Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Det viktigaste är att du kommer till Jesus – inte hur.

Inför söndag · Publicerad 00:00, 3 jun 2021

Nikodemus är en fascinerande man som har mycket att lära oss. Samtidigt kan vi lära oss minst lika mycket genom att studera hur Jesus å sin sida bemöter honom tillbaka.

För det första kom Nikodemus till Jesus vid en märklig tidpunkt – på natten – och det gjorde han förmodligen för att kunna besöka Mästaren ”i smyg” utan att fel personer skulle märka att han varit där. Han var medlem i det högsta rådet, Sanhedrin, och där fanns förmodligen redan betydande krafter som såg negativt på Jesus.

Jesus tar emot honom för ett långt makalöst samtal, utan att på minsta sätt klandra Nikodemus för att han kom dit just nattetid. Genom detta har den Jesustörstande rådsmedlemmen fått bli till uppmuntran för miljontals som behövt ”smyga” sig till Jesus för att man ännu inte varit mogen att låta sin ”Jesusnyfikenhet” bli offentlig. Det viktigaste är alltså att du kommer till Jesus – inte hur.

Som en Jesu lärjunge, med kallelse att vandra i Herrens efterföljd, får du här, i det omvända perspektivet, en uppmuntran att vara vaksam, inbjudande, lyhörd och inkännande gentemot de människor som vill ”smyga sig till dig” för att tala om Jesus. Vem vet, kanske kommer en ”Nikodemus” att komma i din väg i natt? I vår tid har vi fått fler ”natt-portar” in till oss, genom mobiler och datorer.

För det andra ställer Nikodemus frågor till Jesus och han, som var oerhört lärd, vågar genom sina frågor ärligt avslöja vad han inte förstår och vad han tycker verkar märkligt. Jag tycker det är befriande när man är på en föreläsning där någon vågar ställa frågor lika rakt och tydligt som Nikodemus. Uppmuntran här blir således att våga ställa frågor till Jesus i bön, tankar och studier, och om Jesus till andra kristna.

Jag har växt mycket som kristen både genom att ställa frågor och genom att försöka svara på frågor som andra ställer. Att fråga och därmed visa att man inte kan är alltså inte något dåligt och oandligt. Det är tvärtom något modigt och hedrande, som dessutom gör att du efter hand, med hjälp av den helige Ande, alltmer lär känna vem Jesus är och vad han vill.

Jag tror att det talas och samtalas för lite om Jesus Kristus och vad Bibeln har att säga om honom. Med Nikodemus som förebild kan vi börja med det i dag, i våra hem och på andra platser när tillfälle ges. Själv hade jag nyss ett samtal med min yngste son om artikeln jag skriver nu, och jag märkte direkt hur uppmuntrad jag blev när vi fick lyfta fram och samtala om Nikodemus frågor och Jesu svar.

Jesus lyfter i veckans text fram det oerhörda som sker när vi tar emot Jesus Kristus som vår Herre och Frälsare. Då blir vi ”födda på nytt”! Kopplingen till det kristna dopet i det skeendet får vi genom Jesu ord: ” Den som inte blir född av vatten och Ande kan inte komma in i Guds rike.”

Bön:

Tack, himmelske Far, att du lät din älskade Son möta även den som kom mitt i natten, och tack för allt vi kan lära oss genom Nikodemus. I Jesu namn. Amen.

För vidare läsning:

Joh 3

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier