Men Herrens ögon ser till dem som vördar honom, till dem som hoppas på hans nåd,
Psaltaren 33:18

Världen idag

SvD som palestinsk propagandaröst

Inrikeskommentar · Publicerad 17:09, 2 feb 2016

Vad har hänt med Svenska Dagbladet? Under loppet av några januariveckor har tidningen närmast kunna jämföras med en extremistisk pamflett från radikala och Israelhatande Palestinagrupper i Sverige, eller som illa dold propaganda- och lobby­verksamhet för den internationella bojkottrörelsen mot Israel. Fram tills nu har Aftonbladets kultursidor innehaft tätplatsen när det gäller Israelhat i svenska medier. Nu håller SvD på att köra om och ta ledningen. I den tävlingen har dessutom SvD släppt alla etiska principer kring journalistisk trovärdighet och publiceringsregler.

Först låter tidningen i reportagets form (SvD 17 januari) Catrin Ormestad, hustru till en av de mest provokativa och sanningsglidande regeringskritikerna i Israel, journalisten Gideon Levy på ultravänstertidningen Haaretz (jämför svenska Flamman) förmedla sin makes snedvinklade propaganda i en artikel med rubriken: ”Det dödliga svaret på knivattackerna”.

Ormestad är korrespondent i Israel för SvD. Hon är dessutom mycket aktiv med böcker och artiklar i den svenska Palestinaaktivismen. Gideon Levy har sedan flera år, själv som jude, gjort sig till kelgris för den israeliska ultravänstern och fått en (alltför) stor plattform som journalist på tidningen Haaretz. Tidningen är vid sidan av Jerusalem Post en av Israels internationellt viktiga tidningar.

Ormestad valde att gå rakt in i den svenska inrikespolitiken med sin artikel, där palestinska knivattacker inte kallades terrorism och där israeliskt försvar och skydd av sina medborgare är ”utomrättsliga avrättningar”. Artikeln är i långa stycken en kopia på en artikel dagen innan i Haaretz, skriven av maken Gideon Levy. De doftar av blod, men där blod från israelers kroppar aldrig har samma värde eller skapar mänsklig sorg. Palestinsk terror är motståndsrörelse. Israeliskt självförsvar beskrivs oftast per definition som apart­heid.

Båda artiklarna är i grunden obehagliga politiska och tillrättalagda alster inom familjen Ormestads referensramar och politiska preferenser. Men mer än så. De blir också ett påpassligt försvar för Sveriges utrikesminister Margot Wallström. SvD hårdrar sitt så kallade reportage med stor bild på sin första sida och flera sidor inne i tidningen. ”Utrikes inrikespolitik” gäller som utgångspunkt för redaktionens journalistiska reportage.

Utmärkte journalisten Paul Widén, som arbetar från Jerusalem, har gjort direkta citatjämförelser mellan Levys och Ormestads texter. Han har också granskat sakligheten i texterna i sitt nyhetsbrev på webben: Nyheter från Israel.

Det väckte givetvis stor internationell uppmärksamhet när Wallström i Sveriges riksdag kallade Israels självförsvar för ”utomrättsligt”. På grund av dessa upprepade uttalanden om Israel och Wallströms blinda kamp för svenskt erkännande av Palestina, var måttet rågat för den israeliska regeringen. Wallström är inte längre önskvärd som officiell gäst i Israel. Kravet på etik i journalistiken borde därför ökat på SvD-redaktionen.

Men detta var inte nog. SvD fick berättigad kritik efter publiceringen och utelämnandet av äktenskapsrelationen mellan Levy och Ormestad. Trots detta kom tidningen tillbaka nästa söndag (SvD 24 januari) med ytterligare ett alster på flera sidor. Denna gång blev det en ohämmad hyllning till sin egen make, som i artikeln utnämndes till Israels mest kände journalist. Nu hade däremot etiknerven vaknat hos redaktionen och äktenskapsrelationen mellan de båda journalisterna omnämndes. Levy kallas nu Ormestads ”partner”. I vilket avseende, frågar man sig. Som propagandist? Antiisraelisk lobbyist? Eller make?

Artikeln tillkom som uppföljning av den förra, men nu också som en hyllning till Palmepristagaren Gideon Levy i kampen mot Israels så kall­ade ockupation av Samarien och Judeen. Artikeln är ett devot alster där fakta och lögn blandas med emotioner och utbrott för att i grunden motivera ett faktiskt Israelhat även i Sverige. Ett annat motiv är att ge legitimitet åt de båda Palmepristagarna, Levy och den palestinske prästen Mitri Raheb, mest känd som teologisk revisionist när det gäller judendomens och urkyrkans historia. Artikeln smekte ett alltmer växande Israelhat medhårs i både socialdemokratin och i ledande kretsar inom Svenska kyrkan. Artikeln blev i verkligheten rena beställningsarbetet för att motivera svensk inrikespolitik med en odiplomatisk och enögd utrikesminister och sakfattiga utrikespolitiker i Svenska kyrkan, ledda av prästen Anna Karin Hammar.

Men SvD-kampanjen mot Israel slutar inte här. Den 29 januari publicerade debattredaktionen en artikel med rubriken, ”Wallströms kritik är befogad”. Den är skriven av två statsvetare, Neve Gordon, verksam i Israel, och Mark Levine, verksam i Lund och i USA. Båda är fundamentalistiska kritiker av Israels politik och regering. Båda blandar vetenskapliga rapporter med skrönor och politiska antaganden för att smutskasta Israel och hylla Wallström.

Ingen av dessa artiklar, journalister eller forskare problematiserar den palestinska terrorismen. Ingen talar om avsaknaden av demokrati i de palestinskt styrda områdena vare sig på Västbanken eller i Gaza. Ingen berättar att Israels regering inbjuder till fredssamtal närmast varje dag, men palestinierna vill inte. De villkorar hellre och terrorn får fortsätta.

Det är här frågorna om vad SvD håller på med kommer in. Chefredaktören Fredric Karén skrev nog svensk journalistiks mesigaste bortförklaring när han skulle försvara familjejournalistiken på tidningen. Det SvD håller på med är allvarligt. Det är i denna fråga en inrikes opinionsbildning som har gått över till propaganda för terror och odemokrati. Ska SvD behålla sina prenumeranter är det viktigt att familjesidan förblir där, och att det politiska reportaget är hederligt, etiskt och proffsigt.

Ska SvD behålla sina prenumeranter är det viktigt att familjesidan förblir där, och att det politiska reportaget är hederligt, etiskt och proffsigt.

Antalet platser på iva blir allt färre i Sverige

Sjukvård. Antalet intensivvårdsplatser i Sverige fortsätter att minska och kritiska röster talar bland annat... fredag 28/1 16:51

Anklagelserna mot Bibeln måste bemötas och tas på allvar

Ledare I mer än två hundra år har kristen tro utsatts för kritik – inifrån den kultur som själv är ett... lördag 29/1 00:10

Teater, helande och omvändelse

Missionsglimten Här kommer en hjärtlig hälsning från Kroatien. Nu är julhögtiden nästan slut – på riktigt. För oss... lördag 29/1 00:00

Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

Omöjligt vara både kall och varm som kristen lördag 29/1 00:00

Regeringen: Sök upp familjer där barnen inte går i förskola

Politik. Det ska bli tvingande för alla kommuner att bedriva verksamhet där man söker upp och påverkar... fredag 28/1 13:00

Liberala demokrater pressade inför höstens mellanårsval

Ledare Nästan varje USA-president brukar möta sitt första mellanårsval i motvind. Man lovade stort i... fredag 28/1 00:10

Grattis till doktorshatten, prins Daniel!

Ledare Prins Daniel har utsetts till hedersdoktor vid Karolinska institutet i Stockholm för sina stora... fredag 28/1 00:00

Senaste nytt

    Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

    Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till...

    Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

    Omöjligt vara både kall och varm som kristen
    Följ Världen idag i sociala medier