Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

Pingst i Skövde: Livesändningar sänker tröskeln

Coronapandemin har tvingat landets församlingar att snabbt ställa om sin verksamhet. En av många församlingar som valt att satsa på livesändningar är Pingstkyrkan i Skövde – som redan har sett resultat genom att en tittare blivit frälst och döpt.

Församlingsliv · Publicerad 11:39, 8 maj 2020

Det är egentligen som vilken söndag som helst när Världen idag besöker Pingstkyrkan i Skövde. Om det inte vore för myndigheternas restriktioner om folksamlingar skulle kyrksalen vara fylld med omkring 250 gudstjänstfirare i alla åldrar.

I stället är det nu bara ett mindre gäng, bestående av pastorer, lovsångsteam och teknikansvariga, på plats för att sända gudstjänsten direkt via nätet.

– Vi tycker det finns ett värde i att gudstjänsten sänds live, det blir mer nerv och mer levande då, säger församlingens huvudpastor Simon Holst.

Församlingen valde redan tidigt att ställa om till webbsändningar, redan innan myndigheternas nya restriktioner på folksamlingar om maximalt 50 personer. 

– Besöksantalet hade redan halverats och det fanns en stor osäkerhet, så då ville vi satsa på det här med full kraft, säger Simon.

Församlingen hade aldrig tidigare sänt live, men medlemmarna slöt upp kring att ställa om.

– Det har verkligen varit häftigt att få se hur människor utvecklas genom det här, säger Ellen Lorentzon, ungdomspastor i församlingen.

Flera kameror finns utplacerade i kyrksalen och längre bak i lokalen sitter två personer vid en dator och klipper ihop sändningen. Under sändningens gång kommenterar de i liveflödet, och församlingen har även anpassat sin hemsida så att det ska vara lätt att ta kontakt.

– Vi vill ha en excellens i det vi gör. Vi är inga perfektionister men vi vill göra det bästa av det vi har, säger Sven Bengtsson, pastor i församlingen.

Att satsa på kvalité har dock inget egensyfte. I stället vill de att medlemmarna ska vara stolta över sändningarna, så att de visar upp dem för fler – precis som de tidigare jobbat för att medlemmarna ska vara stolta över gudstjänsterna och våga bjuda med sig någon som inte är troende. 

– Vi är inte ute efter att imponera på andra kristna, men vi vill skapa en wow-känsla bland tittarna, inte minst de som inte är kristna, säger Sven.

Under tiden som gudstjänsten pågår inne i kyrksalen är 120 enheter uppkopplade och följer sändningen direkt. Då de uppmuntrat till att vara flera som tittar samtidigt räknar de med att mellan 200 och 400 personer tittar live, och efteråt tillkommer ytterligare några hundra visningar.

– Det vi har märkt är att det finns många därute som inte sagt nej till Jesus men som kanske sagt nej till kyrkan. I hemmets lugna vrå kan vi nå många människor som kan skapa en egen bild av församlingen, menar Sven.

Ett exempel på det fick de för bara några veckor sedan, då en 27-årig Skövdebo som inte var troende tittade på en av sändningarna och sedan tog kontakt med församlingen. 

I dag är han frälst och döpt.

– Det hade inte varit så lätt att göra den resan för några månader sedan. Vi ser sändningarna som ett sätt att ta bort ett steg in till kyrkan. Det här är hela drivkraften till att vi vill fortsätta vässa oss och fortsätta lägga energi på det här, säger Simon.

Men det finns också utmaningar med att sända sina gudstjänster på nätet, som att faktiskt leda människor som sett sändningarna och berörts till att ta nästa steg, och att få medlemmarna att aktivera sin tro så att det inte bara blir en form av ”on demand-tro”, som man tar fram när det passar.

– Jag hoppas att människor kan komma till insikt under den här tiden kring hur deras kristna liv ser ut när det inte längre är så centrerat kring att komma till kyrkan. Det är både en nackdel och en fördel att kunna titta när man vill, säger Simon.

Församlingen har även satsat på en ny sändning i närradion i form av programmet ”Hopp finns här”, som riktar sig mot äldre.

– Vi ville skapa en grej även för de äldre och det har verkligen blivit uppskattat, säger Simon.

De flesta av samlingarna i församlingen är på paus för tillfället. Bara Alphagrupper, hemgrupper och aktiviteter med ungdomar utomhus rullar på som tidigare. Men Simon menar att det inte bara är en nackdel.

– Det är lite nyttigt att tvingas skala av för att se vad som är viktigast.

Sven ser också andra lärdomar under denna period.

– Vi har fått en bättre kontakt med våra äldre och det kan vara en lärdom att ha mer systematisk kontakt med våra medmänniskor. Samtidigt som vi isoleras kan vi använda det till att stärka det relationella, säger han.

Redan nu har Skövde Pingstförsamling bestämt sig för att fortsätta med sina webbsändningar åtminstone till mitten av augusti, och de utesluter inte att de kommer att fortsätta även efter att coronapandemin är över.

– Vi har lärt oss saker nu som vi kommer att ha nytta av framöver. Det lutar åt att vi fortsätter på ett eller annat sätt, säger Simon.

Vi ser sändningarna som ett sätt att ta bort ett steg in till kyrkan.
I hemmets lugna vrå kan vi nå många människor som kan skapa en egen bild av församlingen.

Pingstkyrkan i Skövde

Antal medlemmar: 625 personer.

Samfund: Pingst; är med i Hillsong Leadership Network.

Verksamhet: Bland annat gudstjänst på söndagar, LP-verksamhet flera gånger i veckan, ungdomsträffar, gemenskapsträffar, missionsgrupp.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00