Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Biden kommer till Israel – en ny kris?

Israelkrönika · Publicerad 00:10, 13 jul 2022

I dag landar USA:s president Joe Biden i Israel för ett två dagars besök som även inkluderar ett besök i Betlehem med ledaren för Palestinska självstyret, Mahmoud Abbas – innan han drar vidare till huvudmålet för besöket i Mellanöstern, Saudiarabien.

Besök av amerikanska presidenter är sällan goda nyheter för Israel – åtminstone inte om man tillhör dem som menar att judarna har rättigheter i Judéen och Samarien (Västbanken). Med Joe Biden som president ser det mörkare ut än på länge för Israels del. Som det välkända Star Wars-citatet säger: ”I have a bad feeling about this.”

Joe Biden har under ett decennium utgett sig för att stötta Israel. Problemet med det är att hans definition av vad detta innebär inte nödvändigtvis stämmer med israelernas. Han skapade en kris i relationen mellan Israel och USA när han som USA:s utrikesminister 2010 protesterade mot israeliska byggplaner på en folktom höjd i den östra delen av Jerusalem. Dåvarande president Obama tvingade därefter Netanyahu att deklarera byggstopp för allt vad bosättningar heter under flera år.

Dessutom är Joe Biden anno 2022 en svag president som i hög grad har blivit ett verktyg för det som kallas ”den progressiva vänstern”, men som i grund och botten är extremliberala och radikala vänsterkrafter inom amerikansk politik. Israel kan inte förvänta sig något gott från det hållet.

Det stora målet med Bidens Mellanösternbesök är att återupprätta de relationer han själv förstört med Saudiarabien, för att därmed få sistnämnda att öka sin oljeproduktion. Detta ska då hjälpa upp både Europas energikris och USA:s inflation, menar experterna.

Men besöket inträffar också månaderna före det amerikanske mellanvalet i november, och demokraterna är i desperat behov av något att hänga i julgranen om de inte ska förlora majoriteten i kongressen. Samma vecka som kongressvalet är det val i Israel, och den temporäre israeliske premiärministern, som även han är liberal och har långvariga och goda kontakter med det demokratiska partiet i USA, Yair Lapid, är också på jakt efter röster.

Om man i detta sällskap kastar in en desperat Mahmoud Abbas som fullständigt har mist folkets stöd och utmanas både av eländig ekonomi och Hamas, blir det ingen bra kombination.

Press på Israel för eftergivanden och så kallade fredsförhandlingar, krav på byggstopp för bosättningar samt bygglov för PA, inrättandet av ett amerikanskt konsulat i Jerusalem för palestinska araber och amerikanska signaler till stöd för ett delat Jerusalem är möjliga amerikanska krav.

I och med Lapids begränsade auktoritet som tillfällig premiärminister, måste nog Biden nöja sig med deklarativa uttalanden som inte behöver genomföras här och nu – men alltför ofta ser vi att sådana symbolhandlingar senare skapar förutsättningar för krav och kritik mot Israel. Det är två viktiga dagar i det heliga landet.

Tummen upp

För Saudiarabiens ledare Mohammed bin Salman som gav uppgiften att tala till pilgrimer i Mecka till Sheikh Karim al-Issa, känd för sitt besök i Auschwitz och sin moderata hållning till Israel.

Tummen ned

För planerad amerikansk fördubbling av ekonomiskt stöd till Palestinska självstyret. Mer pengar utan strikt kontroll leder till mer korruption, indoktrinering och terrorism.

Som det välkända Star Wars-citatet säger: ”I have a bad feeling about this.”

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Internt stöd för Trump efter razzia

USA. Att den federala polisen FBI har sökt igenom Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Florida har utlöst... torsdag 11/8 14:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00
E-tidning
Under perioden 20 juni–19 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier