Lova Herren, alla hednafolk, prisa honom, alla folk! Ty hans nåd är väldig över oss, och Herrens sanning varar i evighet. Halleluja!
Psaltaren 117:1–2

Världen idag

Efter Gotland: värnplikt härnäst?

Samhällskrönika · Publicerad 00:01, 19 sep 2016

Efter jag vet inte hur många inlägg, böcker och föredrag med samma grundbudskap – Sverige behöver åter ha egna soldater på Gotland – blev det plötsligt verklighet. Vi har sedan några dagar ett eget tungt förband på den vackra ön. Kommer även värnplikten tillbaka snarare än väntat?

För det första bör man dock ha klart för sig att det inte är någon stor styrka som nu finns på Gotland. Det är nu ett kompani, drygt 150 man med tunga vapen, plus det lokala hemvärnet med mest lätta vapen. Gotland är rätt stort och för att kunna lösa verkliga stridsuppgifter behövs inte bara mer folk utan även någon form av luftvärn. Missförstå mig inte, det är givetvis bra att vi nu i högre grad markerar att Gotland är en del av Sverige. Men det är just det att nu handlar det mest om en markering, inte ett gediget försvar – det är bara att spana in vilken bok som helst om det försvar som en gång fanns på ön.

Signaler finns också om att värnplikten är på väg tillbaka 2019.

När värnplikten i praktiken röstades bort av en pytteliten majoritet i riksdagen var huvudledaren i DN närmast skadeglad: "Det är sannerligen på tiden. Värnplikten har blivit både gammalmodig och ineffektiv" och: "Nu är det äntligen slut med det".

Nu är det andra toner. Med den drastiska tidigareläggningen av stationeringen på Gotland i färskt minne – kommer vi även få se värnplikt redan nästa år? Jag skulle säga att även med all möjlig vilja och stora (och osannolika) ekonomiska tillskott till försvaret så är det helt enkelt inte möjligt att så snabbt få tillbaka något som är i närheten av den omfattning som var.   

För det första är målet, eller det som verkar vara målet, inte någon direkt återgång till 1980-talets värnplikt, utan snarare ett blandsystem av yrkessoldater/värnplikt, i stil med Norges och Danmarks personalförsörjningssystem.

Men finns behovet? Existerar allvarliga hot mot Sverige i framtiden? Tja, lyfter man blicken från dagstidningen och tar fram vilket världshistoriskt verk som helst kan man konstatera att stora kriser och verkliga katastrofer alltid är att vänta (och att de tar de flesta på sängen).

Den imperienostalgi i Kreml som de senaste åren manifesterat sig i relationerna med flera av Rysslands grannländer behöver inte nödvändigtvis öka. Den kan rent av komma att minska. Den kan alltså det. Men hur vet vi, någon, det? Och hur veta att den inte kommer tillbaka?

Oavsett vad vi människor tar oss för, finns det gott om andra problem än de säkerhetspolitiska. Vulkanutbrottet på Island för några år sedan var en bagatell i jämförelse med utbrott under 1700-talet. Minns du svininfluensan? Den var nästan ett skämt jämförd med spanska sjukan – som härjade även i Sverige då min farfar var barn. Drygt 30 000 dödsoffer enbart i Sverige 1918–21. Hur skulle 30 000 rätt plötsligt döda påverka dagens Sverige? Hur skulle börsen reagera? Fel fråga! Hur kommer världens börser att reagera på nästa spanska sjuka? Givetvis kommer förr eller senare även en sjuka värre än den spanska, en rejäl pandemi. Och på den första terrorist-atombomben? Hur kommer detta sedan att påverka ekonomin och politiken i länder med imperienostalgi och instabila grannrelationer?

Kort sagt: Ett stort land med relativt liten och utspridd befolkning tarvar ett rätt stort och robust totalförsvar (= militärt och civilt försvar). Det krävs både nytänkande och pengar för att snabbt få ett nytt sådant till stånd. Men inte bara nytänkande – mönstring och viss pliktuttagning blir oundvikligt av rent geografiska och befolkningsmässiga skäl.

Lyfter man blicken från dagstidningen och tar fram vilket världshistoriskt verk som helst kan man konstatera att stora kriser och verkliga katastrofer alltid är att vänta (och att de tar de flesta på sängen).

SD-topp vill avskaffa diskrimineringslagen – ”exkluderar grupper”

Sverigedemokraterna. Diskrimineringslagen borde utredas och möjligen avskaffas. Det hävdar SD-toppen Richard Jomshof som... torsdag 6/10 21:00

Allt färre utvägar för trängd Putin när även vänner börjar svika

Ledare Insatserna har den senaste veckan höjts i Ukrainakriget. Ryssland mobiliserar för en ökad... fredag 7/10 00:10

Nepal behöver fler ledare för skörden

Missionsglimten Doften av kaffe och mat och en känsla av förväntan ligger i luften när jag stiger in i festlokalen... fredag 7/10 00:00

Politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Gästledare Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Ett enat rop stiger i Sverige

Bönekrönika Jag längtar efter väckelse. Jag längtar efter att på plats efter plats få höra vittnesbörden om hur... torsdag 6/10 00:00

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga...
Följ Världen idag i sociala medier