Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Svedjeholmskyrkan gör om Folkets park till kyrka för alla

– Gud ville att vi skulle gå in i staden. Vi lydde och tog på oss pionjärkläderna igen.

Det säger Maria Nordberg, som med maken Thomas är pastorspar i Svedjeholmskyrkan i Örnsköldsvik. Församlingens nya, stora projekt är att omvandla före detta Folkets park till en kyrka för hela folket.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 4 dec 2020

I ”Nya parken”, som huset nu kallas, finns kafé, konferenslokaler, gym, förskola och mycket mer. När Världen idag hälsar på har församlingens herdeteam veckoträff. De sitter i en gles halvcirkel i det rum där program för Barnkyrkan brukar spelas in.

I höst har huvuddelen av församlingsverksamheten flyttat in från förorten Domsjö till gamla Folkets park i centrala Örnsköldsvik, där det tidigare dansgolvet nu transformeras till kyrk- och konsertsal.

– Att en kyrka köpte det forna danspalatset skakade om lite i staden, men den anknytning folk har till huset skapar möjlighet för oss att bygga en kyrka för folket och framtiden, säger Maria Nordberg.

När församlingen för fem år sedan köpte upp Folkets park i centrala Örnsköldsvik hade de egentligen inte behov av nya lokaler. De hade 1995 köpt ett 4 000 kvadratmeter stort industrihus i Domsjö, en bit utanför staden, där de byggt kyrka, skola och förskola.

– Men vi upplevde att Herren talade till oss om att vi skulle in till staden, berättar Maria.

– Något hände vid lydnaden av att gå in i staden, konstaterar hon.

Johannes Sundin, som jobbar med ungdomar och unga vuxna, berättar att Nya parken ger alla generationer utrymme i samma lokaler.

– Vi har ett stort hjärta för staden och kände Guds kallelse att vara ”herdar för staden”. Vi vill verkligen vara en kyrka där alla generationer får plats, säger han.

– Gud vill ge sitt hjärta för Örnsköldsvik och använda oss till det, konstaterar Debora Ingman, pastorsstudent och volontär.

Svedjeholmskyrkan är en församling i ständig rörelse. Utifrån ett behov av att förstärka ledarskapet för att mäkta med, bildades ett herdeteam.

– Där är vi är många som utifrån våra olika gåvor får fokusera på olika områden, förklarar Thomas Nordberg.

I herdeteamet finns förutom ovan nämnda personer David Alfaro (team barn och gym), Elia Källner (lovsång), Elvy och Hasse Svensson (omsorg och diakoni), och Carl-Joel Nordberg (teamarbete och gudstjänster).

I Domsjö driver församlingen skola, förskola och biståndscenter med second hand. I Nya parken inne i Örnsköldsvik händer mycket annat. Elia Källner, som är nyinflyttad från Göteborg för att ansvara för lovsången, är glatt imponerad över att det alltid händer saker i huset.

– Det är verkligen det Life Center som vi vill ha: det sjuder av liv!

Utifrån Café Parken, husets hjärta, bedrivs församlingsverksamhet, förskola, gym och integrationsarbete i form av språkskola och körkortshjälp. Den eftertraktade körkortshjälpen erbjuder teorihjälp och bilsimulator.

– Vi har upplevt många helanden och mirakel bland våra körkortselever, berättar Mikael Berglund som basar för den.

I källaren har församlingen byggt ett gym, som drivs av David Alfaro, en före detta landslagstyngdlyftare från Chile. Här tränar människor i alla åldrar till stadens lägsta pris. David drömde om att driva gym och leddes av Gud till Örnsköldsvik, där han tajmade in församlingens behov.

Tanken med det Life Center församlingen bygger upp i Nya parken är att det ska vara en öppen plats för människor, där många olika aktiviteter blir ett uttryck för att vara kyrka och en plats präglad av Guds atmosfär. Svedjeholmskyrkan håller fjorton gudstjänster/andakter med lovsång per vecka, varav två timmar varje vardagsmorgon.

– Och vi ser människor bli frälsta på Carl-Joels kvällsgudstjänster! berättar Elia entusiastiskt.

Carl-Joel Nordberg, nyss hemkommen efter pastorsstudier på Hillsong i Australien, inflikar:

– Jag är jätteglad att få vara med och bygga våra utåtriktade gudstjänster där vi får se människor bli frälsta, och även se att många hittar tillbaka till kyrkan och tron när nya saker händer.

– Ett annat mirakel är att församlingen haft delar av lokalerna uthyrda sedan köpet 2015 men fick tillbaka dem nu i höst, säger Hasse Svensson, omsorgsansvarig.  

Det kallar de tajming. Tack vare stora lokaler har mycket av verksamheten kunnat bedrivas under pandemin, på ett coronasäkert sätt. Bland annat har man kunnat fira hela fyra gudstjänster varje söndag, varav tre (inklusive en för barn) på samma tid i olika lokaler.

– Corona har varit en tid för rannsakan: Vad är det egentligen att vara kyrka? Att samla så många som möjligt? När vi har delat upp i mindre grupper har fler kommit i funktion. Trots social distansering har vi kommit närmare varandra, berättar Thomas.

Vad beror rörelsen och undren i församlingen på?

– Församlingens böneliv har förändrats och lovsången har fått en större plats. När vi upphöjer Gud tar han hand om oss. Han vet vad vi behöver innan vi formulerar det, så vi kan lägga fokus på att ära honom. Vi lovsjunger mer än vi ber, säger Thomas.

– Det är en Guds nåd att ha en anställd som kan lyfta lovsången, som alltid har varit viktig för oss och där vi vill hålla hög standard, menar Hasse.

– Missionen och lovsången har varit kärnan sedan start, säger Maria.

Elvy och Hasse Svensson räknar upp ett tiotal missionsländer, bland annat Albanien och Indien och berättar att biståndscentret är kopplat till missionen.

Alla i rummet är eniga om att bön, lovsång och att våga lita på Gud ligger bakom både rörelsen och modet i den växande församlingen, som i dag har drygt 300 medlemmar.

– Lita på Guds tilltal och våga. Ju mer man vågar desto mer lär man sig och desto fler steg vågar man ta, sammanfattar Hasse.

För tillfället har man av restriktionsskäl återgått till webbsända gudstjänster.

Att en kyrka köpte det forna danspalatset skakade om lite i staden.
Corona har varit en tid för rannsakan: Vad är det egentligen att vara kyrka? Att samla så många som möjligt? När vi har delat upp i mindre grupper har fler kommit i funktion.

Svedjeholmskyrkan

1985: Församlingen grundas efter profetiskt tilltal, får namnet Trons sköld.

1995: Köper cirka 4 000 kvadratmeter industribyggnad, bygger kyrka och skola.

2000: Grundar Broskolan, som i dag har åk F–9.

2006: Förskolan Solstrålen startar.

2009: Börjar använda namnet Svedjeholmskyrkan.

2015: Köper Folkets park inne i Örnsköldsvik.

2019: Börjar renovera och bygga ny mötesplats för kyrkan, ”Nya parken”.

• Församlingen med sina dryga 300 medlemmar tillhör Trosrörelsen och Livets Ord Family.

Grönt ljus för att ge vaccin till mindre barn

Covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna... söndag 28/11 05:00

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier