Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

Nyheterna från Israel fångar inte våndan och vanmakten

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 7 apr 2022

”Hur är stämningen i Israel?” Den frågan har jag fått svara på ganska många gånger under årens lopp. Vad ska jag säga? I dag är det fem år sedan en islamistisk terrorist mördade fem människor på Drottninggatan i Stockholm. Om ni kan föreställa er två, tre sådana terroristattacker på bara en vecka kan ni på ett ungefär tänka er stämningen i Israel i dag.

Den 22 mars mördades trebarnsmamman Doris Yahbas, 49, trebarnsmamman Laura Yitzhak, 43, fyrabarnspappan Moshe Kravitzky, 50, samt Menahem Yehezkel, 67, av en islamistisk terrorist i Be’er Sheva i södra Israel.

Fem dagar senare i Hadera, mellan Tel Aviv och Haifa, mördades två gränspoliser, Yazan Falah, 19, och Shirel Aboukrat, också bara 19. De två terroristerna som utförde dådet hade svurit trohet till den muslimska terroristgruppen IS (precis som terroristen som utförde dådet på Drottninggatan i Stockholm).

Bara två dagar senare mördades ytterligare fem människor, denna gång i Bnei Brak strax öster om Tel Aviv: Avishai Yehezkel, 29 (som var ute på promenad med sin tvåårige son), fembarnspappan Yaakov Shalom, 36, de båda ukrainska gästarbetarna Victor Sorokopot, 32, och Dimitri Mitrik, 24, samt polisen Amir Khoury, 32, som hann öppna eld och döda den muslimske terroristen innan han själv avled av sina skottskador.

Terroristerna drevs av ett kompromisslöst hat mot judar, och sju av dödsoffren var mycket riktigt judar. Men tre av dem var kristna, och ett av offren tillhörde Israels drusiska minoritet. När man mördar folk på måfå i Israel brukar det bli så.

Sådan är alltså stämningen i Israel. Alla är på helspänn. Barnen förstår inte, eller också förstår de mer än de borde. Och som alltid är det i samtalen med barnen som vi vuxna inser att våra ord inte räcker till, att ”nyhetsrapportering” som litterär genre inte kan fånga våndan och vanmakten. Det kan nog bara poesin. En annan förälder här i Israel, en mamma till fyra barn, sammanfattade stämningen på följande sätt:

När Elva Själar Slocknar På En Vecka Och Barnen Måste Informeras

Vad ska vi ta oss till?

Amma barnet.

Vad ska vi ta oss till?

Vik tvätten.

Vart ska vi ta vägen?

Stek kycklingen.

Ingenstans att fly.

Bada barnet.

Hur får vi tiden att gå?

Motsägelser.

Hur ska vi tala?

Ljusa toner. Falska toner.

Neutrala röster.

Över bröd.

Över mjölk.

Över tårar.

– Adina Altschuler Kopinsky

Terroristerna drevs av ett kompromisslöst hat mot judar, och sju av dödsoffren var mycket riktigt judar. Men tre av dem var kristna, och ett av offren tillhörde Israels drusiska minoritet.

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Mycket snack och lite verkstad tycker SLU-forskaren

Yrkesfiske. ”Bara ord och ingen handling”, det är SLU-forskaren Sven Gunnar Lunneryds krassa sammanfattning av... tisdag 21/3 14:50

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00