Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

En actionserie som handlar om israeliska antiterrorsoldater och palestinska terrorister har blivit populär i många länder, skriver Paul Widén. Bilden är från inspelningen av en scen i Tel Aviv. Foto: Oded Balilty/AP/TT

Israelisk tv-serie gör det som journalisterna borde göra

Israelkommentar · Publicerad 15:52, 2 aug 2019

Den tredje säsongen av den prisbelönta israeliska tv-serien Fauda har precis filmats färdigt. Premiären på Kanal Yes i Israel sker i november, men seriens internationella publik måste sedan vänta tills mars 2020 innan den blir tillgänglig på Netflix.

Att serien skulle få ett internationellt genombrott var det nog svårt för skaparna – Lior Raz och Avi Issacharoff – att föreställa sig för sex år sedan, när de försökte sälja sin idé till israeliska tv-produktionsbolag. En actionserie om israeliska antiterrorsoldater och deras trassliga familje- och kärleksrelationer, som samtidigt mänskliggör palestinska terrorister? Det låter inte som ett succérecept, fick de höra gång på gång innan Kanal Yes till slut nappade.

Men serien blev genast mycket populär i Israel, vilket så småningom ledde till internationell distribution via Netflix.

2017 utnämndes Fauda till årets bästa internationella tv-serie av New York Times.

Vad är det då som gör att miljontals människor världen över nu sitter som på nålar och väntar på Netflix-premiären av Faudas tredje säsong?

Serien är, som tidigare nämndes, en märklig blandning av intensiva actionscener, kärleksrelationer, familjedrama, cyniska politiska intriger, samt kulturella och religiösa inblickar i både judiskt och muslimskt liv, som utspelar sig i nutid i Israel och på Västbanken (säsong 3 utspelar sig även i Gaza).

Det kan tyckas lite överdådigt, men det är kanske just därför som både israeler och palestinier, ibland motvilligt, tillstår – hör och häpna – att det är precis så verkligheten ser ut. Serien är rättvis, både när den skildrar israelisk sorg och vrede över palestinsk terrorism, och när den skildrar palestinsk vanmakt och hämndbegär över Israels militära överlägsenhet.

Båda sidorna mänskliggörs, samtidigt som båda sidor ibland också visar prov på omänsklig grymhet.

Serien befattar sig inte med frågan om hur konflikten mellan israeler och palestinier bör lösas, utan skildrar bara människorna som lever mitt i den, som dödar och dödas, men som samtidigt försöker leva.

Fauda är med andra ord precis hur nyhetsrapporteringen från Israel borde vara: förutsättningslös, brutalt ärlig, empatisk och osentimental, där sympati och stöd för den ena sidan inte på något sätt innebär att man blundar för den andra sidans mänsklighet och legitimitet.

Detta borde vara det enklaste som finns, men är, som vi alla vet, oerhört sällsynt. Det borde därför inte komma som någon överraskning att en av seriens skapare, Avi Issacharoff, i grunden är en journalist med många års erfarenhet av just rapportering om konflikten mellan israeler och palestinier.

Han är inte heller den första journalisten med erfarenhet från Mellanöstern som delvis valt att överge journalistiken till förmån för tv/film eller skönlitteratur. Det är som om verkligheten i regionen kräver att få gå omvägen via fiktiva skildringar för att kunna fånga det som går förlorat i nyhetsrapporteringen.

Förmodligen ligger en stor del av förklaringen till Faudas popularitet i denna märkliga omständighet. Som bekant finns det ingen konflikt i världen som väcker ett större intresse än den som inbegriper den judiska staten. Fauda ger en inblick i denna konflikt som nyhetsrapporteringen inte lyckas förmedla.

Det är som om verkligheten i regionen kräver att få gå omvägen via fiktiva skildringar för att kunna fånga det som går förlorat i nyhetsrapporteringen.

Tre med livshotande skador efter attack i Vetlanda

Misstänkt terrorbrott. Vetlanda chockades av onsdagens attack då en man i 20-årsåldern gick till angrepp mot flera... torsdag 4/3 08:25

Trots motstånd delar de sin tro

Missionsglimten Varje vecka har jag förmånen att ha kontakt med det som vi till vardags kallar för missionsfältet i... torsdag 4/3 06:00

Barnen får betala priset för vuxnas relationsexperiment

Ledare I individualismens namn lanseras ständigt nya sätt att bryta normer kring relationer och familj.... torsdag 4/3 00:10

Köpmän och missionärer förde kristen tro till Sverige

Sveriges kristna arv (del 1/12). Kristnandet av Sverige var en lång process, och kristendomen och dess arv skulle få en oerhört stor... torsdag 4/3 00:00

Köpmän och missionärer förde kristen tro till Sverige

Sveriges kristna arv (del 1/12). Kristnandet av Sverige var en lång process, och kristendomen och dess arv skulle få en oerhört stor...
Följ Världen idag i sociala medier