Öppna mina ögon, så att jag ser undren i din undervisning.
Psaltaren 119:18

Världen idag

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag · Publicerad 12:00, 10 jul 2020

Mark 3:7–19

Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en sändningsgudstjänst. I år har konferensen på grund av den pandemi som härjat över vår värld tvingat oss att tänka om; konferensen har fått bli en webb- och poddkonferens i stället. Detta har ju skapat en massa kreativitet och nya tankar.

Min förhoppning är att det funnits både uppmuntran och utmaning i det som blivit sagt.

I det som är kyrkoårets evangelietext för denna söndag ligger en enorm utmaning. Jesus utser 12 lärjungar att gå ut för att göra Jesus Kristus känd, trodd och efterföljd. Så börjar en snöboll rulla, som fått enorma konsekvenser för vår värld. Jesus hade i textens inledning pekat på Guds rike genom under och tecken; så kommer han till de 12 lärjungarna och ger samma uppdrag.

Det måste ha varit både utmanande och uppmuntrande.

Vår konferensvecka har haft som tema ”Med hela livet”, och utgångspunkten har varit ett bibelord från Filemon, där Paulus skriver att ”det goda som du gör inte ska ske av tvång utan av fri vilja” (v 14). Det blir våra sändningsord den här helgen och den här söndagen.

Det som började med 12 lärjungar innefattar i dag dig och mig – samma kallelse, samma utmaning, samma uppmuntran. Tänk, du och jag har anförtrotts budskapet om försoning mellan människa och Gud, inte för att vi är perfekta eller speciellt heliga, utan för att vi är bärare av en tro på en levande Gud som lät sin son Jesus Kristus dö och uppstå för människans skull.

Jag tror att vi ibland komplicerar våra liv och vad det är att dela tron. Gud vill använda din personlighet och det som är dina gåvor.

För ganska många år sedan fick jag möta en man som ville lämna sig till Gud; han ville helt enkelt ta emot Jesus i sitt liv. En vanlig vardag ramlade han in i den kyrka där jag då var pastor. Jag och församlingens diakon satte oss ner och samlade med mannen. Efter en stund fick vi be tillsammans för honom och Jesus flyttade in i hans liv, evigheten landade i mannens hjärta.

Efteråt frågade vi honom hur han hamnade i just vår kyrka. Det fanns två skäl.

”Mina grannar är med här och jag har sett hur de åker till kyrkan på söndagar, jag vill ha det de har.” Säkert hade man pratat med varandra, kanske vattnat varandras blommor under semestertider, med mera.

Det andra skälet var mannens mor, som inte längre var kvar i livet, men som tillhört en församling på landsbygden och bett för sin son varje dag.

Vad säger det här oss egentligen?

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”, att inte underskatta alla dina böner du ber och har bett för de dina men som du ännu inte fått se som bönesvar.

Jag vill uppmuntra dig med Paulus ord till Filemon: Det goda du gör ska inte ske av tvång utan av fri vilja. Lev ut din tro som en god granne med kärlek och omsorg för dem du har omkring dig, fortsätt att be för dem som ligger på ditt hjärta.

Tänk om du och jag kan få vara med om att se ännu en person få evigheten inplanterad i sitt hjärta! Det längtar jag efter.

Ha nu en skön sommar, och tacka Gud för att just du är sänd av den Högste för någon annans skull.

Bön:

Tack, käre Herre, för att du har en plan med våra liv, tack för ditt sändningsord över oss var och en. Nu ber vi att vi ska få vara goda grannar. Vi ber för dem som finns bland våra familjer och vänner som ännu inte lärt känna dig. Herre, dra dem närmare dig för varje dag som går. I Jesu namn. Amen.

Är makten viktigare än sanning för Harris?

Gästledare Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har valt senator Kamala Harris som sin... lördag 15/8 00:00

Frågan är om du använder det du har fått?

Inför söndag 1 Korinthierbrevet 12:4–11 Jag var tio år gammal när jag på läger bad om att få bli andedöpt.... torsdag 13/8 00:10
E-tidning
Senaste magasinen