Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Bibeln är från början till slut en målning av Jesu ansikte.

Samhällskrönika · Publicerad 00:01, 1 mar 2017

Återigen har bibelsyn och bibelbruk diskuterats häftigt mellan olika varianter av bibeltro där man har examinerat varandra hårdhänt. För mig har det varit svårt att uppbåda något engagemang i frågan om Adam och Eva var två individer eller en beskrivning av mänskligheten. Jag har fullt upp med att hjälpa Adams och Evas sentida ättlingar tillbaka till rätt väg.

Slarvigt? Liberalt? Det får man gärna säga. Jag vet på vem jag tror. När-var-hurfrågorna är jag inte lika kaxig att besvara.

Men det mest fantastiska jag någonsin hört om bibelsyn var en föreläsning för mer än trettio år sedan av biskopen Bo Giertz från Göteborg. På grund av hans kvinnoprästmotstånd avfärdades han av många som en mörkerman, en typisk svartrock från Västkusten. Men så här sa han – fritt ur mitt minne:

Bibeln är från början till slut en målning av Jesu ansikte. Den fungerar som gamla paradmålningar med en mängd olika attribut som omger den avbildade personen. På den här målningen finns det en spännande liten bakgrundsscen i övre vänstra hörnet. Det är en trädgård med två nakna människor. Den nyfikne tar då fram luppen och försöker se detaljerna.

Vad får man då se under luppen? Jo, hårstrecken efter penseln! Det här är en målning. Inte ett fotografi där man kan göra förstoringar och få ut mer information.

Giertz gick vidare och förklarade att han finner två huvudlinjer i bibelsynen: rationalister och troende. Rationalisterna sönderfaller i två motsatta grupper: liberalteologerna (som vill avvisa texterna som ovetenskapliga i västerländsk mening) och de bokstavstroende (som hävdar att texterna kan bevisas vetenskapligt).

Motsatsen till rationalisterna – de som behandlar porträttet av Jesus som en fotografi i stället för en oljemålning – är hos Giertz de troende. Det är de som accepterar att Gud har valt att berätta på ett sätt han själv vill. Det är en sanning och den är berättad för alla människor i alla tider, men när man försöker pressa texten på mer än den talar om gör man våld på den, menade Giertz.

En annan biskop, engelsmannen och teologen Tom Wright har i Baptist News nyligen beskrivits som en räddare av den nytestamentliga teologin. Han har bättre än någon annan argumenterat för rimligheten i att tro på Jesu uppståndelse. Men han går hårt åt vår västerländska individualisering av evangeliet, där vi enligt Wright har platoniserat vår eskatologi (genom att göra en icke materiell himmel till målet för vår tro); vi har moraliserat vår antropologi (genom att göra ett missat ”gärningskontrakt” till kärnpunkten i människans problem); och vi har gjort vår soteriologi, läran om frälsningen, hednisk (genom att ersätta det revolutionära Guds rike med en icke biblisk vision av himmel och helvete).

Wright argumenterar för att Jesu kroppsliga och historiskt verkliga uppståndelse är den verkliga starten för Guds rikes revolution. Poängen är inte att individer ska upp till himlen, utan att himlen kommer ner till jorden. (Läs gärna Uppenbarelseboken en gång till för detta är vad som står i texterna som vi ofta har platoniserat).

Ja. Det finns sannerligen större problem i bibeltolkandet än gåtan Adam och Eva.

Det finns sannerligen större problem i bibeltolkandet än gåtan Adam och Eva.

Klimat i hetluften verkar inte hjälpa miljöpartier

Politik. Klimatfrågan lyfts ofta fram i medierapporteringen och är viktig för många väljare, men... söndag 19/9 12:00

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier