Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Pingstkyrkan i Skellefteå firar 90 år – med ett guldläge

De når många nysvenskar och ser, framför allt, den persisktalande gruppen växa med nyfrälsta. I en stad där flera tusen nya arbetstillfällen väntas står 90-åriga Pingstkyrkan i Skellefteå på tårna.

– Det är stor inflyttning och vi vill nå ut. Den här chansen får vi inte sumpa, säger Anna-Karin Kriström, social pastor.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 29 apr 2021

Pingstkyrkan ligger vid en av de mest trafikerade korsningarna i Skellefteå: mitt i smeten, strategiskt placerad. Hit hittar många av stadens nysvenskar.

– Av våra medlemmar är cirka hundra flyktingar och totalt tvåhundra utlandsfödda, berättar Roland Pettersson, föreståndare i församlingen.

När Världen idag besöker Pingst Skellefteå pågår förberedelserna för församlingens 90-årsjubileum: Direktsänd festgudstjänst med födelsedagsfika via Zoom, följt av flera dagars stafettkalas där åtta personer i taget får komma och fira tillsammans med personalen. Men just denna soliga aprildag är det andra som bjuds på mat:

Innanför entrén står svarta säckar med matvaror uppradade, redo att hämtas av Skelleftebor med begränsad ekonomi. De flesta av de hundra matpåsarna är redan utdelade. Det är ingen jubileumstårta i påsarna, men väl matvaror från en matgrossist som skänker varor med kort datum till Pingstkyrkan. En gång per vecka packas och delas matkassar ut här.

– Det känns värdefullt att vi även under corona har kunnat fortsätta med både matkassarna och LP-frukostarna, tycker Anna-Karin som även är föreståndare för LP Guldstaden.

LP är beroendevård på kristen grund. Möteslokalen ligger i källarplan i Pingstkyrkans stora gula tegelhus, vid hörnet Stationsgatan/Kanalgatan.

– Tyvärr klarar inte alla av att komma hit nu, av rädsla för smitta, av psykiska eller andra skäl, säger Anna-Karin och ger exempel på hur pandemin påverkar församlingens sociala arbete:

– Vi har behövt dra ner på återfallsprevention, självstärkande grupper och kvinnogrupper. Vi har en stor grupp perser som vi stöttar och har tolkade bibelstudier med, men eftersom de är så många kan vi inte ha i gång den gruppen under rådande restriktioner.

Just i den persisktalande gruppen har församlingen fått se många bli frälsta, ofta genom processer under bibelstudier där bitar fallit på plats, men även genom att män blivit goda, förvandlade exempel för sina fruar.

– Den här gruppen har varit duktiga på att vinna andra och ta med nya till kyrkan, berättar Roland.

Innan corona hade de samlingar med femtio deltagare. Trots att de bor utspridda i kommunen och har små möjligheter till transporter kom de till kyrkan. Flera har också gått Al Massira-kursen.

– Vår centralafrikanska grupp har kommit som kvotflyktingar och utgör kärnan. Även de är duktiga på att ta hand om varandra och bjuda in till sina samlingar, säger Roland.

Han berättar att de också har grupper från bland annat Etiopien, Eritrea och Colombia.

– Vi känner en jättestor glädje över dessa vänner. Just nu känns det tråkigt med begränsade samlingar, för de här grupperna älskar gemenskap.

Efter att inte ha fått mötas till gudstjänst eller annan gemenskap på länge, uppskattas jubileumsfestens fysiska minisammankomster extra mycket.

– Folk är så sugna på att träffas att det har varit en riktig utmaning att tillgodose allas önskemål om tid och sällskap, skrattar Annie Wikehult.

Annie anställdes som medieansvarig i mars 2020, samma månad som corona bröt ut.

– Gud kan verkligen! Tänk vilken otrolig tajming det var! utbrister Annie som fick en minst sagt hektisk start, och fortsättning, på sitt arbete för ökad närvaro på nätet.

Det senaste året har församlingen satsat på utveckling av livesända gudstjänster. De har även, i perioder, haft alla barngrupper via Zoom.

– Det fungerar, men är självklart inte lika bra som när man får träffas. Nu har vi äntligen kunnat återuppta utomhusträffar, säger en glad Birgitta Örjestad, barn- och familjepastor.

Annie, som även är ungdomspastor, berättar om glädjen över att ungdomsgruppen 13-17 år det senaste året har fått möjlighet att växa i tro och bli en ännu starkare kärngrupp.

– Nu har det märkts så tydligt vilka som vill investera i tron, och det har vi tagit fasta på: Varje lördag har vi haft bibelstudier på matnyttig nivå och pepprat dem med bibelkunskap. Det har varit väldigt, väldigt värdefullt att få se den gruppen växa både enskilt och tillsammans, säger Annie.

Den målinriktade församlingen med sina sexhundra medlemmar, jobbar sedan länge stenhårt med långsiktigt arbete, strukturer och vision.

– Under åtminstone de fjorton år jag har varit här har vi satt olika mål för varje år, där vi konstant tänker in ”nästa generation”. Det måste vi göra. Det saknas inte unga, men vi behöver få dem aktiva, säger Roland och konstaterar att det i och för sig inte är bara kyrkans problem att få ungdomar att engagera sig.

För 2020 var församlingens huvudmål ”Evangelisation via gudstjänster”.

– Man kan väl säga att det på grund av corona blev annorlunda än vi hade tänkt. Men annars är det så att det mål vi sätter för det aktuella året, det målet brukar vi nå, berättar Roland.

– Nu är det läge att reflektera över vilka vi ska vara som församling, och vilken funktion vi vill fylla i Skellefteå i förändringarnas tid, säger Annie.

Roland konstaterar att kyrkans roll i samhället har förändrats ”så kopiöst” under församlingens 90 år:

– Frikyrkan och EFS har varit en maktfaktor här i Skellefteås väckelsebygd. Nu är det inte lika mycket så. Ändå finns det ett kristet fäste här. Vi har högre frikyrklighet i Västerbotten än många andra län.

I dag finns ett starkt engagemang hos framför allt församlingens 65-plussare, där många är pigga och har tid att engagera sig.

– Men våra ledningsgrupper har mycket lägre medelålder än övriga aktiva, säger Annie.

– Ja precis, det är ett led i vårt målmedvetna arbete för att föryngra och bredda församlingen, förklarar Roland.

Snart tillträder Roland en ny tjänst som resande coach och mentor för 80 församlingar i norra Norrland. Hans kollegor är eniga om att de, trots att de helst önskat ha kvar Roland, ser det nya uppdraget som en perfekt matchning med hans gåvor och kunskaper.

Apropå kunskaper så har det senaste året varit en utmaning för framförallt äldre medlemmar utan datorvana. Då har personalen erbjudit support i hemmet.

– Vi har nått ut ganska bra, många av de som är uppkopplade på gudstjänsterna är gamla. En 90-årig dam som vi hjälpte i gång är med på precis allt, ler Annie.

Många har uttryckt önskemål om att församlingen ska fortsätta filma och sända gudstjänster även när kyrkan öppnar. Bland annat människor som har social fobi eller av andra anledningar har svårigheter att ta sig till kyrkan.

– Vi når ut på ett nytt sätt och våra digitala tekniker har blommat ut. Självklart längtar vi efter att mötas fysiskt, men vissa digitala alternativ kommer vi absolut att behålla, säger Birgitta.

På församlingens hemsida står det: ”Vår strävan är att skapa en inbjudande atmosfär där alla ska bli sedda och känna sig välkomna. Vi vill vara en öppen kyrka mitt i Skellefteå.”

Med tanke på att ännu fler utlandsfödda – och andra – kommer till Skellefteå för jobb kopplade till den nya batterifabriken, där staden räknar med flera tusen nya arbetstillfällen, så ökar församlingens förutsättningar att vara den öppna och internationella kyrka de vill vara.

Men innan församlingen tar nya tag för att bli den kyrka man vill vara, ska de 90 första åren firas ordentligt.

Av våra medlemmar är cirka hundra flyktingar och totalt tvåhundra utlandsfödda.
Gud kan verkligen! Tänk vilken otrolig tajming det var!

Pingstkyrkan Skellefteå

• Församlingen har 600 medlemmar.

• Kyrkan driver Björkskolan, Bruksskolan, Bruks förskola och nya Björkbackens förskola.

• Second hand-butiken har en omsättning på 10 miljoner.

Grönt ljus för att ge vaccin till mindre barn

Covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna... söndag 28/11 05:00

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Oklart vem som bär skulden för regeringskollapsen

Hade Magdalena Andersson (S) kännedom om att Miljöpartiet kunde lämna regeringen om... lördag 27/11 14:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier