Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Jag ville förnimma en bråkdel av det som slavarna nästan ständigt måste ha känt.

Samhällskrönika · Publicerad 16:23, 23 okt 2019

Härom veckan deltog jag i en krigsminneshelg bredvid Hitlers största slavprojekt i Norge. Det var en gripande upplevelse, som även svenska skolelever skulle kunna få. 

När andra världskriget tog slut fanns det i vårt mesta grannland hundratals nazityska läger. Många var slavarbetsläger, en del var fängelser av olika slag. Flera av dem var i praktiken koncentrationsläger, och i Nordnorge därtill på särskilt karga och ödesmättade platser.

Vid en del arbetades fångar inte bara till döds, utan fångvaktarna (ibland norska quislingar) slog eller sköt ihjäl fångar – oftast från Sovjetunionen eller Jugoslavien.

Organisation Todt, ett ingenjörförband under Albert Speer, skulle förverkliga Hitlers vision om att med järnväg knyta ihop hela Norge ända bort till Kirkenes intill Kolahalvön. Det innebar slavarbete i ett av de mest utmanande landskapen på jorden. Projektet pågick ända till Tredje rikets sammanbrott och kostade tusentals människoliv.

Minneshelgen jag var på ägde rum bredvid resterna av ett slavarbetsläger, intill den sista stora tyska tunneln som gjordes före Tysklands kapitulation. Tunneln färdigställdes inte, är farlig men kan besökas med guide och säkerhetsutrustning.

Jag var lite nervös när jag satte mig i gummibåten och vi begav oss in i slavarnas arbetsplats, i stort sett som den var 1945. Skulle stenar lossna från taket eller vår båt punkteras av något rostigt föremål? Några hundra meter in i fjället var det mer vatten än vad jag räknat med, iskallt och med diverse metallsaker från byggnationen. En del rost syntes, en del skulle vi bara märka om vi punkterades.

Jag kände rädsla samtidigt som jag ville vara där för att försöka förnimma en bråkdel av det som slavarna nästan ständigt måste ha känt. 

Trond, vår norske värd, hade kommit på en sak för att hedra slavarna som med enkla verktyg urholkat fjället. Längst in i tunneln satte han igång en apparat som spelade den vackraste liturgiska sång jag hört. Det var så avskalat och underbart att den mörka, helvetiska tunneln blev till en fridfull plats.

Något rörde sig då i vattnet, en fisk! Platsen var inte så livlös som vi trott. Det kändes fint att också få vara med och inviga ett minnesmärke precis utanför tunneln, en skylt på både ryska och norska.

Förutom att det för flertalet svenska skolor inte är så värst långt till norska lägerorter som Grini, Falstad, Rognan och Tömmerneset, borde det finnas en pedagogisk poäng med att få se nationalsocialismens raspolitik i ett land som på flera sätt är väldigt likt vårt eget.   

Varje år reser svenska skolelever till Auschwitz. Det är resor som ofta får deltagarna att begrunda antisemitism och andra former av rasism och hat. Men samtidigt är det ju långt ifrån alla svenska elever som får göra dessa resor. Jag skulle tro att både pengar och tid kan vara en begränsande faktor.

Det finns ett både närmare och mindre kostsamt alternativ, särskilt för elever i Svealand och Norrland. Det är fullt möjligt att för många skolklasser, på bara tre till sex timmar med buss eller tåg, ta sig till ett av de nazityska lägren i Norge.

När andra världskriget tog slut fanns det i vårt mesta grannland hundratals nazityska läger. Många var slavarbetsläger, en del var fängelser av olika slag.

Hur ska man se på månggifte?

Mot väggen Månggifte. Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

Hur ska man se på månggifte?

Mot väggen Månggifte. Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

”Gud leder våra steg när vi söker honom”

Missionsglimten Jag har nu kommit tillbaka till huvudstaden efter att ha varit i en annan del av landet. Det var en fantastisk resa där Gud beskyddade oss och ledde...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...