Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Senorens missionsförsamling betjänar med årliga tältmöten

De flesta semestrarna är över, skolor har startat upp sina höstterminer och kristna verksamheter är på god väg att göra detsamma. Men på ön Senoren, i östra Blekinge, fortsätter sommaren med tältmöten ända in i september.

Dånande motorcyklar, hoppborgar, musik, predikningar och grillkorvar är några av många höjdpunkter under kampanjen som syftar till att människor ska få möta Jesus.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 31 aug 2023

Världen idag gjorde ett besök i mötestältet på ön, ett par mil öster om Karlskrona, och mötte där bland andra 18-åriga Annie Oscarsson, medlem i Senorens missionsförsamling.

– Här umgås människor i olika åldrar, med Jesus i centrum, berättar hon.

Församlingen består av ett 40-tal medlemmar, men under tältkampanjen besöks mötena ofta av fler än 100 personer. Vid några tillfällen har närmare 200 personer fyllt tältet.

– Vi har glädjen att få betjäna många människor som inte är medlemmar, säger församlingens ordförande Jan-Evert Manneklint.

Kvällen då Världen idag fanns på plats hölls den årliga mc-gudstjänsten på Senoren. Den ena blänkande hojen efter den andra rullade in och fyllde tältängen med somrigt motorcykeldån. Mötesbesökarna fick titta närmare på motorcyklarna och rösta på sina två favoriter, samtidigt som det erbjöds såväl kaffe som gemenskap. Efter mc-utställningen välkomnades alla till kvällsmöte i tältet samt efterföljande korvgrillning.

Församlingens vision är att bygga relationer med männi­skorna i närområdet. ”Hopp & Lopp – en familjedag på Senoren”, som arrangerades för andra året, är ett resultat av församlingens och samhällsföreningens goda samarbete. Hundratals personer, varav många som vanligtvis inte besöker kristna sammanhang, har kommit till tältängen för att delta i aktiviteter som hoppborgar, hinderbanor och barnlopp.

– Vi är en del av samhället och vill betjäna de människor som bor i vår bygd. Församlingen åtnjuter ett stort förtroende, vilket förpliktigar, säger Jan-Evert Manneklint.

Allt som Senorens missionsförsamling tar sig för bottnar i längtan efter att få se människor lära känna och ta emot Jesus Kristus.

– Vi som varit med om väckelsetider vet att det behövs kristna människor som då är beredda att kasta annat åt sidan. Jag tror inte minst det är viktigt att den som nyligen kommit till tro hittar någon kristen person att anförtro sig åt, säger Jan-Evert Manneklint.

Flera decennier har förflutit sedan Senorens missionsförsamling senast hade en anställd pastor knuten till sig. I stället har man haft samarbeten med olika pastorer som betjänat vid förrättningar av olika slag, exempelvis troendedop och barnvälsignelse. Många av församlingens medlemmar är tjänstvilliga vid praktiska göromål såsom vaktmästeri, städning, hantverk, servering, utdelning av blommor med mera. Själavård, barn- och ungdomsle­darskap, administration samt ekonomi utförs på ideell basis.

En titt på församlingens hemsida visar att det händer saker året runt på Senoren. Det bjuds regelbundet in till samlingar med kristen sång och förkunnelse. I våras arrangerades flera möteshelger där välkända förkunnare som KG Larsson, Hans Jansson respektive Göran Duveskog medverkade.

Medlemmarna i musikgruppen Senorenteamet, kända för många långt utanför Blekinges gräns, tillhör församlingen. En sångarskara övar tillsammans och det har genom åren hållits otaliga gitarrkurser innanför missionshusets rödmålade träväggar.

– Vi har mycket sång och musik, där får alla vara med, berättar Annie Oscarsson.

Annie och hennes två år äldre bror Erik, som båda blev medlemmar i församlingen 2019, är två av ledarna för församlingens verksamhet med unga som målgrupp. De yngre barnen erbjuds att gå i söndagsskola medan tonåringarna samlas på fredagskvällar.

Flera ungdomar från familjer som ännu inte är bekännande kristna kommer till Fredagsmix varierande aktiviteter.

– Att spela innebandy är en klassiker, det tycker många är roligt. Varje termin brukar vi även göra ett besök i ishallen eller simhallen, berättar Annie Oscarsson.

Föräldrar uttrycker sin glädje och tacksamhet över att Fredagsmix erbjuder ett bra alternativ. Ungdomarna visar ofta nyfikenhet och öppenhet inför det kristna innehållet.

– När vi har andakt och bön är ungdomarna fokuserade. Ibland vill någon att vi ska be för honom eller henne. Jag glömmer aldrig när en av ungdomarna tittade på en tavla och sade: ”Jag blir så lugn när jag tittar på bilden med Jesus och lammet”, säger Jan-Evert Manneklint.

Erik Oscarsson betonar att Fredagsmix vision, att erbjuda ungdomar en trygg plats där de får vara sig själva, harmoniserar väl med anledningen till varför han själv trivs bra i församlingen.

– En väldigt öppen församling med bra gemenskap, här blir man sedd, säger han.

Tältmöteskampanjen 2023 på Senoren pågår under tre veckoslut, fredag till söndag, från 18 augusti till och med 3 september. Evangelisten Ted Sandstedt gästade första helgen medan förkunnaren Ingemar Helmner medverkar under avslutningshelgen.

Vi som varit med om väckelsetider vet att det behövs kristna människor som då är beredda att kasta annat åt sidan.

Senorens Missionsförsamling

Bildad: 1878 (samma år som Svenska Missionsförbundet, nuvarande Equmeniakyrkan, grundades).

Antal medlemmar: Cirka 40.

Samfund: Equmeniakyrkan.

Verksamheter: Sång och musik, möten med tillresta sångare och förkunnare, barn- och ungdomsverksamhet, årlig tältmöteskampanj.

Besöksadress: Södra Torprundan 29, Senoren.

Hemsida: senorensmissionshus.se

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00