Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Diplomati à la Erekat på Harvard

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 16 sep 2020

Nyheten om att Harvard University har valt Saeb Erekat som en av mentorerna för sina studenter på Belfer Center for Science and International Affairs slog ner som en bomb bland många som har följt konflikten mellan Israel och de palestinska araberna de senaste decennierna.

Erekat har sedan den ringa begynnelsen i mitten av nittiotalet varit en del av ledningen i det Palestinska självstyret (PA), och ledde de så kallade fredsförhandlingarna med Israel sedan Oslo­avtalet skrevs under.

Han är en favorit på CNN, BBC och andra tv-kanaler där han sprider sin fullständigt ensidiga presentation av konflikten. Ibland rapporterar han regelrätta lögner, som när han påstod att Israel hade massakrerat 500 civila i Jenin 2002 (det visade sig vara 54 döda varav 38 var väpnade terrorister).

Men oftast målar han upp saker och händelser så ensidigt att den bild som lyssnaren sitter kvar med i praktiken är en lögn.

Tanken är nu att denne man ska vara mentor för framtida diplomater. Mannen som fullständigt har misslyckats i sin ”diplomati” – och har blivit den främsta representanten för sanningen i uttrycket ”palestinierna missar aldrig ett tillfälle att missa ett tillfälle”.

Låt oss titta på två frågor som sätter Harvard­ledningens beslut i perspektiv. Erekat använder ofta följande citat: ”Tvåstatslösningen är inte min ståndpunkt – den är min eftergift.” Och då menar han en tvåstatslösning baserad på den gröna linjen, något han oupphörligen upprepar.

Med andra ord: Kravet på att varje kvadratmeter av den så kallade Västbanken, inklusive östra Jerusalem med Tempelplatsen och Västra muren, ska bli en palestinsk stat, är för Erekat en eftergift. Vad betyder detta?

Först en kort bakgrund. Det internationella samfundet har aldrig föreslagit en palestinsk stat på territorium som ligger utanför den gröna linjen (inne i det erkända Israel). Och även områdena på ”Västbanken” ska förhandlas om enligt alla FN-resolutioner samt Oslo­avtalet.

När Erekat likväl talar om kontroll över varje kvadratmeter där som en eftergift, är det för att han också gör anspråk på det erkända Israel. Erekat menar alltså att Israel inte är en legitim stat.

Den andra frågan har att göra med PA:s så omtalade skolböcker. Trots internationell kritik (om än mild), visar en ny rapport om 400 böcker publicerade åren 2017–2019 att antisemitismen bara ökar. PA utbildar sina barn till att hata judar och säger att våld (läs: terror) är vägen till att ”befria Palestina”.

Som en ledande auktoritet i PA under 25 år är Erekat medansvarig till denna indoktrinering. Faktum är att han har försvarat den i flera intervjuer.

Slutsats: Diplomati och förhandlingar handlar om kompromiss. Här har man en man som knappt vet hur kompromiss stavas och som i praktiken har del i att förlänga en konflikt genom att skapa en generation av hatare. Och denne man ska vara mentor för studenter?

Erekat är inte i stånd att lära studenter något om diplomati – hur man institutionaliserar en konflikt är hans expertis.

Välkommen till Harvard!

Tumme upp

För arkeologerna på Tel Azeka i Eladalen, som har funnit angreppsrampen som användes av den assyriske kungen Sanherib år 701 för att inta staden. Återigen överensstämmer arkeologi, assyriska inskriptioner och Bibeln, och hjälper oss att förstå Bibelns värld ännu bättre.

Tumme ner

För Harvard som enligt fakultetsledare Nicholas Burns har utnämnt Saeb Erekat till att ge studenterna ”lektioner i effektiv diplomati och internationell politik”. Som hämtat ur en grekisk tragikomedi.

Politiker: Lägg Förintelsemuseet i Stockholm

Dragkamp. Den grönblå majoriteten i Stockholm anser att det planerade svenska Förintelsemuseet borde placeras... söndag 27/9 06:30

Vår tillhörighet som kristna är Guds rike

Ledare Två rörelser i tiden brukar kallas för nationalism och globalisering. Hur ska vi som kristna... lördag 26/9 00:00

Driver podd som kritiserar evolutionen

Ung. Stämmer det läraren säger på NO-lektionen? Hur väl underbyggd är egentligen evolutionsteorin? Redan... lördag 26/9 18:00

Ingen paus för förföljelsen under corona

Missionsglimten Under corona­pandemin har jag skickat flera vädjanden om förbön för kristna som förföljs på grund... torsdag 24/9 00:10

Ny verksamhetsledare inom Pingströrelsen

Församling. Pingst styrelse har utsett en ny verksamhetsledare till Pingst Församling. Det blir Richard... lördag 26/9 14:00
E-tidning
Senaste magasinen

Var muslim – i dag läser hon till pastor

Ung. När Elnaz Moradis familj flyttade till Sverige från Iran krossades deras framtidsdrömmar av ett...