Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Möt Israels grannar

· Publicerad 14:19, 13 maj 2008
Möt Israels grannarArabförbundetArabförbundet har 22 medlemmar, dess länder cirka 300 miljoner invånare. De ligger långt efter andra länder och regioner när det gäller demokratiska rättigheter. Dessa arabiska auktoritära regimer består av arvsmonarkier, militärdiktaturer, religiösa styren eller sekulära nationalister som kontrollerar ekonomierna, medierna och domstolarna. En del av dessa länder har olja och gott om pengar men hela regionen lider av stort underskott på demokrati och frihet.
Arabförbundet bråkar ofta inbördes och kan i stort sett bara komma överens om en sak: hat mot Israel och kamp mot den enda demokratin i Mellanöstern. Arabförbundet har en viss läpparnas bekännelse till palestiniernas kamp, men man har inte satsat många oljemiljarder för att hjälpa dem. Arabförbundet har inte lyft många fingrar för att integrera palestinier som blev flyktingar i arabländer för över 50 år sedan. Jämför det med Israel som lyckats integrera hundratusentals flyktingar och invandrare från hela världen på några korta år. Arabförbundet silar gärna israeliska mygg men sväljer arabiska kameler som bär rasism, religionshat, folkmord och slaveri på sina ryggar. Sudan är en sådan kamel.
IranUngefär hälften av Irans 70 miljoner invånare är barn och unga vuxna. Nyligen publicerades en större undersökning av 95 obligatoriska läroböcker i Iran. 11 000 sidor senare kan man konstatera att Israel är fiende nummer 1. Irans barn får lära sig att den största konflikten är den mellan muslimer och Israel och de länder som stöder Israel. En skolbok talar om den lyckliga dag när alla muslimer ska förenas och kasta ut alla islams fiender från Palestina. Det ses alltså inte som en folkrättslig fråga utan handlar om islams utbredning.
Gaza-remsanHamas vill inte ha fred med Israel. Man söker inte en tvåstatslösning. Hamas kämpar för Israels utplånande. Social­demo­kraternas ledare Mona Sahlin kräver att dialog ska föras med terroristgruppen Hamas. Dialog är givetvis meningslös med den vars enda mål är din död! Först måste Hamas erkänna Israels rätt att existera!
Vi måste respektera folkets val, säger man och hänvisar till att palestinierna röstade på Hamas. Men hur låter följande: Vi måste respektera tyskarnas val, de röstade fram Hitler. Eller: vi måste respektera Irans vilja att förgöra Israel eftersom president Mahmoud Ahmadinejad kom till makten genom ett val. Men demokrati är mer än allmänna val, det visar Hitler-Tyskland, Hamas-Palestina och Ahmadinejad-Iran.
Saudiarabiens skyddsbarriärSaudiarabien beräknas spendera 50 miljarder kronor på att bygga en skyddsmur mot Irak. Man vill förhindra islamska terrorister och självmordsbombare att komma in i landet. Man är inte rädd för judiska terrorister eller kristna självmordsbombare utan för sina religiösa fränder, det vill säga muslimer. Nail al-Jubeir, talesman vid Saudiarabiens ambassad i USA, medger att man är bekymrad över jihadister (typ Hamas, Hizbollah, iranska shiiter) i Irak och man hoppas att barriären ska hindra terroraktioner i Saudiarabien.
Israel har också vidtagit åtgärder för att skydda busspendlare, turister och mödrar som handlar grönsaker genom att uppföra en skyddsbarriär för att förhindra islamistiska självmordsbombare från palestinska områden. Sedan skyddsbarriären kom till har antalet självmordsattacker minskat med 90 procent.
Palestinsk apartheidDet bor många palestinier i Israel. De har hus, arbete och rösträtt. I Israel lever judar sida vid sida med andra nationaliteter, religioner och kulturer. Varför skulle då inte judar kunna bo i Gaza? Varför är utgångspunkten i fredssamtal och planer på upprättande av en palestinsk stat att judarna ska ut? Kan det liknas vid etnisk rensning?

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10
E-tidning