Öppna mina ögon, så att jag ser undren i din undervisning.
Psaltaren 119:18

Världen idag

Rabbinen som trotsar lagen

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 16 jul 2020

Varje måndagsmorgon brukar en liten grupp israeler samlas vid Västra muren i Jerusalems gamla stad för att tillsammans gå upp till Tempelberget under ledning av Rabbi Yehuda Glick. Han har i många år kämpat för rätten att be på denna judendomens heligaste plats, något som officiellt är förbjudet för alla ickemuslimer. Denna kamp har gjort honom till en hatad man bland många muslimer, och 2014 sköts han fyra gånger i bröstet av en palestinsk terrorist. Mirakulöst överlevde han mordförsöket, och så fort han fick lämna sjukhuset var han tillbaka uppe på Tempelberget.

Sammanlagt är vi bara sju personer som ska gå upp med Rabbi Glick denna morgon. Israelisk polis ansvarar för säkerheten vid alla ingångar till Tempelberget, men innanför portarna är det en islamisk förvaltning kallad Wakf som har kontroll. Polisen måste följa Wakfens föreskrifter, vilket leder till den absurda situationen att en judisk polisofficer tar mig åt sidan (eftersom det är min första gång med gruppen) och ger mig en snabb sammanfattning av reglerna: jag får inte ta med mig några religiösa föremål eller böcker, jag får inte knäböja eller buga mig, jag får inte lyfta upp något från marken eller ens röra någonting, och jag får inte be.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fyra dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Är makten viktigare än sanning för Harris?

Gästledare Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har valt senator Kamala Harris som sin... lördag 15/8 00:00

Frågan är om du använder det du har fått?

Inför söndag 1 Korinthierbrevet 12:4–11 Jag var tio år gammal när jag på läger bad om att få bli andedöpt.... torsdag 13/8 00:10