Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Den israeliska utredningen om journalisten Shireen Abu Aklehs död konkluderar att det är mycket troligt att det var en israelisk kula som dödade henne – men det kan ha varit en kula från den palestinska sidan. En av orsakerna till ovissheten är att kulan blivit demolerad innan den överlämnades till Israel för ballistisk granskning, menar skribenten. Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

Världens orealistiska krav på Israel

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 15 sep 2022

Operation Shover Galim (Bryt vågorna) startades den 31 mars 2022 för att få stopp på den våg av dödligt palestinskt våld som iscensattes strax innan den muslimska fastemånaden ramadan. Palestinierna använde sig av bilar, knivar, yxor och eldvapen för att döda så många judar som möjligt.

Israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet och IDF har sedan dess arresterat runt 1 500 terrorister i Judéen och Samarien, och på så sätt räddat tusentals människor från att drabbas.

Under en av räderna i staden Jenin i maj dödades al-Jazeeras lokala journalist, Shireen Abu Akleh, då hon befann sig mitt i en eldstrid mellan den israeliska armén (IDF) och terrorister från Palestinska islamiska jihad (PIJ).

Den israeliska utredningen om journalisten Shireen Abu Aklehs död är nu klar, och där säger man att det är mycket troligt att det var en israelisk kula som dödade henne. Men, man säger också att det är möjligt att det var en kula från den palestinska sidan. En av orsakerna till ovissheten är att kulan som den palestinska myndigheten (PA) till slut gick med på att lämna över (efter påtryckningar från USA) till Israel för ballistisk granskning var demolerad, med hjälp av en hammare.

Med andra ord – det är fortfarande mycket oklart vem som sköt det dödande skottet. Säkert är dock att PA har gjort vad de kunnat för att förstöra resultaten och möjligheterna till en ordentlig utredning. PA fortsätter dessutom att anklaga Israel för överlagt mord på journalisten.

Dagen efter publiceringen av den israeliska utredningen krävde den amerikanska Biden-administrationen att Israel skulle ändra på sina regler vad gäller att öppna eld mot fienden, detta i stället för att kräva PA på svar varför de demolerat kulan med en hammare. Förbluffande. Eller kanske inte?

Den israeliska regeringen ilsknade till, för en gångs skull. De brukar inte bry sig om att svara på anklagelser eller krav, men det här blev för mycket. Förre premiärministern Naftali Bennett svarade: ”Som premiärminister gav jag full backning till våra soldater, och jag förväntar mig av våra vänner att inte predika moralitet utan i stället stödja vårt arbete mot terror. Vid varje givet ögonblick finns det palestinska terrorister som försöker mörda israeler, inte tvärtom.”

Premiärminister Yair Lapid sade: ”Ingen kan diktera våra regler för eldgivning när det är vi som kämpar för våra liv. Israel är dessutom dedikerat till pressfrihet och har en av de striktaste reglerna i världen för att öppna eld.”

För oss här i Israel är det snudd på obegripligt att världen fortfarande inte förstår att det är ett aldrig upphörande krig av terror som palestinierna för mot Israel och dess judiska befolkning. Oskyldiga israeler mördas så fort tillfälle ges, och har så gjorts sedan 1920, då San Remo-avtalet slöts. Med andra ord, 102 år av aldrig sinande terror.

Sedan den ryska invasionen av Ukraina har flertalet journalister dödats då de rapporterat på plats. Personligen kan jag inte namnet på en enda, eftersom inga länder har krävt att deras död ska utredas. Inga krav från FN, EU eller andra organisationer har basunerats ut till världen vad gäller dessa döda journalister. För att detta ska ske behöver händelsen involvera Israel.

Att bekämpa terror är inte bara en global nödvändighet utan en moralisk skyldighet. IDF är den armé som blivit en av de bästa i världen på detta, eftersom de aldrig har haft något annat val. Att ställa fullständigt orealistiska krav på Israel är därför direkt partiskt, och dubbelmoralen skriker med sin närvaro.

Motbjudande.

Att bekämpa terror är inte bara en global nödvändighet utan en moralisk skyldighet.

Guldstaty vid New York-domstol hyllar abort

USA. En cirka 2,5 meter hög staty i guld föreställande en kvinnofigur har placerats på en... måndag 6/2 13:00

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Bibliska namn populära hos nyblivna föräldrar i Norge

Norge. Bibliska namn har blivit allt vanligare i Norge under det senaste dryga årtiondet. Jakob och Noah... måndag 6/2 10:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00