Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Nyinvigning av 91-åriga Filadelfiakyrkan i Stockholm

Filadelfiaförsamlingen i Stockholm har under några år genomfört en total ombyggnation invändigt – och i helgen invigdes de nya lokalerna under pompa och ståt.

– Det som är församlingens själ är inte själva huset. Det är människorna i staden, i landet och utöver världen, säger pastorn Niklas Piensoho till Världen idag.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 26 okt 2021

Den 2 november är det 91 år sedan Filadelfiakyrkan invigdes för första gången. Planerna på att bygga om kyrkan på Rörstrandsgatan i Stockholm har funnits länge.

– De flesta frikyrkor som byggdes under den här perioden är redan ombyggda och tillbyggda, säger Niklas Piensoho, föreståndare och pastor sedan 2006.

Det gjordes en renovering på 90-talet då den så kallade ”gubbhyllan”, där församlingens ledare brukade sitta, revs och i stället gjorde plats för en estrad.

– Den renoveringen gjorde man nog medveten om att den var högst tillfällig. Det var ingen totalrenovering, säger Niklas Piensoho.

Många mindre renoveringar följde, som under de senaste åren kostat församlingen runt fyra miljoner kronor årligen.

Det var därför förslaget om en total ombyggnad lyftes, vilket hela Filadelfiaförsamlingen ställde sig bakom för drygt fem år sedan.

– Det var ett stort ekonomiskt åtagande som innebar en kostnad på ungefär 104 miljoner kronor exklusive moms.

Detta finansierades av att man sålde det 400-åriga Rörstrands slott för 75 miljoner till ett bolag som ägs till 50 procent av församlingen och 50 procent av Pingstskolornas stiftelse. Slottet är också totalrenoverat och huserar numera Kaggeholms folkhögskola.

– Jag tror alla kan förstå att fastighetsfrågan inte är hastigt påkommen. Den har funnits med hela tiden. Den kommer ur praktiska nödvändigheter. Vi hade annars varit tvungna att byta byggnad, berättar Niklas Piensoho.

Om man inte gjort en total ombyggnation hade man ändå tvingats att byta ut el- och ventilationssystem och förbättra brandsäkerheten, vilket skulle kostat miljoner på sikt.

Renoveringen är en investering inför framtiden, menar Filadelfiapastorn. Församlingen slipper lägga ut pengar för ständiga reparationer, och kan i stället fokusera på kallelsen att driva utåtriktad verksamhet och sociala projekt i Stockholm.

– Vi tänkte att vi bygger en helt ny kyrka inom befintliga väggar och tak. Det kunde vi motivera församlingen att göra.

Under veckodagarna när kyrkan står tom kommer man att hyra ut den genom sitt bolag Filadelfia convention center. Lokalen har hyrts ut ända sedan Nobelfesten hölls i kyrkan på 70-talet och uthyrningarna är tänkta att stärka församlingens ekonomi.

– Det ger oss också en plattform i Stockholm. Folk vet var kyrkan ligger och hittar hit. Vi vill vara en stor församling i hjärtat av Sverige, säger Niklas PIensoho, och poängterar:

– Det som är församlingens själ är inte själva huset. Det är inte inredningen i lokalen. Det är människorna i staden, i landet och utöver världen. Det är dem vi har hjärta för. Huset är bara vår kostym.

Invigningen är efterlängtad, församlingen vill kunna återvända till sitt andliga hem. Världen idag var med under lördagens festligheter. Medlemmarna strömmade in genom de många kyrkdörrarna till den öppna loungen på bottenvåningen. Besökarna gick eller tog rulltrappan upp till övervåningen. Församlingslokalen är ljussatt i lila, vilket skapar en mysig stämning.

När den historiska församlingsfesten började bjöds det på alkoholfritt bubbel och snittar på det stora parkettgolvet, där stolarna kommer stå när kyrkan slår upp sina dörrar dagen efter för att fira två söndagsgudstjänster.

Den gamla, vackra läktaren finns kvar men ligger numera alldeles intill den del av salen med parkett som i sin tur ligger nedanför estraden. Den totalrenoverade kyrkan är anpassad för ungefär 1 600 besökare, men man har tillstånd att ta in hela 1 900 personer om det behövs.

Församlingsmedlemmar syntes mingla runt i väntan på högtidstal av Sören Eskilsson, pastor och numera också vd på Filadelfia convention center.

– Genom den bibliska historien återkommer frågan om platsen, byggnaden och lokalen där man kan samlas, be och lovsjunga. Det måste finnas en plats där Guds folk kan mötas. Jesus gick i synagogan men också ut på gatorna och sökte upp folk. Vi tror att det är så mycket mer som Herren kallar oss att göra, sade Sören Eskilsson och ledde alla i bön för detta.

När det var dags för bandklippning höll trotjänaren Ingrid Wirsén, 101 år, i en av saxarna. Bredvid stod en representant för den yngre generationen, Natalie Boctor. Precis när bandet klipptes av hördes plötsligt knallar och serpentiner som ven genom luften.

Filadelfiakyrkan är invigd, nästan 91 år efter den första invigningen. Det är en historisk händelse. Sorlet tystnade. En bönestund följde innan en gospelgrupp stämde upp i Andraé Crouchs klassiska ”Min Gud tillhör äran”. Niklas Piensoho höll en apell.

– Våga tro att evangeliet är en kraft som kan förvandla människors hjärtan på djupet! sade han.

Invigningsfesten var över men det är bara början på något nytt för Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Vi vill vara en stor församling i hjärtat av Sverige.

Filadelfiakyrkan

• Filadelfiaförsamlingen bildades 1910 och kyrkan uppfördes åren 1929–1930 och invigdes den 2 november 1930. Den rymde då runt 3500 personer och räknades då som en av Stockholms modernaste byggnader.

• Den 23 oktober 2021 invigdes den nya Filadelfiakyrkan.

• Läs mer om byggprocessen inklusive foton på den nya lokalen: www.rorstrandprojekt.se samt om uthyrningsbolaget Filadelfia convention center: www.filadelfiaconventioncenter.se och Filadelfiakyrkan på: www.filadelfiakyrkan.se.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier