Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Varför hör jag detta om och om igen, att ”det funkar inte så”?

Gästkrönika · Publicerad 00:00, 15 sep 2020

“Staten är min herde, mig ska inget fattas. Den låter mig vila på gröna ängar, den för mig till vatten där jag finner ro. Om jag än går igenom svårigheter fruktar jag inget, ty jag har betalat min skatt. Ditt välfärdssystem och pensionssystem de stöttar mig och garanterar min trygghet.”

Eller vänta nu, hur var det med det här egentligen?

Ibland hör jag människor säga att det inte funkar i Sverige att leva av tro för sin ekonomi. Alltså, att jobba med det Gud kallar en till utan att vara anställd för det. ”Det kanske går i andra länder, men inte här.” Men alla de hundratals svenska pionjära församlings­planterare och missionärer under 1800- och 1900-talet då? ”Det kanske gick då, men inte nu”, är en annan invändning. 

Att påstå att det inte ”funkar så” är för mig mycket märkligt! Gud har alltid kallat vissa människor att lämna den vanliga typen av försörjning för vissa typer av kallelser. Leviterna och profeterna är exempel i Gamla testamentet, lärjungarna och församlings­grundarna följer samma mönster i Nya testamentet. Och vi är ett antal personer som lever så även i dag.

I vår missionsrörelse är vi cirka 20 000 heltidsarbetare runt om i världen, och ingen är anställd. I Sverige är vi för tillfället runt femtio medarbetare. Unga och gamla, singlar och familjer. Det är fullt möjligt och väldigt berikande att leva i en kallelse utan anställning.

Jag säger inte att detta skulle vara bättre än att ha en anställning, bara att principen är samma för alla: Om Gud ber dig jobba på ett jobb med fast inkomst, så lyd honom då i det. Men om Guds kallelse för dig är i obetald tjänst – lyd då Herdens röst och låt inte ekonomin styra dig. När Jesus sade att vi skulle söka hans rike först, utan oro för mat att äta eller kläder att sätta på kroppen, så lade han inte till någon klausul om att detta inte gäller Sverige under 2000-talet. 

Jag möter ofta människor med en längtan att kliva ut i den kallelse de anar sig ha, allt från mission, församlingsplantering och själavårdstjänst till att stanna hemma längre med sina barn eller starta eget företag. Men man hittar ingen arbetsgivare som vill anställa för detta, utan man behöver förlita sig helt på Guds försörjning. Och då slår det stopp för så tragiskt många.  

Varför hör jag detta om och om igen, att ”det funkar inte så”? Är det så att det trätt fram en alternativ herde? En som erbjuder sig att garantera mig sin trygghet i utbyte mot att jag följer dit han vill? En som säger att en fast förankring i svenska välfärdssystemet är livsnödvändigt? 

Får är beroende av sin herde, för sin överlevnad. För att få mer andligt liv behöver vi göra oss mer beroende av Gud. Och se till att våra hjärtan inte har en alternativ säkerhetsplan. Varken hos staten eller hos mammon eller hos någon annan. Ägandet är aldrig farligt i sig, faran ligger i vem som äger mitt hjärta. 

Den rike ynglingen kom till Jesus för att fråga hur han skulle vinna evigt liv. Kanske visste han att hans andliga liv stagnerat. Jesus gav honom svaret: sälj allt, ge bort pengarna och följ mig. Han gick därifrån mumlandes: ”Det funkar inte så … inte här … inte nu …”

När Jesus sade att vi skulle söka hans rike först, utan oro för mat att äta eller kläder att sätta på kroppen, så lade han inte till någon klausul om att detta inte gäller Sverige under 2000-talet.

Ny verksamhetsledare inom Pingströrelsen

Församling. Pingst styrelse har utsett en ny verksamhetsledare till Pingst Församling. Det blir Richard... lördag 26/9 14:00

Vår tillhörighet som kristna är Guds rike

Ledare Två rörelser i tiden brukar kallas för nationalism och globalisering. Hur ska vi som kristna... lördag 26/9 00:00

Driver podd som kritiserar evolutionen

Ung. Stämmer det läraren säger på NO-lektionen? Hur väl underbyggd är egentligen evolutionsteorin? Redan... lördag 26/9 18:00

Ingen paus för förföljelsen under corona

Missionsglimten Under corona­pandemin har jag skickat flera vädjanden om förbön för kristna som förföljs på grund... torsdag 24/9 00:10
E-tidning
Senaste magasinen

Var muslim – i dag läser hon till pastor

Ung. När Elnaz Moradis familj flyttade till Sverige från Iran krossades deras framtidsdrömmar av ett...