Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den palestinska staden Jenin. Man skulle arrestera misstänkta inblandade i den senaste månadens terrorattacker och mord på 19 israeler. Händelsen bevakades av två journalister, som råkade hamna mitt i eldstriden mellan IDF och beväpnade palestinier.
En av journalisterna träffades av ett dödligt skott i huvudet och dog på plats.
Palestinierna filmade delvis händelsen, och på deras film ser man beväpnade män urskillningslöst skjuta med maskingevär. Sedan hörs en grupp palestinier skrika till en annan grupp: ”De träffade en! De träffade en soldat. Han ligger på marken.” Därefter är det fullt av upphetsade skrik över att de har skjutit en, vad de tror, israelisk soldat.
Enligt IDF skadades inga soldater under den aktuella eldstriden.
Det skulle visa sig att den skjutna ”soldaten” var den palestinska journalisten Shireen Abu Akleh, en av tv-kanalen Al-Jazeeras nyhetsankare i Israel och de palestinska områdena. I arabvärlden ansågs hon representera palestiniernas röst. Hon var dessutom amerikansk medborgare.
Omedelbart efter händelsen bad IDF att få samarbeta med den palestinska myndigheten (PA) om utredningen. PA vägrade samarbeta, och vägrar lämna ut kulan som dödade Shireen så man kan göra en ballistisk undersökning. IDF har under tiden beslagtagit de vapen som användes av soldaterna, just för att kunna genomföra en ballistisk undersökning – men det är omöjligt utan den specifika kulan.
Vem var det då som avfyrade det dödande skottet? Det vet man ännu inte med säkerhet, men vad spelar det för roll vem som sköt – världen anklagade Israel redan innan IDF ens hunnit avsluta sitt uppdrag. Tv- och tidningsrubriker var övertygade om att IDF skjutit det dödande skottet, mer eller mindre med flit.
EU, FN och USA krävde omedelbart att händelsen skulle utredas och Amnesty menade att Israels ”apartheid” måste avslutas.
Al-Jazeera ägs av den arabiska staten Qatar, och i Israel har fler och fler röster höjts över att Al-Jazeera är så Israelfientligt i sin rapportering, ibland till och med medverkande i konflikten – alltså en del av konflikten mellan palestinierna och Israel. Trots detta tillåter Israel Al-Jazeera att fortsätta sin verksamhet i landet, med huvudkontor i Jerusalem.
Under de senaste tjugo åren har omkring 490 journalister blivit dödade i krigszoner världen över, men ingen av dessa tragiska händelser kommer ens i närheten av hur historien om Al-Jazeeras journalist har fått medietäckning. Varför? Därför att av de cirka 490 dödade journalisterna var det bara Abu Akleh som blev dödad under omständigheter där Israel var inblandad.
Fallet med dödskjutningen av den palestinska journalisten är därför ett typexempel på hur Israel behandlas internationellt. Först anklagar man Israel, sedan försöker man övertyga världen om att man har rätt, därefter ska FN sätta ihop en kommission för att undersöka saken, och när väl sanningen kommer fram är det ingen som bryr sig – om Israel är oskyldigt, vill säga.
Det världen kommer att komma ihåg är de ogrundade, anklagande rubrikerna.