Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Om USA inte vill engagera sig mot Irans finansiering av terror eller deras vapenleveranser till Hizbollah, så ökar också hoten mot Israel, menar Ulf Cahn. (Bild från en övning med en grupp stridande från det libanesiska militanta Hizbollah.) Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Amerikansk Mellanösternpolitik spelar stor roll för Israel

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 25 maj 2023

Jag reser runt en hel del i Sverige och håller föredrag om Israel och Mellanöstern. Det kan handla om Israels historia eller dagsaktuella frågor, och det kan också handla om de större skeendena i området. Jag är glad över det stora intresse som finns.

Ofta när jag talar om Israels roll i Mellanöstern och ska beskriva de olika parterna och hur saker och ting hänger ihop, börjar jag med USA. Varför det? USA ligger ju en bra bit bort.

Svaret är att USA sedan lång tid har varit den viktigaste ”spelaren” i Mellanöstern. Vilken president USA har, vilken utrikespolitik denne för och vilken inställning denne har till Mellanöstern kommer i väldigt hög grad att påverka vad som sker där.

Låt mig ge några exempel.

När britterna beslöt lämna ”Palestinamandatet” ville David Ben-Gurion utropa den judiska staten Israel. Han fick dock inget stöd från USA. Tvärtom, Harry Truman sade tydligt att Ben-Gurion inte skulle få något politiskt eller militärt stöd från USA. Truman tyckte att Ben-Gurion skulle avvakta och se.

Som tur är utropades Israel ändå, trots avsaknad av amerikanskt stöd, och mirakulöst nog överlevde Israel självständighets­kriget.

Ett annat äldre exempel är Yom Kippur-kriget 1973. Israel märkte att något var på gång, Egypten och Syrien förberedde sig för ett nytt krig. Premiärminister Golda Meir vände sig till president Richard Nixon och bad om politiskt och militärt stöd. Nixon sade nej; Israel skulle bara få stöd efter att ett krig börjat.

Så blev det också. Israel anfölls på Yom Kippur, låg väldigt illa till ett tag, sedan kom amerikanskt stöd. Men kriget blev längre och tusentals israeliska soldater dog, helt i onödan.

Israel lärde sig av detta. För det första att USA är Israels bästa vän, men att man inte alltid kan räkna med dem. För det andra att ibland måste man fatta beslut emot sin bästa väns vilja. För det tredje att det är mycket viktigt med en egen vapenindustri som håller yppersta kvalitet.

Därför började Israel bygga upp denna på 1970-talet, och i dag ser vi hur mycket den betyder. Israel har inte samma beroende av USA som tidigare.

Fortfarande är det dock så att amerikansk politik spelar väldigt stor roll för Israel. När USA beslöt lämna Irak, vilket innebar att Iran fick makt där, så ökade hoten mot Israel. Om USA inte vill engagera sig mot Irans finansiering av terror eller deras vapenleveranser till Hizbollah, så ökar också hoten mot Israel.

Dessutom lämnar USA ett maktvakuum som andra inte är sena att fylla. Ryssland tar många steg framåt i Mellanöstern just nu.

Elliott Abrams, amerikansk politiker och advokat som varit utrikespolitisk rådgivare åt tre amerikanska presidenter, varnar nu för utvecklingen. Han menar att USA fokuserar så mycket på Ukrainakriget och den internationella maktkampen mot Kina att Mellanöstern inte längre är särskilt viktig.

Han menar att USA måste agera mot Iran, mot deras aggressioner, stöd till terror och kärnvapenprogram. USA har i dag ingen Iranpolitik, säger Abrams, vilket leder till att Iran ostört kan fortsätta sin väg till kärnvapen.

Abrams pekar också på det saudi-iranska avtalet som slöts i mars och medlades fram av Kina som något helt nytt. Är Kina på väg att ta steget in i Mellanösterns politik? Många av arabstaterna tror att USA håller på att lämna området, eller åtminstone tona ner dess betydelse för USA.

Det ligger nog mycket i det. Amerikanska presidenter har haft svårt att förklara eller försvara sin närvaro i Irak och Afghanistan när det ledde till stora förluster av människoliv, kostade ofantliga summor och världen inte var det minsta tacksam för USA:s insatser.

Om arabstaterna i Mellanöstern ser att USA backar medan Ryssland och Kina avancerar, så ser också dessa arabstater ett svagare Israel. Om USA:s stöd för Israel försvagas kan vissa stater, och särskilt Iran, se det som en chans att bli än mer aggressiva mot Israel.

Låt oss hoppas att USA tänker om och ser Mellanöstern som den viktiga del i världen som den är, och Israel som den viktiga vän man bör stödja och hålla sig väl med.

Israel lärde sig av detta. För det första att USA är Israels bästa vän i världen, men att man inte alltid kan räkna med dem.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10