Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Nattvardsfirande förlöste mirakler i småländska Bruzaholm

När pastorn Siwert Arréhn tappade fotfästet uppe på taket, ramlade han handlöst så att hans skalle krossades. Att han överlevde är bara ett av de stora mirakler Betaniaförsamlingen i Bruzaholm har fått uppleva på senare tid.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 30 sep 2021

Världen idag besöker pastorsfamiljen Arréhn i Bruzaholm, som ligger en bit utanför Eksjö i Småland. Bullar, kaffe och en härlig stämning vankas vid fikabordet när vi sitter ner för att samtala en stund.  

Församlingen må vara liten till storlek, men har fått se flera mirakler ske bland sina medlemmar. Siwert berättar att en av de utlösande faktorerna var när de hade en predikant på besök som undervisade om nattvard.

– Predikanten frågade oss hur ofta vi firar nattvard, och jag sade en gång i månaden. ”Det är för dåligt”, sade han då. Då förstod jag att vi behövde ändra på det, och det gjorde vi. I samband med varje nattvardsfirande läser vi också Jesaja 53, där det står att Herren bar alla våra sjukdomar.

Hustrun Britta kommer från Västerbotten, medan Siwert är född och uppvuxen i Bruzaholm. Han berättar att hans farmor och farfar flyttade dit 1928, när Siwerts pappa bara var ett år.

– Farfar blev den förste ordföranden i församlingen, efter honom kom min pappa, och sedan blev det jag. Det finns en generationsvälsignelse, och jag tycker att jag mest får skörda vad andra sått. Det är helt otroligt.

För fem år sedan hände någonting som kunde ha kostat Siwert livet, och det blev en svår period både för familjen och församlingen. Siwert var uppe på hustaket när han plötsligt tappade fotfästet, ramlade ner och landade på huvudet på den isiga gräsmattan.

Britta berättar om händelsen:

– Det var den första mars, samma dag som jag gick i pension. Telefonen ringde och någon sade: ”Siwert har ramlat ner från taket. Jag kommer och hämtar dig, ta med dig handväska och jacka”. Sedan åkte vi till Linköping, dit Siwert hade förts, det var väldigt dramatiskt.

Anledningen till att Siwert hittades över huvud taget var att en undersköterska som bor i närheten tog vägen förbi familjens hus på väg till bussen – något som hon aldrig brukar göra eftersom den är dubbelt så lång som hennes vanliga väg.

– Pappa skulle inte ha blivit hittad annars, säger dottern Emelie.

Under åtta veckor låg Siwert inlagd på NIVA, neurokirurgiska intensiven, i Linköping. Totalt blev det fyra månaders sjukhusvistelse.

Själv minns inte Siwert någonting av fallet, eller hur han fick åka ambulans till Linköping med poliseskort. Han har senare fått höra av läkaren att skallen var helt krossad i småbitar. Han berättar att det i stället för det skallben som hjärnan normalt vilar i, har satts in ett nät som hjärnan hänger i.

– Jag har huvudet fullt av skruvar och plattor – jag är en riktig plåtniklas!

– Man trodde inte ens att Siwert skulle överleva ambulansresan, berättar Britta. När olyckan hände och det såg mörkt ut tappade många i församlingen modet.

– Alla undrade vad vi ska ta oss till nu, men så var det ändå någon som sade: ”Ja, vi får väl be för Siwert”, säger Britta.

– Det skapade ett engagemang, människor började mitt i allt känna att detta är min församling.

Och de skulle snart få svar på sina böner. Siwert återhämtade sig snabbare än någon kunnat ana. När han några månader senare var på återbesök konstaterade Britta att maken skilde sig från mängden.

– Alla andra patienter i väntsalen satt i rullstol och var sneda och vinda men Siwert står, går och pratar som vanligt.

Händelsen har ytterligare stärkt det skeende som pågått i församlingen sedan en längre tid. Redan för tio år sedan började man med bibelstudier varje vecka eftersom de som var nya behövde kunskap. Och för ett par år sedan hade Emelie under två terminer undervisning om bön.

– Ur det började ett starkare böneliv att spira, ett slags bönemedvetenhet. Dessutom har vi sett att de som var genuint intresserade av att lära sig Bibeln är de som har varit starka genom det svåra, berättar Emelie.

– Ordet är grunden och bönen är motorn.

Människor har även vuxit på andra sätt, till exempel i att tala inför andra, även om de i sin vildaste fantasi aldrig hade kunnat tänka sig att göra något sådant.

– Vi har börjat med ”Dela med dig-möten”, där alla som vill får säga något, säger Siwert, och berättar om en kvinna som skakade av nervositet i hela kroppen om hon bara skulle tala i en liten grupp.

– Nu pratar hon varje söndag. Man får inte tyst på henne, säger han skrattande.

Att hjälpa fram människor är något som ligger på familjen Arréhns och församlingens hjärta.

– Jag skulle påstå att det är ett släktdrag. De som inte mår bra får komma till oss, och så tar vi hand om och bygger upp dem. Vi har aldrig haft en julafton utan någon främling i ett hörn som inte hade någon annanstans att vara, säger Emelie.

Siwert nämner det bibelord som församlingen står på, Jesaja 11:16, samt hela Jesaja 12. Vers 12:6 lyder: ”Ropa av fröjd och jubla, ni Sions invånare, för Israels Helige är stor, han är mitt ibland er.”

– Jag har vuxit upp i församlingen. Aldrig så länge jag minns, har det varit så mycket Guds ord, så mycket bön och sådan målmedvetenhet som det är i dag.

Man trodde inte ens att Siwert skulle överleva ambulans-resan.

Betania i Bruzaholm

• Betania i Bruzaholm är en pingstförsamling med 24 medlemmar.

• Verksamheten började 1928.

• Från början var församlingen en utpost till Pingstkyrkan i Eksjö, men blev en egen församling 2002.

• Församlingen fick ett tilltal angående att de skulle fira nattvard oftare, och har fått uppleva flera mäktiga helandemirakel. Man säger att Guds ord är grunden och bönen är motorn.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier