Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Luleåkyrka gläds över stora konfagrupper

Konfagrupper med teman som gaming och segling lockar många ungdomar med icke-kyrklig bakgrund till Mjölkuddskyrkan i Luleå. Och när allt annat tvingades sättas på paus i våras var det just konfirmationen som blev den bärande pelaren i församlingen.

Församlingsliv · Publicerad 11:30, 9 okt 2020

I församlingshemmets foajé sitter några anställda och ungdomar och pratar, skrattar och äter frukt. Det vilar en hemkänsla över rummet.

– Vi vill att kyrkan ska vara ett hem där inte minst ungdomar får känna sig hemma, säger Sarah Lantz, präst i Mjölkuddskyrkan.

Församlingen är en del av Luleå Domkyrkoförsamling. Med sitt kupolformade tak som kännetecken ligger kyrkan mitt i bostadsområdet Mjölkudden, tre kilometer från Luleå city. Där har vuxna och barn kommit och gått i femtio år. På senare år har verksamheten ökat och innefattar bland annat en stor gospelkör, fulla konfirmandgrupper, skol- och barnverksamhet och vardagsgudstjänster.

I vanliga fall fylls gårdsplanen med bilar på tisdagskvällar, då konfirmander, körmedlemmar och församlingsbor firar mässa. Men nu är det andra tider.

– Luleå Domkyrkoförsamling tog fram en pandemiplan för några år sedan, så i mars stängde vi direkt ner all verksamhet, berättar Johan Marklund, pedagog.

Kollegan Sofia Marklund-Ehlin fyller i:

– Vi gick ut hårt, men så snart man såg att ungdomar inte var motorn i smittspridningen tog vi upp konfirmandgrupperna igen. Sedan öppnade vi för vissa gudstjänster, begravningar och barnverksamhet.

Nyligen startade Mjölkuddskyrkan upp sina tisdagsmässor igen. Annat, som gospelkören med 85 sångare, får avvakta.

– Det är svåra avvägningar. Men nu när konfirmandkillarna kom och sade att de vill fortsätta sjunga ihop, wow, så insåg jag: Nu har jag den tiden! säger församlingsmusikern Ida Bo-Sturesdotter Eriksson och ler.

Alla gläds lite extra åt konfirmanderna. Mjölkuddskyrkan erbjuder seglingskonfa och gamingkonfa och får fulla grupper. Gamingkonfa är för spelintresserade ungdomar.

– Vi vill möta ungdomarna där de är, så ja, vi spelar skjutspel. Vi vet att många av dem inte skulle ha konfirmerat sig i någon annan grupp, men med det här upplägget får vi möta dem med vår tro i deras intresse, säger Johan.

Andra församlingar har tagit inspiration och ska starta gamingkonfa, och till seglingskonfan är det oftast kö.

– Vissa säger att ”ni erbjuder bara hippa konfagrejer”, men vi erbjuder dem att vara i kristen miljö och samtidigt ha roligt, förklarar Sofia.

– Kristen tro kan vara lite svårtuggad emellanåt. Då är det så bra att göra saker ihop med andra och få trosupplevelser på köpet, menar Sarah.

Samtidigt som corona har satt mycket på paus så har tid för samtal och reflektion tillkommit: bland annat kring vad det var som hände i februari.

– Då hade vi en vibrerande gospelkonsert på temat ”Fångad av en stormvind”, berättar Sarah.

– I gospeljublet hade vi ett allvar. Senare djupdök vi i askonsdagens budskap. Jag har aldrig varit med om att kören varit så berörd som då, säger Ida.

– Det var en stark gudsnärvaro. Och den stormvind vi hade sjungit om visade sig vara corona! Min predikan tog upp ”Vad vill du avstå ifrån?”, och så kommer pandemin och vi får avstå från så mycket, säger Sarah.

Hon känner att den förlösning de var på väg in i då fortfarande känns ogjord. Men det finns en stor tacksamhet:

– I allt detta reser sig konfirmanderna som en bärande pelare i askan!

Vi erbjuder dem [ungdomarna] att vara i kristen miljö och samtidigt ha roligt.
Den stormvind vi hade sjungit om visade sig vara corona! Min predikan tog upp ”Vad vill du avstå ifrån?”, och så kommer pandemin och vi får avstå från så mycket.

Mjölkuddskyrkan

• Mjölkudden är ett av Luleå stads största bostadsområden med cirka 3 600 invånare.

• Mjölkudds kyrkan invigdes 1969, har sju anställda och tillhör Luleå Domkyrko- församling.

• Verksamheter: Vardagsgudstjänster, gospelkör, konfirmander, barnverksamhet, skolarbete, dagledig grupper, diakonalt arbete med mera.

• Seglings konfan har 35 konfirmander per år och gamingkonfan cirka 11 per år.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier