På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky

De kritiska frågorna till Ryssland lyser med sin frånvaro.

Samhällskrönika · Publicerad 00:10, 4 mar 2016

Jag blev så lycklig av att se Elise Lindqvist på sin drömfest, alltsåi måndagens Världen idag. Artikeln påminde mig om att nästa gång jag är på Arlanda måste jag uppsöka deras Hall of Fame-vägg och se hennes porträtt mitt emellan Börje Salmings och Nacka Skoglunds. Alla människor kan bli inspirerade av Elises karaktär och gärningar, men jag tror man blir extra berörd av att få möta henne – vilket jag haft förmånen att göra.

Minnet från när Elise kom upp hit till Piteåbygden för att berätta att det finns hopp även för de mest hopplösa fick mig att tänka på vad det är jag beundrar mest med henne. Jag kom fram till att det är hennes sätt att framhärda och visa att det går. Vilket påminner mig om en annan stark kvinna som jag också har träffat: Johanne Hildebrandt. Hon har med påtaglig risk för att bli skadad eller dödad framhärdat i att ta det journalistiska uppdraget att berätta om några av vår tids allvarligaste krig. Detta genom att på så nära håll som möjligt skildra 90-talets krig på Balkan och det krig i Afghanistan som ännu pågår.

Afghanistan ja, krigandet där har nu pågått så länge att de flesta svenskar nog glömt hur det började. Hur historiska händelser sätts igång är inte oviktig kunskap. Som Johanne Hildebrandt skriver i sin bok ”Krigare” var det genom en kommunistisk kupp 1978, och eftersom kuppmakarna inte lyckades ta kontrollen över hela landet gick Sovjet in militärt och ockuperade det mellan 1979 och 1989.

När den sovjetiska armén till slut lämnade landet hade en miljon civila dödats och fem miljoner tvingats fly utomlands. Tilläggas kan att sovjetiska styrkor fanns i landet flera månader före de mer öppet invaderade det.

Johanne Hildebrandt blev efter sina erfarenheter av krigen på Balkan en av då få svenska journalister som tog fasta på att säkerhetspolitik även efter murens fall måste bevakas och diskuteras i medierna.

Säkerhetspolitik bär frukt som krig och fred, och är därför något som angår oss alla. Det kan låta som en självklarhet men är det inte – inte i det moderna Sverige. Detta trots att det nu är två år sedan ett krig inleddes i Europa, Kremls odeklarerade men inte mindre blodiga krig mot Ukraina.

Det ännu inte avslutade Ukrainakriget föregicks av Georgienkriget 2008. Kort efter det kriget frågade en tysk tv-reporter Vladimir Putin om Krim var Rysslands nästa mål. Putins svar förtjänar att bli ihågkommet: ”Krim är på inget sätt ett ifrågasatt territorium.”

Som bekant fortsatte lögnerna om vems soldater det var på Krim ända till dess att halvön var helt erövrad, varefter Putin kovände och plötsligt började hylla sina elitsoldater för deras "hjältemod" på Krim.

Trots att Kremls krig mot Ukraina nu alltså har fyllt två år och att Ryssland även enligt Sveriges försvarsminister har övat med bland annat kärnvapenbombare mot svenska mål har SVT och SR inte nämnvärt ändrat sin attityd gentemot ämnet säkerhetspolitik. De kritiska frågorna till ryska myndigheter lyser med sin frånvaro. Förutom en minst sagt sparsam bevakning av Ukrainakriget missar vår public service gång efter gång allvarliga nyheter från våra absolut närmaste grannar. Bara två exempel: Flera finska åtgärder för snabbare mobilisering samt ryskt ifrågasättande av Norges syn på Svalbard.

Nej, SVT och SR, er bevakning av vår gemensamma säkerhet är inte i samklang med omvärldsutvecklingen. Lär av dem som gått före, lär av Johanne Hildebrandt liksom Patrik Oksanen. Har du ännu inte lyssnat på Oksanens podd (radio via dator/mobil) om säkerhetsläget – gör det! Det räcker med att söka med ordet ”Podd72”.

Vår public service [missar] gång efter gång allvarliga nyheter från våra absolut närmaste grannar. Bara två exempel: Flera finska åtgärder för snabbare mobilisering samt ryskt ifrågasättande av Norges syn på Svalbard.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier