Vi kliver av tåget på Falköpings centralstation, där Johannes Hasslekvist, pastor i den relativt nystartade församlingen Revive, har lovat att möta oss. Och mycket riktigt – utanför stationen går han och bjuder in människor till ett evangelisationsevent som ska hållas i staden.
Johannes är uppvuxen i en kristen familj i Falköping och han talar mycket gott om pingstkyrkan som de tillhörde. På klingande västgötska återger han hur han som 13-åring själv kom till tro under ett läger.
– Jag gick fram på en frälsningsinbjudan och när de bad för mig tändes en eld inom mig – något hände. När jag sedan läste Bibeln, var den så levande.
Johannes vän blev också frälst på lägret och de båda grabbarna satte i gång att predika för sin klass och lägga händerna på klasskamraterna.
– Några fick även uppleva den helige Ande. Men sedan förbjöds de att umgås med ”de där knasarna”, flinar Johannes.
Väl framme vid Warenbergskyrkan, där Revive hyr in sig, droppar några av de andra medlemmarna in en efter en: Mattias Lavsjö, Linnea Frenell samt Johannes fru, Linnea Hasslekvist, som även väntar parets första barn.
Att församlingen över huvud taget startades var inte någon hastigt påkommen idé. År 2015 fick Johannes ett profetiskt tilltal om att han skulle plantera en ny församling.
– Tiden var inte riktigt inne förrän det sista tilltalet kom: ”Nu är det dags”. Det var precis vad jag väntat på.
Mattias, Johannes och Linnea bad och fastade under en ledig sommar. De var överens om att de var ganska trötta på ”eventskapande” och hade en längtan efter bestående frukt.
De bad runt tre timmar varje morgon, innan de till exempel åkte och badade. Ibland blev det även kvällsbön.
– Det låter nästan som skryt, men bönen var ingen börda – man riktigt längtade till den, ler Johannes.
Han säger att det skapade många övernaturliga möten med människor och att atmosfären i kyrkan förändrades.
– Det var främst då som det kom mycket folk, efter det har det stannat av lite grann.
Mattias minns att de bad väldigt strategiskt och till och med antecknade på en tavla för att göra det enkelt. När de inte visste vad de skulle be om, fick de den helige Andes hjälp.
– Det finns ju andemakter i himlarymderna som står i vägen för människors frälsning. Men vi tog helt enkelt en sak i taget och bad tills vi upplevde att det var klart.
Linnea Hasslekvist berättar om ett tillfälle under bön- och fasteperioden när hon gav sig i väg på en löpartur ”och en stund med Gud”. Under turen stötte hon på sammanlagt sju personer som hon fick be för till helande. En av dem blev helad från ryggont.
– Jag hörde Gud säga: ”Den personen har ont i ryggen.” Det var första gången jag varit med om något liknande.
Teamet startade lärjungaträning med Bibeln som grund. Till och med tidpunkten för träffarna fick de från Gud. De bad för många människor och fick även se demoner som manifesterade sig. Flera nya människor kom till kyrkan, bland annat Linnea Frenell, som sitter med i intervjusoffan i dag (se separat artikel).
De som besöker kyrkan är dels den ”nära kärnan”, dels de som befinner sig i utkanten och behöver mer träning och själavård. Sedan finns det en grupp som kommer och går lite grann, och som kanske inte fått ett möte med Jesus ännu.
Lärjungaträning är en mycket viktig del i arbetet.
– Missionsbefallningen är att göra lärjungar; människor som i sin tur blir människofiskare. Man behöver träning i allt: lovsång, andliga ting … Det blir så lätt bara konsumtion annars, säger Johannes.
Mattias håller med och flikar in att de, liksom många andra församlingar, även har hemgrupper.
– Det är en del av lärjungaskapet att få den där intima och relationella biten som man inte får i en vanlig gudstjänst.
Församlingen kopplar också med några bedjare från andra församlingar och ett gäng ”stabila vuxna”, som bland annat har ekonomiansvar och är praktiskt lagda.
– Det finns så många äldre som bär på Guds vishet! Det är så värdefullt med ett andligt faderskap och att man ger det vidare.
Johannes nämner att det ligger på hans hjärta att kunna köpa en egen kyrka, något som naturligt sett inte är ekonomiskt möjligt. Vi frågar vad de utöver det längtar efter att få se i Falköping.
Johannes drömmer om det som står i Lukas 5, där Petrus och de andra fiskarna måste be andra båtar om hjälp, eftersom det blir så stor fångst.
– Vi vill se att det blir så många frälsta att varje kyrka i staden blir välsignad. Det innebär inte nödvändigtvis att man arbetar på samma sätt – alla har sin inriktning.
Mattias nickar.
– Alla församlingar ser olika ut, men grundvisionen är att Guds rike ska få framgång och att människor kommer till tro och själva blir människofiskare. Väckelse kan sätta fart på vilken församling som helst!