Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Världsläget innehåller flera utmanande frågor till vår tid.

Samhällskrönika · Publicerad 00:01, 1 feb 2017

Västerländska politiker borde gå tolvstegsprogrammet. Då skulle de få en rejäl nöt att knäcka redan i första steget: ”Vi erkände att vi var maktlösa inför världsläget...”

Det handlar om att ta itu med förnekelsen av att materialismens ekorrhjul, med jakt på högre och högre standard, en dag kommer att nå vägs ände. Förnekelsen är även stark när vi tänker på klimat och miljöförstöring. Om klimatförändringarna beror på naturliga variationer – då kan ju vi människor strunta i vårt ansvar. Då är det ju naturens ”fel”, och vi kan fortsätta äta, dricka och vara glada.

Världsläget innehåller flera utmanande frågor till vår tid:

• Stora människogrupper saknar mat för dagen.

• Olösta konflikter driver miljontals människor på flykt.

• Klimatförändringarna – oavsett vem som är ”skyldig” – driver människor från sina hem.

• Religiösa, etniska och politiska motsättningar driver fram ökad terror och ett rent barbari.

Den gudsfrånvända världen erbjuder två alternativa lösningar:

• Kraftig globalisering med gemensamma grepp på de stora frågorna. Baksidan är en ökad kontroll, övervakning och uniformering av världsordningen, men alternativet – med ökat sönderfall och terror – tvingar fram koncentrationen.

• Protektionism, där varje land stänger sina gränser, ser om sitt eget hus och släpper ambitionerna att lösa globala problem med globala lösningar. Baksidan här är motsättningar mellan folkgrupper och en stagnation i hela världsekonomin när den fria rörligheten av kapital, handel och arbetskraft stryps.

Konservativa kristna som genomskådat drömmarna om en ny världsordning (NWO,New World Order) har egentligen bara pendlat från ena diket till det andra. Efter att ha genomskådat den nya världsordningen som en superhumanistisk och religiöst synkretistisk sammansvärjning, så kastar man sig i famnen på en lika världslig och humanistisk rörelse: protektionismen och nationalismen – och i förlängningen, rasismen.

Guds rike är ingen utopi. Det är en ny värld, som är byggd på sanning och rättfärdighet under den barmhärtige och rättfärdige konungen Jesus Kristus. Detta rike har redan blivit synligt, men ska komma i sin fullhet när Jesus kommer tillbaka till den här jorden. Men det är inte meningen att de kristna i väntan på den dagen ska följa protektionisterna in bakom murar mellan människor.

Magnus Malm skrev en gång att humanister äter giftfritt för att skapa en giftfri värld. Men de kristna som äter giftfritt gör det för att detta är karaktäristiskt för Guds rike. Det spelar alltså ingen roll om det skulle bli tillfälligt värre med världsläget; kristna bygger inte sin framtidsvision på utopiska idéer om att människor till slut ska inse sitt eget bästa. Nej, även om det skulle gå utför med hela planeten jorden, så har de kristna sin förankring i Guds rike.

Jag var i Uganda och Kenya de senaste veckorna för att undervisa om förbönssjälavård. Då blev jag påmind om att vi, trots olika hudfärg och nationaliteter, ändå har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt.

En dag ska vi stå tillsammans inför Guds tron, människor från alla folkslag och nationer, och tillbe Gud i unison kör. Det är nog bäst att öva redan nu på den sortens globalism, och inte låta stenåldersreaktioner av isolering och egoism låsa in oss i väntrummet.

Det spelar alltså ingen roll om det skulle bli tillfälligt värre med världsläget; kristna bygger inte sin framtidsvision på utopiska idéer om att människor till slut ska inse sitt eget bästa.

Klimat i hetluften verkar inte hjälpa miljöpartier

Politik. Klimatfrågan lyfts ofta fram i medierapporteringen och är viktig för många väljare, men... söndag 19/9 12:00

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier