Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Nu finns tid att verkligen dröja sig kvar och vänta in honom.

Gästkrönika · Publicerad 00:00, 14 jul 2020

Efter en vårtermin i skolan av webbundervisning och mycket planering gick jag så in i mitt efterlängtade sommarlov, som så många andra lärare. I sommar blir ju allt lite annorlunda, oavsett om man har semester eller sommarlov, då corona har tvingat oss till att begränsa vårt resande. Många pratar i stället om ”hemester”.

Jag vet inte hur du spenderar din sommar, men det är en fantastisk tid att umgås med Gud lite mer, lyssna in hans röst och skapa goda vanor.

Jag bestämde mig när sommarlovet började att skapa ”mina sommaråtaganden”. Nya goda vanor med Gud.

I min drömbok med Gud – en vacker anteckningsbok för 2020 där jag dagligen skriver ner tilltal, bibelverser och tankar från min bibelläsning – skrev jag nu på en ny blank sida: Mina sommaråtaganden 2020.

Den här sommaren vill jag växa med Gud, utmana mig själv och skapa goda vanor för varje dag, eller åtminstone varje vecka. Jag vill stretcha mig själv, höra och lyssna in Guds röst och få njuta mer i hans närvaro. Jag vill kliva in i min höst med förnyat sinne och tro.

Jag vill uppmuntra dig att stanna upp denna sommar och andas. Våga pausa och lyssna in den helige Ande över din andliga utveckling. Växer du i din kristna tro, lever du som Bibeln lär, får du bönesvar, njuter du av livet? Vinner du människor för Jesus? Det finns så många tankar och frågor som dyker upp när man pausar lite.

Mitt första sommaråtagande blev: träna mig i att be och umgås med Jesus en timma varje dag.

Att stanna upp och andas in hans närvaro, läsa Bibeln lite mer, inte stressa tiden med honom. När jag ska iväg till jobb och förbereda dagen hinner jag inte alltid få den tid jag vill med Jesus. Tiden blir pressad och stressad. Nu finns tid att verkligen dröja sig kvar, vänta in honom. Det här kommer förändra mig och min relation till honom, det vet jag.

Nästa sommaråtagande: Sätt namn på din dag.

Vad vill jag se i dag, vad upplever jag när jag ber, vad talar jag ut på morgonen? Vad ska min dag heta? Mina dagar har fått namn som Glädje, Frid, Mod, Seger och Tro. Jag ber ut namnet jag döpt min dag till och vägrar att ta in något annat, och jag har verkligen fått se detta bära frukt och prägla min dag. Jag påminner mig flera gånger under dagen om min dags namn och talar ut det i bön.

Punkt nummer 3: Uppmuntra någon varje dag.

Sms:a någon, säga något fint till en okänd person som skänker tro och glädje, vara generös, bjuda någon på fika. Det finns så mycket man kan göra och säga för att uppmuntra och glädja någon under dagen. Jag vill bestämma mig för att uppmuntra och se andra!

Punkt nummer 4: Bjuda in Gud i varje beslut jag ska ta.

Litet eller stort beslut, så vill jag lyssna in honom först innan jag går till verket. Göra honom delaktig i mitt liv och fråga honom om vishet och råd. Ofta gör vi något först och ber sedan över det. Tänk om vi kunde börja med att be för det vi upplevt och vill, och sedan agera och göra det i tro och bön.

Fyra enkla sommaråtaganden som har förvandlat och skapat något i mig, utvecklat och förnyat mig.

Vad har du för åtaganden med Jesus denna sommar? Hur utvecklas din relation med honom, han som gett dig livet, gett dig tiden och frälst dig?

Den här sommaren vill jag växa med Gud, utmana mig själv och skapa goda vanor för varje dag, eller åtminstone varje vecka.

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00
E-tidning
Under perioden 20 juni–19 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier