Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Människor kommer till tro varje helg – genom telefonmöten

Drive in-gudstjänster, livesändningar och inte minst telefonmöten. För Echurch i Uppsala har det aldrig varit aktuellt att stänga ner verksamheten under coronapandemin. I stället trappar de upp med minigudstjänster varje kväll, och vittnar om hur människor blir frälsta och helade genom telefonsatsningen.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 18 dec 2020

Pastorerna i Echurch i Uppsala trodde, som så många andra, inte att corona skulle bli långvarigt – något som visade sig inte alls stämma. Då handlade det om att snabbt ställa om, något de gjorde bland annat genom att arrangera drive in-gudstjänster. 

– Vi var 50 personer inne i kyrkan som tittade på skärmar och lika många bilar utanför, och så stod vi utomhus på parkeringen och predikade. Det gjorde vi hela sommaren fram till oktober, berättar Stefan Edefors, pastor i församlingen.

Direktsändningar på webben har också blivit en naturlig del av verksamheten sedan coronautbrottet.  

Men inte minst har Echurch valt att satsa mycket på sina telefongudstjänster. Från början hölls telefonmötena en gång i veckan, men under de senaste månaderna har de utökats till varje kväll klockan 21:30.

– Det brukar vara 50–60 personer som ringer in varje gång, från olika delar av Sverige, berättar Stefan. 

Upplägget är ungefär likadant varje kväll: värden inleder och välkomnar deltagarna, och tystar sedan samtalet så att bara ledaren hörs. Då talar de i 20 minuter och ber därefter. 

– De som ringer in ska veta att det tar max en halvtimme, säger Stefan, som konstaterar att telefongudstjänsterna varit uppskattade.  

– Många säger att det här är deras livlina, och att de börjar längta redan på dagen efter gudstjänsten. För många i ensamhushåll händer det inte mycket nu när så mycket stängts ner och man inte ska träffas, då kan man istället ringa in hit och få vara med om ett härligt möte, menar Stefan. 

Antalet som deltar har ökat successivt under coronatiden. De senaste helgerna har människor kommit till tro vid varje möte, och pastorerna vittnar även om bönesvar och helanden efter telefongudstjänsterna. 

– Flera av dem som deltar är med varje kväll. Man lär känna igen namnen även om de inte bor här, säger en annan av församlingens pastorer, Johnny Foglander. 

Telefongudstjänsterna är i sig inget nytt för Echurch – det var faktiskt så som hela kyrkans verksamhet en gång startade.

Stefan behövde nämligen ett sätt att ta hand om de människor som blev frälsta runtom honom, och började därför med möten via telefon.  

– Det här ligger i vårt dna, det är så här vi jobbar. Vi har hittat något som funkar för oss. Det är enkelt för människor att ringa in och lyssna till gudstjänsten, sedan är nästa steg kanske att besöka oss. Vi filar ner trösklarna, menar Stefan. 

När den här intervjun görs är det tillåtet med max åtta personer vid offentliga tillställningar, något som skiftat längs pandemins gång. 

Men oavsett hur det sett ut har det aldrig varit aktuellt för Echurch att stänga ner verksamheten. 

– Vi har utgått ifrån att det vi får göra – det ska vi också göra. Det har varit grundläggande för hur vi resonerat, säger Johnny. 

– Som församling kan inte vårt bidrag till coronahanteringen vara att vi ska stänga. Det måste vara att vi kommer samman och ber. I min värld finns det inte att vi skulle stänga, säger Stefan.

Johnny tillägger:

– Människor längtar efter att få gå till kyrkan igen. Därför är det så viktigt att underhålla detta och inte ta en paus och stänga ner.

Vad som händer framöver med pandemin och hur framtiden kommer se ut är högst osäkert. Men Echurch räknar med att fortsätta med telefongudstjänster och digitala sändningar under lång tid framöver. 

– Jag tror att det kommer övergå i att vi försöker bli ännu bättre på det vi gör, så det blir ett sätt där vi kan bredda församlingens verksamhet, säger Stefan. 

Coronapandemin har orsakat stora utmaningar, men också gett positiva aspekter. Så som att de lärt sig att kommunicera med människor även i svåra tider. 

– Det här blir också en tid av eftertanke, rannsakan och utvärdering. I den meningen hoppas jag att vi kommer ut ur det här med mer fokus på själva kärnvärdena av vad det innebär att vara församling, och att det som är mer i periferin faller bort så att vi får ett större fokus på vad vi ska vara och vad vi ska göra, menar Johnny. 

Han framhåller också utmaningen i att få tillbaka människor till kyrkan igen när det blir möjligt. 

– Vi har nog, och det ser nog likadant ut överallt, en kärntrupp i församlingen som längtar efter att få komma tillbaka till kyrkan. Men sen har vi de som hängt lite i utkanterna, där kan det gå väldigt snabbt åt andra hållet att man faktiskt vänjer sig vid att inte gå till kyrkan. 

– Det tror jag är ett problem som alla församlingar kommer möta nu framöver, säger han.

Många säger att det här är deras livlina.

Echurch

Ort: Uppsala.

Samfund: Är i dagsläget inte kopplad till något samfund.

Grundad: Januari 2016.

Antal medlemmar: Omkring 100.

Verksamhet: Företagarbön på måndagar, ekumenisk bön på tisdag förmiddag, bibelskola på tisdag kväll, ungdomsmöten på fredagar och Celebration på söndag eftermiddag.

Telefonmöten: Varje kväll klockan 21:30.

Präst åtalas – fritog man i resväska

Gävle. Två kvinnor, varav en präst, åtalas misstänkta för att ha smugglat ut ett man i en resväska från... lördag 27/2 17:00

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Många döda i president Bidens första attack

Syrien. USA har genomfört ett anfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd... lördag 27/2 09:00
E-tidning
Senaste magasinen
Följ Världen idag i sociala medier