vuxit upp, den så kallade ”Generation Z”, som inte vet vad priset för en allvarlig konflikt med Israel innebär. Dessutom uppför de sig annorlunda än sina föregångare. De opererar ofta i grupper oberoende av de stora terrororganisationerna; de har skaffat sig ordentliga automatvapen i stället för hemmagjorda kopior; de är inte rädda för att engagera IDF (israeliska armén) i långa eldstrider (medan de fortfarande gömmer sig bland civila); de ger sig inte, utan föredrar att dödas; och de är enormt mediemedvetna – de söker hjältestatus, ofta via Tiktok.

Och hjältestatus får de – särskilt om de undviker arrestering/död ett par gånger.

Generation Z-terroristerna har uppfostrats i det palestinska självstyrets (PA) skolsystem med de nu välkända antisemitiska och hatfyllda skolböckerna. Det i kombination med en generell frustration över PA:s korruption och en upplevelse av att ingenting ser ut att förändras till det bättre, samt chansen till snabb hjältestatus, gör dem extremt farliga. De känner att de inget har att förlora.

En av orsakerna till den ökade terrorn är att PA:s säkerhetsstyrkor har mist kontrollen – och även delvis motivationen. PA-regimen är extremt impopulär och dessutom försvagad på grund av en intern kamp om ledarskap. Mahmoud Abbas själv försöker manövrera in Hussein al-Sheikh i en arvtagarposition, men använder fula och olagliga metoder.

Al-Sheikhs starkaste utmanare är Tawfiq al-Tirawi, Marwan Barghouti och Mohammed Dahlan, vilka alla har väpnade grupper bakom sig.

Förutom allt detta arbetar de olika terrorgrupperna intensivt med att mobilisera, finansiera, indoktrinera och träna anhängare. Om vi kopplar detta till ett faktum som alla är mycket medvetna om att Abbas dagar är räknade, får man ett recept på kaos, anarki och möjligtvis inbördeskrig. Men för ögonblicket riktas vapnen mot Israel.

Så en slutlig observation: Det faktum att vi sällan eller aldrig läser en artikel om dessa saker i en av de stora nyhetskanalerna är en av orsakerna till att folk är negativa gentemot Israel – man serveras en synnerligen ofullständig bild.

Tumme upp
För den arkeologiska utgrävningen en bysantinsk kyrka vid Tel el-Araj, trolig plats för det bibliska Betsaida, som avslöjat en inskription om aposteln Petrus, ”ledare och befälhavare för de himmelska apostlarna”.

Tumme ned
För FN:s säkerhetsråd, som när de förlängde mandatet för de fredsbevarande styrkorna i Libanon vägrade nämna Hizbollah som det stora problemet – trots att Förenade arabemiraten och Storbritannien efterlyst det.

En av orsakerna till den ökade terrorn är att PA:s säkerhetsstyrkor har mist kontrollen – och även delvis motivationen.

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00