Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

På söndagen predikade en av konferensens två huvudtalare, Tomas Sjödin, om att vildpenséer bara kan växa upp där något hårt gått sönder och förbytts i mjukhet. Han tyckte det var sammas sak med människors andliga liv. Foto: Erik Lundström

Andlig näring i gudaskön miljö

Hönö är platsen där du kan äta frukost på en klippa och lyssna på bibelstudium på förmiddagen, och äta färska räkor till tonerna av gospel på eftermiddagen. Fast bara en vecka om året.

· Publicerad 17:00, 6 jul 2011

Sedan 1945 har missionsförsamlingen på Hönö inbjudit till en vecka med bibelstudier, gudsmöten och gemenskap i allra skönaste skärgårdsmiljö.
Det stora tältet är under veckan ofta helt fullsatt och människor får stå utmed väggarna för att få plats. Det gör också att temperaturen i tältet bitvis är väldigt varm.
Men det finns naturligtvis råd för den varme – bara någon minut från tältet kan man svalka av sig i saltvattnet.
Årets huvudtalare är författaren Tomas Sjödin och evangelisten Britta Hermansson.
På söndagens förmiddagsmöte talade Tomas Sjödin om vildpenséer i den yttre skärgården, vilket han menade var en bra bild på "livets fullständiga suveränitet ".
– För att de ska kunna växa måste nämligen något hårt ha gått sönder och förbytts i mjukhet. Tiden har sin gång; det samlas tång och grus i det brustna och på något outgrundligt sätt tar livet rot i det, predikade Tomas Sjödin, som menade att bilderna av blommor som växer i sprickor är så kraftfull eftersom den "besparar oss all billig tröst och för oss bortom alla snabba förenklingar av mening".
Tomas Sjödin påminde om att också klippor kan rämna.
– Det andliga livet växer inte ur vår präktighet utan det är med människor som med vildpenséer: för att vi ska växa måste något hårt ha gått sönder och förbytts i mjukhet.

Efter gudstjänsten berättar Tomas Sjödin att han verkligen tycker om Hönökonferensens blandning av enkelhet och karismatiska atmosfär.
– Den trivs jag väldigt bra i, konstaterar han.
Författaren är tillsammans med Britta Hermansson huvudtalare under veckan, en modell han kallar "genial".
– Jag tror det är ett genidrag att ha två talare under hela veckan. Vi är tillsammans under nio dagar eftersom det finns en tyst överenskommelse om att man är här hela tiden. Resultatet blir ett andligt skeende över tid, där Gud får tillfälle att göra något djupare i människor.
Konferenssamordnaren Maria Forneheim menar att talarkonceptet framför allt skapar tid för konferensteamet att lära känna varandra.
– Vi har den här modellen för att vi tycker att det ger konferensen och teamet en väldigt bra samhörighet.

Hon anser att Hönökonferensen, som nu har 67 år på nacken, är unik i sitt slag i Gemensam framtid, och har en speciell roll i rörelsen som samlingsplats.
Årets nyheter är mest tekniska; man kan exempelvis se konferensen som webb-tv och ladda hem predikningarna som mp3.
– Dessutom har vi släppt en alldeles egen Iphoneapp, där man bland annat kan ta del av mötesprogrammet.
Ännu är det dock inte aktuellt att överge tältet till förmån för en fast samlingslokal.

Hur går hallplanerna?
– Det finns en tillsatt arbetsgrupp som arbetar med frågan. Det går framåt, men mycket händer på vägen. Exempelvis är det inte samma markpris som förut, säger Maria Forneheim.

När står den klar tror du?
– Det vågar jag inte uttala mig om, men någon form av lösning måste vi ha eftersom tältet här har några år på nacken.

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Allt färre amerikaner är kyrkligt aktiva

USA. Antalet amerikaner som är medlemmar i någon kyrka, synagoga eller moské blir allt färre, enligt en... lördag 10/4 16:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier