Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Trendigt att vara nykterist

Samhällskrönika · Publicerad 08:00, 15 jul 2011

Du som är nykterist kan sträcka på dig. Det börjar näm­ligen bli trendigt att vara nykter. Allt fler väljer bort alkoholen till förmån för alkoholfria alternativ. Det har visat sig i en rad olika sammanhang den senaste tiden.
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) genomför varje år en undersökning bland niondeklassare om deras alkohol- och drogvanor. Undersökningen gjordes första gången för 40 år sedan och utvecklingen är intressant att följa. Då – år 1971 – hade 90 procent av pojkarna och en nästan lika stor andel av tjejerna druckit de senaste tolv månaderna.
Nu – år 2011 – är det 55 procent av pojkarna och
57 procent av flickorna som har druckit under det senaste året. Även den totala konsumtionen och berusningsdrickandet minskar. Runt 20 procent uppger att de dricker sig berusade minst en gång per månad. Det är naturligtvis allvarligt i sig, men ändå en minskning. 1971 var det cirka 35 procent av pojkarna som drack sig berusade minst en gång varje månad. Sammantaget visar undersökningen att killar inte har druckit så här lite – eller kanske snarare "mindre mycket" – på 40 år.

Men trenden gäller inte bara nionde­klassare. Även Systembolaget märker av förändringen och söker febrilt att förändra sitt sortiment. Försäljningen av alkoholfritt under andra kvartalet 2011 är 23,2 procent högre än för motsvarande period förra året. Det är ju inte jämförbart med de försäljningsvolymer som vin, sprit och öl når, men är ändå intressant med tanke på att det handlar om just Systembolaget. Saft, läsk, mineralvatten och andra alkoholfria alternativ syns inte lika väl i statistiken.
Nykterhetstrenden verkar ha nått politiker, lobbyister och mediefolk också. Under Almedalsveckan i Visby brukar rosémingel vara flitigt förekommande. Men det verkar inte vara samma drag efter alkohol där heller. PR-byrån Westander delar varje år ut priset "Hetast i Almedalen". Bland de nominerade fanns i år "Det alkohol­fria minglandet". "Vill man bli en snackis serverar man vatten i år", heter det i pressmeddelandet från Westander, som kungör de nominerade. Sveriges Radio rapporterade om mingelfesterna under veckan och där framkom att "nära en tredjedel av det vin som konsumeras är numera alkoholfritt".
Även tidningen Expressen (13 juli) uppmärksammar den nya trenden och fokuserar då på två unga tjejer – Sanna Waxin och Elin Hammarberg – som förra sommaren bestämde sig för att vara nyktra. De bägge startade en blogg och genomförde ett socialt experiment på temat nykterhet. Elin Hammarberg kommenterar till Expressen så här:
– De flesta vi berättade om idén för sa att vi inte skulle kunna ha en lika rolig sommar helnyktra. Men resultatet blev nästan precis tvärtom. Utöver friheten att köra bil närsomhelst behövde vi aldrig välja bort något som skulle ha resulterat i bakfylla eller en ytterligare dag med alkohol, utan kunde göra allt. Det var fantastiskt, säger Elin Hammarberg.

Ordföranden i Ungdomens nykterhetsförbund, Linda Engström, kommenterar i Expressen trenden med att "unga är trötta på alkoholkulturen och det har blivit mer häftigt att säga ja till nykterhet än för tio år sedan".
Till denna nykterhetstrend återstår bara att säga: Amen! Eller, "låt det ske"! Även i kyrkorna.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00