Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Det finns varken ett historiskt självständigt land som heter ”Palestina” eller ett folk som heter ”palestinier”, menar skribenten. Foto: Pixabay

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 20 jun 2019

Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller Israel, stämmer inte överens med verkligheten. Jag menar att det finns varken ett historiskt självständigt land som heter ”Palestina” eller ett folk som heter ”palestinier”.

Man kan testa det genom ett par enkla frågor:

Vilken form av regim styrde i Palestina? Vad är namnen på några stora palestinska ledare innan Yasser Arafat? Vad hade landet Palestina för gränser innan 1948/1967?

Svaren på dessa frågor strålar med sin frånvaro.

Vad är då Palestina för ett land, och vilka är människorna som kallas palestinier?

Namnet Palestina kommer från den romerske kejsaren Hadrianus, som var regent under det judiska upproret mot romarna 132–135 e Kr. Som straff för upproret beslöt han döpa om Judéen till ”Palestina” för att förödmjuka judarna, eftersom namnet anspelade på judarnas ärkefiende filistéerna.

Palestina, alltså före detta Judéen, kom aldrig att bli ett självständigt land utan fick nöja sig med att vara en region i ett imperium. I tur och ordning var det en region i romarriket, i det bysantinska riket, i korsfararkungadömet, i mamluckernas rike, samt i det osmanska riket. Mellan 1920 och 1948 var det sedan ett brittiskt mandat (ett av 22 mandat efter första världskriget).

1948 utropades självständighet och landet fick namnet Israel – inte Palestina.

I det brittiska uppslagsverket Encyclopædia Britannica från 1911 beskrivs befolkningen i den osmanska regionen Palestina bestå av så många olika grupper att den är svår att definiera, och att där talas mer än femtio olika språk. Det är en blandning av människor med olika etnicitet och religion, bland annat araber, perser, kurder, armenier, bosnier, greker, turkar, sudaneser, afghaner, italienare, tyskar, judar, muslimer och kristna.

På 1920-talet beskriver det brittiska mandatet inte befolkningen i Palestina som ”araber”, utan som ”arabisktalande”. Det är inte förrän 1949, då FN-organet UNRWA (FN:s speciella flyktingorgan endast för palestinier) bildas, som det talas om en palestinsk identitet – och då som flyktingar. Man kan därför säga att själva flyktingskapet är det som definierar palestinierna.

Enligt UNRWA är en palestinier en icke-judisk person som kom till det brittiska mandatet minst två år innan Israel utropade självständighet 1948. Med andra ord är man därmed klassad palestinier om man kom från Indonesien för att kämpa ett jihad mot judarna 1946.

Så mycket för den palestinska ursprungsbefolkningen och dess historiska rötter!

Svaret på frågan om det finns ett palestinskt folk är därför nej. Däremot finns det klaner, bosatta på olika platser i Israel. Man kan spåra deras ursprung i efternamnen. I Hebron bor blanad annat klanen Tamimi, som har sitt ursprung i Saudiarabien. I Jeriko har vi klanen Erekat, som har sitt ursprung i Saudiarabien. I Ramalla finns klanen Abbas, med ursprung i Bagdad, Irak, och så vidare.

Lojaliteten hos dessa människor är alltid främst till klanen, inte till det land där de bor eller till de människor de umgås med, oavsett om de bor i Sverige eller Jordanien. Klanen går före allt. Därför är tanken på ett enat palestinskt folk uteslutet.

Hur har då myten om ett palestinskt folk skapats? Jo, precis som den nazistiske propagandaministern Joseph Goebbles en gång sade: ”Upprepa en lögn tillräckligt många gånger så blir den så småningom sanning.” Det är precis det som hänt; man har upprepat lögnen om ett palestinskt folk så många gånger att det i dag är en sanning.

Det bästa exemplet är nog Yasser Arafat själv, vars fulla namn var Yasser Yusuf Arafat Al-Qudwa Al-Husseini. Han påstod alltid att han var född i Jerusalem, men hans namn avslöjar att så inte är fallet. Han föddes i Kairo, men hans far kom från klanen Al-Qudwa med ursprung i Syrien.

Arafats mors namn, Husseini, pekar på att hennes ursprung kom från regionen av dagens Saudiarabien (Hussein var den fjärde imamen efter profeten Mohammad). Då Yasser Arafat föddes var hon dock egyptisk medborgare. Så Yasser Arafat, palestiniernas ökände och självutnämnde ledare, hade alltså inget att göra med det som kom att kallas Palestina.

Låt er därför inte luras av lögnen – den blir inte sann, hur mycket den än upprepas.

Hur har då myten om ett palestinskt folk skapats? Jo, precis som den nazistiske propagandaministern Joseph Goebbles en gång sade: ”Upprepa en lögn tillräckligt många gånger så blir den så småningom sanning.”

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier